Έμεινε από λάθος 20 χρόνια στη φυλακή. Οι γενετιστές βρήκαν ότι ήταν αθώα. Δείτε πώς ήταν και πώς είναι σήμερα; (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έμεινε από λάθος 20 χρόνια στη φυλακή. Οι γενετιστές βρήκαν ότι ήταν αθώα. Δείτε πώς ήταν και πώς είναι σήμερα; (video)

Δύο Δανοί γενετιστές εντόπισαν πριν από δύο χρόνια στην Κάθλιν Φόλμπιγκ και σε δύο από τα τέσσερα παιδιά της, μια γονιδιακή μετάλλαξη.

 

 medlabnews.gr iatrikanea

Η «Μήδεια της Αυστραλίας» αφέθηκε ελεύθερη, αφού έμεινε 20 χρόνια στην φυλακή. Η γυναίκα που καταδικάστηκε για τις δολοφονίες των τεσσάρων παιδιών της, μπορεί και να μην ήταν ένοχη, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που προέκυψαν. "Είμαι τόσο ενθουσιασμένη. Δεν είναι καθόλου αστείο. Είμαι νευρική, είμαι… τα πάντα. Ακόμη αναρωτιέμαι αν συμβαίνει όντως αυτό. Ω, Θεέ μου…". Αυτά είναι τα πρώτα λόγια της Κάθλιν Φόλμπιγκ, η οποία μετά από 20 χρόνια φυλακής στην Αυστραλία, για την κατηγορία της δολοφονίας των τεσσάρων παιδιών της, γεύεται πλέον την ελευθερία της. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας έκρινε την Πέμπτη ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη φυλάκιση της Κάθλιν Φόλμπιγκ ήταν «μη αξιόπιστα». Η απόφαση αυτή ήταν η τελευταία πράξη του δράματος για την 56χρονη, η οποία τον Ιούνιο έλαβε χάρη και αφέθηκε ελεύθερη από την πολιτειακή κυβέρνηση, μετά από 20 χρόνια στη φυλακή. 

Η υπόθεση της Καθλίν Φόλμπιγκ επανεξετάστηκε μετά τα νέα στοιχεία με κάποιους να κάνουν λόγο για μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές αδικίες.

Την είχα ονομάσει "σύγχρονη Μήδεια". Τη χειρότερη serial killer της Αυστραλίας. Οι κατηγορίες που την βάραιναν ήταν πως είχε σκοτώσει και τα τέσσερα παιδιά της, ηλικίας από 9 έως 19 μηνών. Ακόμη κι ο σύζυγός της είχε πεισθεί για την ενοχή της.

Η ίδια επέμενε από την αρχή για την αθωότητά της, ωστόσο η αστυνομία, οι δικαστές και οι ένορκοι δεν την πίστεψαν, βασιζόμενοι σε κάποιες αμφιλεγόμενες αναφορές στο προσωπικό της ημερολόγιο.


Αποδείξεις μέσω dna

Ύστερα από 20 χρόνια φυλάκισης, ήρθε η στιγμή που ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάικλ Ντέιλι, ανακοίνωσε: "Σήμερα το πρωί στις 9:30 συναντήθηκα με την κυβερνήτη. Της συνέστησα να ασκήσει το βασιλικό της προνόμιο της απονομής χάρης και να χορηγήσει στη κ. Φόλμπιγκ μια άνευ όρων απαλλαγή. Η κυβερνήτης συμφώνησε".

Πως έφτασε όμως ο Γενικός Εισαγγελέας στο να ζητήσει την "απονομή χάρης" από την κυβερνήτη; "Το σημείο καμπής στην έρευνα ήταν οι νέες αποδείξεις μέσω DNA, που δείχνουν ότι οι θάνατοι των παιδιών μπορεί να οφείλονταν σε φυσικά αίτια. Επιστήμονες που έδωσαν ανεξάρτητες συμβουλές στην έρευνα εξέφρασαν ανακούφιση, που η επιστήμη εισακούσθηκε", εξήγησε η δικαστική ρεπόρτερ του ΑΒC 9, Τζαμέλ Γουέλς.

Η γονιδιακή μετάλλαξη που την αθώωσε

Δύο Δανοί γενετιστές εντόπισαν πριν από δύο χρόνια στην Κάθλιν Φόλμπιγκ και σε δύο από τα τέσσερα παιδιά της, μια γονιδιακή μετάλλαξη. Αυτή δεσμεύει το ασβέστιο, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτείται σωστά ο καρδιακός μυς και να προκαλείται αρρυθμία και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη κι ο… αιφνίδιος θάνατος. Εξήντα επιστήμονες, ανάμεσά τους και η ιατροδικαστική ανθρωπολόγος Δρ Ξανθή Μάλετ, ζήτησαν την αναθεώρηση της δίκης και τη χορήγηση χάρης στην Κάθλιν Φόλμπιγκ.

"Πώς δημιουργούμε ένα νομικό σύστημα πιο ευαίσθητο στην επιστήμη, που θα αξιοποιεί νέα αναδυόμενα και σύνθετα επιστημονικά ευρήματα σταθερά, κάθε ημέρα" αναρωτήθηκε η πρόεδρος της Αυστραλιανής ακαδημίας επιστημών, Άννα Μαρία Αραμπία.

"Αυτή τη στιγμή αποδόθηκε δικαιοσύνη, αν και άργησε πολύ", τόνισε με τη σειρά της η Σου Χίγκινσον, βουλευτής των "Πράσινων", ενώ μία φίλη της Φλόμπινγκ, η Χέλεν Κάμινγκς, σημείωσε πως, "θα είναι μια μεγάλη ημέρα για εκείνη. Δεν ξέρει πολλά για τον σύγχρονο κόσμο, ξέρετε… Κομπιούτερ, κινητά τηλέφωνα...".

Η δικηγόρος της Κάθλιν Φόλμπιγκ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης από την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας για τα 20 χρόνια που πέρασε στη φυλακή, εξαιτίας μιας δικαστικής πλάνης.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων