Μεγάλη ανατροπή για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ο ΠΟΥ ζητά να απαγορευτούν όπως και τα κανονικά | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μεγάλη ανατροπή για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ο ΠΟΥ ζητά να απαγορευτούν όπως και τα κανονικά

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου επισημαίνοντας την επικινδυνότητα για την υγεία των πολιτών. Ο Οργανισμός ζήτησε την Πέμπτη επιτακτικά από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να αντιμετωπίσουν τα e-cigarettes όπως ακριβώς τα τσιγάρα με καπνό και να απαγορεύσουν τις διάφορες γεύσεις ως επιβλαβείς.

Ο ΠΟΥ επικαλείται επιστημονικές μελέτες και επισημαίνει πως τα στοιχεία που δείχνουν τους ατμοποιητές (vapes) να έχουν βοηθήσει ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα είναι ανεπαρκείς. Αντίθετα, είναι επικίνδυνοι για την υγεία και θα μπορούσαν να προκαλέσουν εθισμό στην νικοτίνη σε μη καπνιστές, ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους.

«Παιδιά στρατολογούνται και παγιδεύονται σε νεαρή ηλικία για να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και μπορεί να εθιστούν στην νικοτίνη» τονίζει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση για απαγόρευση όλων των αρωματικών, όπως το μεντόλ, και υψηλή φορολογία και απαγόρευση χρήσης σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι ατμοποιητές παράγουν ουσίες που προκαλούν καρκίνο και δημιουργούν κινδύνους για την καρδιά και τους πνεύμονες. Ενδέχεται, επίσης, να βλάψουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε νεαρά άτομα.

Ορισμένοι ερευνητές, ακτιβιστές και κυβερνήσεις θεωρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ή ατμοποιητές (vapes), σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των θανάτων και των ασθενειών που προκαλεί το κάπνισμα.

Όμως ο οργανισμός του ΟΗΕ δήλωσε πως χρειάζονται «επείγοντα μέτρα» για τον έλεγχό τους. Επικαλούμενος μελέτες, ο ΠΟΥ αναφέρει πως δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι οι ατμοποιητές βοήθησαν καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, ενώ αντίθετα είναι επιβλαβείς για την υγεία. Επίσης, αναφέρει πως θα μπορούσαν να προκαλέσουν εθισμό στη νικοτίνη σε μη καπνιστές, ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους ανθρώπους, αλλά και γενικότερα προβλήματα υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότεροι έφηβοι (13 ως 15 ετών) χρησιμοποιούν ατμοποιητές απ’ ό,τι ενήλικοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Παιδιά στρατολογούνται και παγιδεύονται σε νεαρή ηλικία για να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, καλώντας τις χώρες να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα.

Στις αλλαγές που ζητά ο ΠΟΥ περιλαμβάνεται η απαγόρευση όλων των αρωματικών παραγόντων όπως το μεντόλ, αλλά και η εφαρμογή μέτρων στους καπνιστές για τον γενικότερο έλεγχο του καπνού, όπως υψηλή φορολογία και απαγόρευση χρήσης σε δημόσιους χώρους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βέβαια δεν έχει κάποια εξουσία στις εθνικές νομοθεσίες και εκδίδει μόνο κατευθυντήριες οδηγίες. Ωστόσο οι συστάσεις του συχνά υιοθετούνται με εθελούσιο τρόπο.

Όλα αυτά, την ώρα που μεγάλες καπνοβιομηχανίες ελπίζουν να δημιουργήσουν νέα έσοδα από εναλλακτικές επιλογές έναντι των τσιγάρων, καθώς οι κανονισμοί που απαγορεύουν το κάπνισμα γίνονται όλο και αυστηροί και η μείωση των καπνιστών πιέζει τις παραδοσιακές επιχειρήσεις τους σε μερικές αγορές.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων