Από τι καρκίνο μπορεί να πάσχει ο βασιλιάς Κάρολος; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Από τι καρκίνο μπορεί να πάσχει ο βασιλιάς Κάρολος;

Τι μπορεί να έδειξε η βιοψία

 medlabnews.gr iatrikanea

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ ανέβηκε στο θρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 αυτόματα με το θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ.

Διαχρονικά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ υπήρχε μία κουλτούρα μυστικοπάθειας γύρω από τις ασθένειες των μελών της βασιλικής οικογένειας και ο βασιλιάς Κάρολος ήρθε να σπάσει αυτό το πρωτόκολλο.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε πως ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο κάτι που είναι αξιοσημείωτο, καθώς αποτελεί μία σημαντική ρήξη με το βασιλικό πρωτόκολλο που ισχύει εδώ και αιώνες.

Η άτυπη παράδοση ήθελε τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να κρατούν μυστικά τα προβλήματα υγείας τους, κάτι που συνεχίστηκε και καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της βασίλισσας Ελισάβετ, ωστόσο ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε να σπάσει αυτό το πρωτόκολλο με την ανακοίνωση των Ανακτόρων να αναφέρει ότι επέλεξε να «μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις φήμες».

Αυτό συνέβαινε διότι οι βασιλείς θεωρούσαν ιστορικά την ασθένεια ως ένδειξη αδυναμίας. Έτσι άξιο αναφοράς είναι ότι το κοινό πληροφορήθηκε μόνο ότι οι γιατροί «ανησυχούσαν» για την κατάσταση της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και ότι «εξακολουθεί να αισθάνεται άνετα» λίγες ώρες πριν από το θάνατό της τον Σεπτέμβριο του 2022.

Από τι καρκίνο μπορεί να πάσχει ο βασιλιάς Κάρολος;

Διαγνώστηκε με καρκίνο αφότου υποβλήθηκε σε επέμβαση για υπερπλασία προστάτη, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αλλά δεν ανέφεραν τι είδους καρκίνος είναι ή πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή του.

«Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης του βασιλιά για καλοήθη διεύρυνση του προστάτη διαπιστώθηκε ένα ξεχωριστό ζήτημα που προκαλεί ανησυχία. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που ακολούθησαν εντόπισαν μια μορφή καρκίνου» ανέφερε το παλάτι στην ανακοίνωσή του.

Δεν είναι σαφές ποια μορφή καρκίνου εντοπίστηκε, αλλά το παλάτι δήλωσε πως ο βασιλιάς Κάρολος δεν έχει καρκίνο του προστάτη. Εξάλλου, ο διογκωμένος προστάτης δεν συνδέεται με καρκίνο και είναι σχετικά συχνό φαινόμενο μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών: περίπου το 80% των ανδρών άνω των 70 ετών το έχουν, σύμφωνα με το Yale Medicine. O Κάρολος έγινε 75 ετών τον Νοέμβριο.

Μερικές φορές η πάθηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως δυσκολία στην ούρηση, απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή συχνοουρία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί συνιστούν μια διουρηθρική εκτομή, μια επέμβαση για την αφαίρεση του επιπλέον ιστού του προστάτη.

«Μπαίνουν μέσα και αφαιρούν λίγο ιστό ώστε να μπορεί ο ασθενής να ουρεί καλύτερα, επειδή το πρόβλημα με τον προστάτη είναι ότι κάθεται ακριβώς στη βάση της ουροδόχου κύστης και μπορεί να εμποδίσει την ούρηση» δήλωσε στο NBC ο δρ Γουίλιαμ Ο', επικεφαλής γιατρός του Ιδρύματος κατά του Καρκίνου του Προστάτη.

Μέρος της διουρηθρικής εκτομής περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός ενδοσκοπίου -ενός σωλήνα με κάμερα στο άκρο- μέσω της ουρήθρας. Με αυτόν τον τρόπο οι γιατροί μπορούν να δουν τον προστάτη και να γνωρίζουν πού πρέπει να αφαιρέσουν τον ιστό.

Πού μπορεί να εντοπιστεί καρκίνος μέσω της επέμβασης αυτής

Το ενδοσκόπιο θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον καρκίνο σε κοντινές περιοχές, όπως η ουροδόχος κύστη ή η ουρήθρα, δήλωσε ο δρ Κρίστιαν Πάβλοβιτς, καθηγητής Ουρολογίας και Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή John Hopkins.

«Μερικές φορές ανευρίσκεται ένας όγκος στην κύστη ή κάτι το οποίο δεν προκαλούσε συμπτώματα και το εντοπίζουμε τυχαία μόνο όταν πάμε εκεί» δήλωσε.

Το ενδοσκόπιο μπορεί, επίσης, να ανιχνεύσει ούρα με αίμα, «τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι κάτι αιμορραγεί από τα νεφρά» δήλωσε στο NBC ο δρ Τζάστιν Φρίντλαντ, καθηγητής Ουρολογικής Ογκολογίας του Fox Chase Cancer Center. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι καρκίνου των νεφρών ή καρκίνου στον ουρητήρα, πρόσθεσε. Ο ουρητήρας είναι λεπτός, ινομυώδης σωλήνας, μέσω του οποίου διοχετεύονται τα ούρα από τους νεφρούς στην κύστη.

Τι μπορεί να έδειξε η βιοψία

Σε άλλες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να βρουν καρκινικό ιστό που προέρχεται από άλλα μέρη του σώματος όταν αναλύουν τον ιστό του προστάτη που αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, δηλαδή από το δείγμα της βιοψίας.

«Ο προστάτης θα μπορούσε να προσβληθεί από καρκίνους που δεν είναι πραγματικά προστατικής προέλευσης, όπως ένα λέμφωμα -ένας από αυτούς τους όγκους του αίματος- ή ένας καρκίνος του ουροθηλίου, που είναι η επένδυση της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης» δήλωσε ο Πάβλοβιτς. Αυτό θα σήμαινε ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί από άλλα όργανα και ενδεχομένως είναι πιο προχωρημένος, δήλωσε ο Φρίντλαντ.

Από την άλλη, ο δρ Χούλιο Πόου-Σανγκ, πρόεδρος του προγράμματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας στο Moffitt Cancer Center στην Τάμπα της Φλόριντα, δήλωσε ότι είναι γενικά σπάνιο να βρεθεί καρκινικός ιστός κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης για υπερπλασία προστάτη. «Στο 90% ή 95% των περιπτώσεων είναι καλοήθης, αλλά μπορεί να υπάρξει έκπληξη» είπε χαρακτηριστικά.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ, πάντως, δεν διευκρίνισε χθες σε τι είδους επέμβαση υποβλήθηκε ο βασιλιάς Κάρολος για διευρυμένο προστάτη, αλλά στο παρελθόν έχει αναφερθεί σε αυτήν ως «διορθωτική».

Μερικές φορές, αντί να διενεργήσουν διουρηθρική εκτομή, οι γιατροί καταστρέφουν τον πλεονάζοντα ιστό του προστάτη με λέιζερ ή υψηλή θερμότητα, αλλά τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι λιγότερο συχνές.

Σύμφωνα με το παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο Κάρολος επέστρεψε στο Λονδίνο τη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκινήσει τις τακτικές εξωτερικές θεραπείες για τον καρκίνο.

«Η Αυτού Μεγαλειότητα είναι ευγνώμων στην ιατρική του ομάδα για την εξειδικευμένη φροντίδα και την ταχεία παρέμβασή της, είναι απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του και προσβλέπει στην επιστροφή του σε πλήρη δημόσια καθήκοντα το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το παλάτι.

Αιματολογικός καρκίνος

Το λέμφωμα είναι ο 5ος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη και η 7η αιτία θανάτου. 

Τα συμπτώματά του λεμφώματος συχνά συγχέονται με απλές καθημερινές ασθένειες, όπως ένα κρυολόγημα ή γρίπη. Καθώς όλα τα συμπτώματα του λεμφώματος εμφανίζονται επίσης και σε άλλες καταστάσεις, αφενός ο ασθενής μπορεί να μην δώσει ιδιαίτερη σημασία και να μην απευθυνθεί σε ιατρό, αφετέρου για την έγκαιρη διάγνωση οι εξετάσεις είναι κρίσιμης σημασίας.


Πηγή: iefimerida.gr, medlabnews.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων