Όλοι τους ζουν πάνω από 100. Τι περιέχει η διατροφή τους; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Όλοι τους ζουν πάνω από 100. Τι περιέχει η διατροφή τους;

Η Σαρδηνία ξεχωρίζει ως μία από τις φημισμένες «Γαλάζιες Ζώνες» του κόσμου

medlabnews.gr iatrikanea 

Όπως φαίνεται τα μυστικά για την μακροζωία δεν συναντώνται μόνο στην Ικαρία αλλά και σε άλλες περιοχές στον κόσμο.

Η Σαρδηνία ξεχωρίζει ως μία από τις φημισμένες «Γαλάζιες Ζώνες» του κόσμου, μια διάκριση που μοιράζεται με ελάχιστες μόνο τοποθεσίες παγκοσμίως.

Σε αυτές τις περιοχές συναντάται το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που έχουν ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής. Η μακροζωία των κατοίκων στη Σαρδήνια δεν είναι απλώς θέμα γενετικής τύχης, είναι βαθιά συνυφασμένη με τον τρόπο ζωής τους, ιδίως με τη διατροφή τους.

Οι διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων της Σαρδηνίας αποτελούν απόδειξη της βαθιάς επίδρασης της διατροφής στη μακροζωία. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι γαστρονομικές πρακτικές δεν είναι αποκλειστικές για το νησί και μπορούν να υιοθετηθούν από οποιονδήποτε επιθυμεί να βελτιώσει την υγεία του και ενδεχομένως να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του.

Η προσέγγιση των κατοίκων της Σαρδηνίας στο φαγητό είναι απλή και δίνει έμφαση στην ποιότητα και τα φυσικά συστατικά έναντι της ποσότητας. Αναλυτικά τι περιέχει η διατροφή τους:

Λαχανικά και όσπρια: Ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε γεύματος, που περιλαμβάνει ποικιλία χόρτων, σαλάτες και σούπες από μάραθο, φάβα, ρεβίθια και ντομάτες. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Γαλακτοκομικά προϊόντα:Τα προϊόντα από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα είναι βασικά είδη διατροφής, που εκτιμώνται όχι μόνο για τη γεύση τους αλλά και για τα οφέλη τους στην υγεία. Διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης.

Κόκκινο κρασί της Σαρδηνίας: Γνωστό για τα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών του, αυτά τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο τοπικό κρασί προσφέρουν προστασία από ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Ολικής άλεσης δημητριακά: Το χαρακτηριστικό πλατύ ψωμί του νησιού, το «carta di musica, παρασκευάζεται από ένα δημητριακό ολικής άλεσης με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, το οποίο αποτελεί μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά.

Τσάι γαϊδουράγκαθου:Καταναλώνοντας καθημερινά, αυτό το ρόφημα πιστεύεται ότι καθαρίζει το συκώτι, μια κρίσιμη πτυχή της διατήρησης της υγείας καθώς κάποιος γερνάει.

Διαβάστε επίσης

Κολοκάσι, η υπερτραφή της Κύπρου και της Ικαρίας. Τι προσέχουμε στο μαγείρεμα

Η υπερτροφή που καλλιεργείται στην Ικαρία και θεωρείται ένα από τα μυστικά της μακροζωίας των Ικαριωτών


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων