Μαρία Καρυστιανού: «Η φωνή μας γιγαντώθηκε» - Το Ευρωκοινοβούλιο έκανε δεκτή την αναφορά της. Να μας επιτραπεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μαρία Καρυστιανού: «Η φωνή μας γιγαντώθηκε» - Το Ευρωκοινοβούλιο έκανε δεκτή την αναφορά της. Να μας επιτραπεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι

Ζήτησε να μείνει ανοιχτή η αναφορά για σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

medlabnews.gr 

Εξελίξεις στην εκδίκαση της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συναινετική ήταν η απόφαση της επιτροπής αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, στο αίτημα της προέδρου του Συλλόγου «Τέμπη 2023» Μαρίας Καρυστιανού, η οποία μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας ενώπιον μελών της επιτροπής και ευρωβουλευτών, να μείνει ανοιχτή η αναφορά για σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε με αφορμή το προσωπικό μας δράμα να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης σε τρία αντικείμενα μείζονος ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος:

1. Στο κράτος δικαίου

2. Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών

3. Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε να παραμείνει ανοικτή η αναφορά στην Επιτροπή σας», είπε η Μαρία Καρυστιανού.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών η οποία έχασε την 19χρονη κόρη της, Μάρθη Ψαροπούλου στο δυστύχημα ζήτησε και την ανάκληση του πιστοποιητικού ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων.

«Να ζητήσετε για το θέμα γνωμοδότηση από τις Επιτροπές LIBE (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) και TRAN (Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού) και από κάθε άλλη αρμόδια Υπηρεσία. Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού. Να ανακληθεί το πιστοποιητικό ασφάλειας του ERA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων) μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή τα ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του ευρωπαϊκού δικαίου. Στη μνήμη των νεκρών μας. Στο όνομα του κράτους δικαίου και των κοινών μας αξιών, ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημά μας», είπε η Μαρία Καρυστιανού.

Η αναφορά της παραπέμθηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, ενώ αναμένεται να ζητηθεί ενημερωμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κυβέρνηση συγκαλύπτει κι αδιαφορεί, η Δικαιοσύνη κωφεύει,ο Τύπος παραπλανεί

"Δεν σας ζητάμε να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Έχουμε τρία αιτήματα: να προστατεύσετε το κράτος Δικαίου, να φροντίσετε για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των συγκοινωνιών", είπε στα μέλη της Επιτροπής, στα οποία παρέδωσε και το ψήφισμα το οποίο, όπως είπε, υπέγραψαν 1.350.000 άνθρωποι και με το οποίο ζητά την άρση της βουλευτικής ασυλίας πολιτικών προσώπων.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αν δεν λάμψει η αλήθεια για την τραγωδία των Τεμπών, θα γίνει ξανά το κακό, η κυρία Καρυστιανού κατήγγειλε ότι "οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. Όχι ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα". Όπως είπε, "η διαδικασία ανάκρισης στην Ελλάδα μας δίνει τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δε θα λάμψει για ακόμα μια φορά. Αλλά αν όχι, όμως, θα γίνει ξανά το κακό".

Η κυρία Καρυστιανού έκανε επίσης λόγο για νομιμοποίηση της ατιμωρησίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρέχει στον αρμόδιο τότε Υπουργό και νυν βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει καν να κριθεί στη δικαιοσύνη".

"Είμαστε βέβαιοι για συγκάλυψη. Διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Όσο μπορεί να είναι. Δεν είναι όμως και δεν είναι εντάξει για αυτό. Υπάρχουν κανόνες ασφαλείας που δεν έχουν εφαρμοστεί" ανέφερε, ασκώντας κριτική και για το μπάζωμα στον τόπο της τραγωδίας, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής.

"Να μας επιτραπεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι"

Η Μαρία Καρυστιανού αναφέρθηκε στη χθεσινή της παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, τονίζοντας πως "όλα τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου στάθηκαν στο πλευρό μας. Θέλαμε να παραμείνει ανοιχτή η καταγγελία. Ζητήσαμε να μας παραπέμψουν σε δυο επιτροπές".

"Επίσης θέλουμε να εξετάσει το θέμα σχετικά με τις παρεμβάσεις και τις παραλείψεις, αυτό είναι που μας καίει. Να μας επιτραπεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Στην Ελλάδα δεν μας επιτρέπεται να τους τιμωρήσουμε".

Το θέμα των ευθυνών σε αυτό το δυστήχημα δεν μπορεί να είναι κομματικό τόνισε, λέγοντας πως"το θέμα μας δεν είναι κομματικό, στο θέμα της απαξίωσης δεν μπορεί να υπάρχει κάτι κομματικό.

"Για ποιο λόγο η επιτροπή δεν έκανε την δουλειά της να ζητήσει εξηγήσεις από τους πολιτικά υπεύθυνους, όλο το βάρος έχει πέσει σε δύο υπαλλήλους ενώ δεν φταίνε μόνο αυτοί. Η Ευρώπη μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες δικαστές να κάνουν την δουλειά τους", συνέχισε.

Όσον αφορά τις μελλοντικές της ενέργειες μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών είπε πως "θα ετοιμάσουμε έναν ογκωδέστατο φάκελο και θα τον παραδώσουμε στην ευρωπαία εισαγγελέα".

Επίσης μίλησε για τις 1.350.000 υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί στο ψήφισμα υποστηρίζοντας ότι "το τραγικό του θέματος είναι ποια η ανταπόκριση της Ελλάδας στις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν. Είναι ένα επιπλέον όπλο οι υπογραφές για εμάς, για τις επόμενες κινήσεις μας. Εγώ από την αρχή μιλούσα για χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Το μόνο που μου έκανε εντύπωση πως οι βουλευτές, παρόλο που υπάρχουν τόσα στοιχεία, συνεχίζουν να επιμένουν στην προσπάθεια συγκάλυψης. Ελπίζω στο ψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξουν κάποια πράγματα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023» Μαρία Καρυστιανού μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας ενώπιον μελών της επιτροπής και ευρωβουλευτών. 

Με τη φράση «σας ευχαριστούμε που είστε δυνατή» η εισηγήτρια της Eπιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για το έγκλημα στα Τέμπη απευθύνθηκε στη Μαρία Καρυστιανού και ανακοίνωσε ότι η υπόθεση θα παραμείνει ανοιχτή. 

 «Σας ευχαριστούμε που είστε δυνατή. Η αναφορά πάει στην TRAN (Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού), πάει στη LIBE (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων), παραμένει ανοιχτή. Θα ζητήσουμε και μία γραπτή ενημερωμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της επιτροπής Αναφορών Γιάνα Τοομ. Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου αποδέχτηκε το αίτημα να μείνει ανοιχτή η αναφορά για το δυστύχημα των Τεμπών προς περαιτέρω διερεύνηση. 

 Το αίτημα υποβλήθηκε από την πρόεδρο του Συλλόγου «Τέμπη 2023» και μητέρα θύματος στη σιδηροδρομική τραγωδία, Μαρία Καρυστιανού.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων