medlabnews.gr iatrikanea
Πριν λίγες εβδομάδες κατέρρευσε 44χρονη αναισθησιολόγος στο τέλος της 24ωρης εφημερίας, στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης.
Πρόσφατα σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος του 33χρονου από ναυτική φωτοβολίδα. Το τραγικό περιστατικό έγινε αφορμή να ανοίξει εκ νέου το θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων με εργαζόμενους να «αδειάζουν» τον υπουργό Υγείας. Στη θλίψη έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία του Λασιθίου, από τον θάνατο του 33χρονου επιχειρηματία από ναυτική φωτοβολίδα. Για τις συνθήκες του θανάτου έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα ενώ το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία που επεστράφη στην Ασφάλεια Αγίου Νικολάου, η οποία χειρίζεται την υπόθεση. Το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό υποστήριξε πως το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου «δεν εφημέρευε» την Κυριακή (17/3) και συνεπώς δεν υπήρχε υποχρέωση εφημερίας αναισθησιολόγου. «Δεν ήταν σε εφημερία το νοσοκομείο, δεν υπήρχε κανένα θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εγκεφαλικό λόγω συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης burnout, όπως υποστηρίζει η ίδια και οι συνάδελφοί της, υπέστη η αναισθησιολόγος που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια εφημερίας, στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.
Ο όρος «Επαγγελματική Εξουθένωση» (burnout) χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια κατάσταση συναισθηματικής και σωματικής εξάντλησης στο πλαίσιο της εργασίας, και είναι φαινόμενο με σημαντικό αντίκτυπο στη σύγχρονη κουλτούρα, ειδικά στις «δυτικού τύπου» κοινωνίες και την Ιαπωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα ήταν επί 14 ώρες στο χειρουργείο κι όταν τελείωσε την εφημερία της άρχισε να νιώθει τα πρώτα συμπτώματα. Ήταν εγκεφαλικό, η διάγνωση τέθηκε από τους συναδέλφους της ενώ υποβλήθηκε σε θρομβόλυση. Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της, όμως έχει μείνει κάποιο πρόβλημα στο πόδι της, με την ίδια να επισημαίνει ότι σε εξαντλητικά ωράρια υποβάλλονται όλοι οι συνάδελφοί της.
"Τελειώνοντας την εφημερία μου ένιωσα μια έντονη αδιαθεσία, μούδιασα στο πρόσωπό μου. Ξάπλωσα στον χώρο της ανάνηψης που έχουμε τα φορεία. Οι συνάδελφοι κατάλαβαν ότι εκείνη την ώρα κάτι συμβαίνει και διαπίστωσαν ότι πρόκειται περί εγκεφαλικού. Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει στο "Παπανικολάου”. Εδώ και 12 μήνες κάνουμε 10 – 12 εφημερίες ο καθένας. Δύσκολες εφημερίες που χρειάζεται να είμαστε ατελείωτες ώρες μέσα στο χειρουργείο… Είναι δεδομένο ότι είναι λόγω αυτής της κατάστασης. Δώδεκα, δεκατρείς μήνες δουλεύουμε τόσες πολλές ώρες που δεν αντέχουμε άλλο", δήλωσε η γυναίκα, ενώ υποστήριξε ότι θα κινηθεί νομικά.
"Νοσηλεύομαι ακόμη, το πόδι μου δεν είναι πολύ καλά, αυτό είναι που με ανησυχεί, θα έρθει όμως μου είπαν, θα φτιάξει. Χθες σκεφτόμουν και με πιάνει το παράπονο, ήρθα να κάνω μια βάρδια και φεύγω με μπαστούνι", κατέληξε η αναισθησιολόγος μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Ενας – ένας καταρρέουμε»
«Τον Οκτώβριο φωνάζαμε ότι δεν μπορούμε άλλο .Τον Οκτώβριο μία συνάδελφος κινδύνεψε να χάσει το μάτι της, ενώ μία άλλη τον Δεκέμβριο έπεσε μετά την εφημερία και χτύπησε το χέρι της κι είναι ακόμα σε αναρρωτική», είπε η γυναίκα αποδίδοντας όσα συμβαίνουν στην υπερκόπωση.
Και κατέληξε: «Ένας -ένας καταρρέουμε, κάποια στιγμή θα γίνει λάθος και σε ασθενή».
Κραυγή αγωνίας για την υποστελέχωση του νοσοκομείου
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης από την πλευρά της, καταγγέλλει την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα ανθρώπινα όρια αντοχής.
Σημειώνει ότι είχε αναδειχθεί η οριακή κατάσταση στελέχωσης του συγκεκριμένου τμήματος. Μόλις 8 αναισθησιολόγοι σε 26 οργανικές θέσεις (κενά της τάξης του 75%!), ενώ την ίδια ώρα οι αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου απαιτούν να υπάρχουν 40 αναισθησιολόγοι. Υπενθυμίζει ότι υπήρξαν προειδοποιήσεις πως η κάλυψη των έκτακτων και τακτικών χειρουργείων και των εφημεριών του νοσοκομείου «γινόταν μόνο με το φιλότιμο και την υπερεργασία των εναπομεινάντων συναδέλφων, που ακόμα και αυτή επαρκούσε για την λειτουργία των 4 από τις 11 (ούτε 40%!) χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου, εκτοξεύοντας τις λίστες αναμονής».
Παρόλα αυτά προχώρησε «μόλις μια πρόσληψη ενός συντονιστή Διευθυντή, από την προκήρυξη του Απριλίου 2023, η οποία περιελάμβανε μόλις 4 θέσεις για τις 18(!) κενές οργανικές θέσεις.
Είναι προκλητικό η Διοίκηση να ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα ότι δήθεν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να καλύψουν τις υπόλοιπες 3 θέσεις της προκήρυξης, όταν οι συνάδελφοι γνώριζαν ότι θα βρεθούν να καλύπτουν τουλάχιστον τα κενά των υπολοίπων 14(!) οργανικών θέσεων που θα παρέμεναν εκ των πραγμάτων κενές! Η κατάσταση μάλιστα θα επιδεινωθεί με την μακροχρόνια άδεια 2 συναδέλφων, θέτοντας εν αμφιβόλω την συνολική λειτουργία των τακτικών χειρουργείων.
Αυτή η συνθήκη δεν έχει πέσει από τον ουρανό, και δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο που απειλείται με αναστολή λειτουργίας νευραλγικών τμημάτων. Οφείλεται στην διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ και στην πλήρη απαξίωση του, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί και έχει ξεπεράσει κάθε όριο», αναφέρει η ένωση των Γιατρών και συνεχίζει:
Τι περιμένουν;
«Τι περιμένει το Υπουργείο Υγείας και οι Διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων; Να καταρρέουμε ένας – ένας στην υπερπροσπάθειά μας να καλύψουμε τις ανάγκες ή θα αναλάβουν τις ευθύνες τους; Θα κάνουν πράξη τα αιτήματα των υγειονομικών για ενίσχυση του ΕΣΥ ή θα συνεχίσουν να προωθούν την κατάρρευσή του προς όφελος των ιδιωτικών ομίλων ή την περαιτέρω λειτουργία του με αγοραίους όρους κόστους-οφέλους;
Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Δεν χωράει αναμονή από ΚΑΝΕΝΑΝ. Τώρα με τον αγώνα τους υγειονομικοί και εργαζόμενοι να διεκδικήσουν:
Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις Δημόσιες δομές Υγείας. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και διορισμούς με κατεπείγουσες διαδικασίες και με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο ειδικότητας.
Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Διπλασιασμός των απολαβών όλων των υγειονομικών.
Πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία.
Όλοι στην απεργία των υγειονομικών στις 22/2/24 και την προετοιμασία μιας μαζικής πανεργατικής απεργιακής απάντησης απέναντι στην υποβάθμιση της ζωής και της υγείας μας!».
Άδωνις Γεωργιάδης: "Ζητώ συγγνώμη από την κυρία"
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε μιλώντας στον Ant1 ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων:
"Aυτά που είπε η κυρία, να της ευχηθώ πολλά περαστικά, να της ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους του κράτους, είναι δυστυχώς πραγματικότητα. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη έλλειψη αναισθησιολόγων στην Ελλάδα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν προσπαθεί να βρει αναισθησιολόγους", δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
"Κάνουμε διαρκώς προκηρύξεις για την πρόσληψη αναισθησιολόγων που βγαίνουν άγονες και αυτή τη στιγμή το κράτος ζητάει προσλήψεις αναισθησιολόγων και δεν μπορεί να βρει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει ειδικό report που λέει ότι σήμερα στις χώρες του δυτικού κόσμου η μεγαλύτερη ειδικότητα που είναι σε έλλειψη είναι οι αναισθησιολόγοι. Όχι στην Ελλάδα, στον πλανήτη. Εδώ έχουμε ένα κράτος που προκηρύσσει μόνιμες θέσεις γιατρών, αλλά δεν βρίσκει γιατρούς. Και εδώ δεν έχουμε ένα κράτος που δεν μπορεί να αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών. Έχουμε ένα κράτος που έχει ήδη αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών, αλλά αυτές προφανώς δεν φτάνουν".
Η δραματική κατάσταση με το «Βενιζέλειο» νοσοκομείο.Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου