της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea
ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ: ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Η αλλαντίαση είναι μία σπάνια και συχνά θανατηφόρος ασθένεια που οφείλεται στη λάθος κονσερβοποίηση ή διατήρηση των τροφίμων.
Επικίνδυνα είναι κυρίως τα σπιτικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα, το μέλι, τα αλλαντικά και το καπνιστό ή παστό ψάρι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τα μωρά.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες, εμετό, αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολία κατάποσης, διπλωπία, αδυναμία ή παράλυση. Εάν υποπτευθείτε ότι εσείς ή κάποιος δικός σας πάσχει από αλλαντίαση ζητήστε αμέσως πρώτες βοήθειες.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: ποτέ μη δίνετε μέλι σε μωρά κάτω των 12 μηνών. Πετάξτε αμέσως κονσέρβες που έχουν διογκωθεί, βάζα που στάζουν, διατηρημένα τρόφιμα που μυρίζουν περίεργα ή κάποια συσκευασία που ανοίγοντάς την ξεχειλίζει το υγρό που περιέχει. Αποστειρώστε τα σπιτικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα μαγειρεύοντας τα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Πώς δημιουργείται η τροφιμογενής αλλαντίαση
Η αλλαντίαση είναι, σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.Στην Ελλάδα σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) την περίοδο 2004-2022 δηλώθηκαν μόλις έξι περιστατικά: το 2009 ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα αλλαντίασης σε βρέφος ηλικίας 3,5 μηνών στην περιφέρεια Πελοποννήσου, το 2017 δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σε βρέφη 3 και 2 μηνών στις περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου, αντίστοιχα και την ίδια χρονιά καταγράφηκε ένα ενδεχόμενο κρούσμα σε γυναίκα 59 ετών στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Αντιμετωπίζεται με την διάθεση αντιτοξίνης της αλλαντίασης μεσω του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, για χορήγηση της αντιτοξίνης στους ασθενείς.
Διαβάστε επίσης
- Πως αντιμετωπίζουμε την γαστρεντερίτιδα; Ποια η κατάλληλη διατροφή και τι πρέπει να αποφύγουμε;
- Τι πρέπει να κάνετε αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση. Ποια τα συμπτώματα που προκαλεί το χαλασμένο φαγητό;
- Ο πόνος στην κοιλιά και η διάρροια οφείλονται σε γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση; Ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζονται;
- Ο δεκάλογος της σωστής πρόληψης της τροφικής δηλητηρίασης
- Πυρετός, διάρροιες μπορεί να οφείλονται σε άπλυτα λαχανικά ή κακοσυντηρημένα τρόφιμα. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η Σαλμονέλωση
- Πόνος στην κοιλιά. Τι μπορεί να σημαίνει;
- Άμεση αντιμετώπιση δηλητηρίασης από ουσίες, φάρμακα, εντομοκτόνα, είδη καθαρισμού, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα. Πρώτες βοήθειες
- Πυρετός, διάρροιες μπορεί να οφείλονται σε άπλυτα λαχανικά ή κακοσυντηρημένα τρόφιμα. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η Σαλμονέλωση
- Οδηγίες για την δυσπεψία και την βαρυστομαχιά
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου