medlabnews.gr
Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 86 κιλά της ελευθέρας πάλης στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Ο 32χρονος παλαιστής, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου μέσω του ρεπεσάζ.
Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ γεννήθηκε στο Νταγκεστάν, την επαρχία της Ρωσίας που έχει μακρά παράδοση στην πάλη. Από μικρός ασχολήθηκε με το άθλημα, έχοντας ως είδωλο τον θείο του, Μαγκομέντ Κουρουγκλίεβ που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2005.
Σε ηλικία 16 ετών ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ μετακόμισε στη Σταυρούπολη της Ρωσίας. Εκεί συμμετείχε σε ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Μαχάτσκαλα, την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν και άρχισε προπονήσεις στο αθλητικό σχολείο της Ντινάμο.
Επιστρέφοντας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ άρχισε να ξεχωρίζει για τις αθλητικές του επιδόσεις. Αναδείχτηκε δύο φορές Πρωταθλητής Ρωσίας το 2018 και το 2020, Πρωταθλητής Ευρώπης το 2017 και πρώτος στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2019 στο Μπακού.
Ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών από όλες τις αθλητικές διοργανώσεις, οδήγησε τον Κουρουγκλίεβ (όπως και άλλους συμπατριώτες του) να αναζητήσει ένα άλλο αθλητικό διαβατήριο για να μπορεί να αγωνίζεται. Κάπου εκεί, βρέθηκε η ελληνική ομοσπονδία πάλης, που κινήθηκε με γοργούς ρυθμούς και κατάφερε ο 32χρονος αθλητής να εκπροσωπεί την Ελλάδα.
Ο Κουρουγκλίεβ κατέκτησε δύο διαδοχικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αγωνιζόμενος για λογαριασμό της Ελλάδας. Ο 32χρονος αθλητής τον Φεβρουάριο ορκίστηκε Έλληνας πολίτης. Τότε, μάλιστα, υποσχέθηκε ότι θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό για την Ελλάδας στους Ολυμπιακούς αγώνες.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Βρούτση, τον γενικό γραμματέα Ιθαγένειας κ. Αγγελο Δημοσθένους, την ελληνική ομοσπονδία Πάλης και όλους όσοι βοήθησαν για να πάρω την ελληνική ιθαγένεια. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Θέλω να κάνω όλους τους Έλληνες περήφανους και να τιμήσω την Ελλάδα! Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ όσους με βοήθησαν να εκπληρώσω το όνειρο μου! Πραγματικά νιώθω πάρα πολύ χαρούμενος», δήλωσε τότε ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ.
«Εγώ δεν ήρθα εδώ για το χάλκινο. Ο στόχος μου ήταν το χρυσό, αλλά ο Θεός μου έδωσε αυτό το μετάλλιο. Ευχαριστώ την Ελλάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να παλέψω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ειδικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργο Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και στον πρόεδρο της ομοσπονδίας Κώστα Θάνο που με πίστεψαν και με βοήθησαν να πάρω το ελληνικό διαβατήριο», είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο Κουρουγκλίεφ και συμπλήρωσε:
«Ήμουν 100% σίγουρος ότι θα κερδίσω και όταν έκανε την επίθεση του ήμουν έτοιμος... Κρατούσα και ήμουν σίγουρος ότι δεν θα του δώσω τους πόντους που έψαχνε»
Ο χάλκινος Ολυμπιονίκης ζήτησε από την ελληνική νεολαία «να έρθει στα γυμναστηρία και να στραφούν στον αθλητισμίο... Κι εγώ μικρός ξεκίνησα και είδατε που έφτασα. Ευχαριστώ πολύ τους προπονητές μου γιατί χωρός αυτούς δεν έφτανα εδώ, αλλά και όλους τους Έλληνες που μας στέλνουν την αγάπη τους και υπόσχομαι ότι θα σας προσφέρουμε μετάλλια και χαρές στο μέλλον».
Συνοπτικά τα 12 ελληνικά μετάλλια της πάλης σε Ολυμπιακούς Αγώνες:
ΧΡΥΣΟ
Στέλιος Μηγιάκης: 1980 ελληνορωμαϊκή (62 κ.)
ΑΣΗΜΕΝΙΑ
- Γεώργιος Τσίτας: 1896 ελληνορωμαϊκή (ανοιχτή κατηγορία)
- Πέτρος Γαλακτόπουλος: 1972 ελληνορωμαϊκή (68-74 κιλά)
- Δημήτρης Θανόπουλος: 1984 ελληνορωμαϊκή (82 κιλά)
ΧΑΛΚΙΝΑ
- Στέφανος Χρηστόπουλος: 1896 ελληνορωμαϊκή (ανοιχτή κατηγορία)
- Πέτρος Γαλακτόπουλος: 1968 ελληνορωμαϊκή (63-70 κιλά)
- Γεώργιος Χατζηιωαννίδης: 1980 ελεύθερη (62 κιλά)
- Μπάμπης Χολίδης 1984 ελληνορωμαϊκή (57 κιλά)
- Μπάμπης Χολίδης 1988 ελληνορωμαϊκή (57 κιλά)
- Αμιράν Καρντάνοφ: 2000 ελεύθερη (54 κιλά)
- Αρτιόμ Κιουρεγκιάν: 2004 ελληνορωμαϊκή (55 κιλά)
- Νταουρέν Κουρουγκλίεφ: 2024 ελεύθερη (86 κιλά)
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου