Ποιος είναι ο Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης; To ατύχημα με την μηχανή, το συγγραφικό και κοινωνικό του έργο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ποιος είναι ο Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης; To ατύχημα με την μηχανή, το συγγραφικό και κοινωνικό του έργο

Ήταν Δεκέμβριος του 2006, όταν άλλαξε για πάντα η ζωή του.

 medlabnews.gr iatrikanea

Μια τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα πέτυχε ο Αντώνης Τσαπατάκης που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι στα 100μ πρόσθιο SB4 στην κολύμβηση. Η ζωή του θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ταινία...Μια ταινία με πολλές ανατροπές, λύπες αλλά και χαρές, με έναν πρωταγωνιστή που ό,τι και αν του έφερε η ζωή δεν το έβαλε κάτω.

Ο 36χρονος κολυμβητής μετά την κούρσα που του χάρισε το αργυρό μετάλλιο προχώρησε σε δηλώσεις που συγκίνησαν το πανελλήνιο και συγκλόνισαν όλους τους Έλληνες.

Ποιος είναι λοιπόν ο Αντώνης Τσαπατάκης;

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης σε ένα περιβάλλον, που όπως έχει πει και ο ίδιος ήταν ιδανικό. Ως παιδί ονειρευόταν να γίνει βατραχάνθρωπος και να βρίσκεται μέχρι τα βαθιά του γεράματα μέσα στο νερό.

Στην ηλικία των πέντε ετών ξεκίνησε η κολυμβητική του σταδιοδρομία, όταν οι γονείς του αποφάσισαν να τον γράψουν στο κολυμβητήριο. Τα βραβεία και οι διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν, είτε στην κολύμβηση, είτε στο πόλο, που μπήκε στη ζωή του στη Γ'' Γυμνασίου. Το 2005, εισήχθη επιτυχώς στη σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το ατύχημα με τη μοτοσικλέτα

Ήταν Δεκέμβριος του 2006, όταν άλλαξε για πάντα η ζωή του. Έξω από την πισίνα, όπου έκανε μια ζωή τις προπονήσεις του, έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του, λόγω υπερβολικής ταχύτητας, με αποτέλεσμα την παράλυση των κάτω άκρων.

«Όλο αυτό συνέβη, το τροχαίο ατύχημα που είχα στα 18 μου, γιατί ήμουν, όπως κάθε παιδί, γιατί στα 18 είμαστε παιδιά, όπως κάθε παιδί και της τώρα εποχής, επηρεασμένο από τη ματαιοδοξία, από τον υλισμό…

Όταν άνοιξα τα μάτια μου, μετά το ατύχημα, κατάλαβα ότι αυτό ήταν το λάθος κατευθείαν. Άνοιξα τα μάτια μου και λέω “οκ, δεν μπορώ να περπατήσω. Και τι έγινε;”. Μπορώ όμως να ανοίξω το μυαλό μου και να το κάνω να τρέξει μπροστά», είχε πει ο ίδιος για τις πρώτες του σκέψεις μετά το ατύχημα.

Η μεγάλη απόφαση

Λιγότερο από εννέα μήνες μετά το ατύχημα ο Αντώνης Τσαπατάκης ξαναγύρισε στην πισίνα και το 2009 άρχισε να κολυμπάει για τον αθλητικό σύλλογο ατόμων με αναπηρία «Μεγαλόνησος». «Είχα να επιλέξω ανάμεσα στο να είμαι αδύναμος, να κάθομαι στο σπίτι μου και να περιμένω τη μέρα που θα πεθάνω, και στο να πάω με τους δυνατούς και ό,τι και να κάνω στη ζωή μου να με δυναμώνει, να με κάνει να αντιλαμβάνομαι πιο έντονα την ίδια τη ζωή. Άλλαξε η ζωή μου, αλλά με εμψύχωνε ο ίδιος μου ο εαυτός. Όπως λέω συχνά, το αριστερό μου πόδι, το πόδι της καρδιάς, είμαι εγώ στη ζωή μου. Το δεξί πόδι είναι η οικογένεια και οι φίλοι μου, αυτοί έκαναν τα ''πόδια'' μου που με βοήθησαν να ξανασηκωθώ». Οι διακρίσεις

Ο Αντώνης Τσαπατάκης έχει στην κατοχή του περισσότερα από 20 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια. Κατέχει δύο εθνικά ρεκόρ, ενώ έχει λάβει πολλά βραβεία σε πανελλήνιους, ευρωπαϊκού και παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Θα βρεθεί στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 και σε αυτούς του Ρίο Ντε Τζανέιρο το 2016, κερδίζοντας δις την 4η θέση στα 100μ. πρόσθιο SB4.

Το 2015, έσπασε το Ευρωπαϊκό ρεκόρ και κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) στη Γλασκόβη.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στην Ιαπωνία, κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς, με την 3η θέση στα 100 μ. πρόσθιο SB4, ενώ το 2022 στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη Μαδέιρα κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. πρόσθιο SB4, και την επόμενη χρονιά στο Μάντσεστερ διατήρησε τον τίτλο του.

Στην Παραολυμπιάδα του Παρισιού ο 36χρονος πλέον πρωταθλητής κατάφερε να βρεθεί στη δεύτερη θέση του βάθρου, καθώς με χρόνο 1.36:16'' αναδείχθηκε αργυρός Παραολυμπιονίκης.

Οι δηλώσεις που συγκλόνισαν όλους τους Έλληνες

«Τα συναισθήματα είναι ότι για ακόμα μία μέρα ήμουν και παρέμεινα ελεύθερος. Μία ακόμα μέρα που έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό και δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα γιατί ξέρω πως αν ξαπλώσω σήμερα το βράδυ για να κοιμηθώ, αν καταφέρω να κοιμηθώ, ότι τα έχω δώσει όλα. Για κάθε κούρσα είμαι χαρούμενος ανεξαρτήτου αποτελέσματος, γνωρίζοντας όμως ότι έχω δώσει το παραπάνω από αυτό που μπορώ.

Το αργυρό μετάλλιο αυτό δεν σημαίνει κάτι, παρά μόνο ότι είναι ακόμα μία μέρα στην δουλειά. Αύριο έχουμε ακόμα έναν αγώνα και μετά ακολουθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόπλων. Η ζωή επιφυλάσσει κάθε μέρα έναν αγώνα που δεν ξέρεις ότι υπάρχει. Το μετάλλιο το αφιερώνω σε όλη την Ελλάδα, τους γονείς μου, τη γυναίκα μου και σε όσους εμπνεύστηκαν και τους έκανα να ονειρευτούν αυτό το βράδυ»

Το συγγραφικό και κοινωνικό έργο

Εκτός από τις αθλητικές του επιτυχίες, ο Τσαπατάκης ''εργάζεται'' για την προώθηση της ισότητας για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες.

Μάλιστα, το 2016, μαζί με την Έλενα Θωίδου, έγραψε ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο «Το όνειρο», με στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και τους γονείς σχετικά με την έννοια της ισότητας, μεταφέροντας σημαντικά μηνύματα.

Επιπλέον, πραγματοποιεί ομιλίες και δημόσιες εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ ως αστυνομικός επισκέπτεται σχολεία στην Ελλάδα για να μοιραστεί την εμπειρία του από το ατύχημά του και να εκπαιδεύσει τα παιδιά σε θέματα οδικής ασφάλειας.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων