medlabnews.gr iatrikanea
Συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα στρεπτόκοκκου και ήδη με ευθύνη των δήμων απολυμάνθηκαν σχολικές μονάδες. Στην αναστολή λειτουργίας σχολείων τη Δευτέρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Κρήτη προχώρησαν οι τοπικές Αρχές λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, δηλώνει πως δεν χρειάζεται να κλείνουν τα σχολεία αλλά ούτε και να απολυμαίνονται.
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Βύρωνα αναφέρει πως κλειστά θα είναι τη Δευτέρα το 1ο και το 5ο νηπιαγωγείο «λόγω πολλών κρουσμάτων στρεπτόκοκκου».
Ταυτόχρονα, το γυμνάσιο και το λύκειο του μουσικού σχολείου Σερρώνθα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στρεπτόκοκκου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων 4ο – 17ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών και 8ο – 25ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου.
Ένα κρούσμα στρεπτόκοκκου επιβεβαιώθηκε σε νήπιο στο 6ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου Ωραιοκάστρου, σε συνεννόηση με τη διεύθυνση του Νηπιαγωγείου, έγινε προληπτικά απολύμανση των εγκαταστάσεων του νηπιαγωγείου και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. «Το Νηπιαγωγείο την Δευτέρα, 26 Μαΐου 2025, θα λειτουργήσει κανονικά» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του δήμου Ωραιοκάστρου.
Εν τω μεταξύ, νέο κρούσματα εντοπίστηκε σε μαθήτρια δημοτικού σχολείου στην Καλαμαριά, μετά από εκείνο στο σχολικό συγκρότημα της πλατείας Σκρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025 θα παραμείνουν κλειστά το 2ο και το 4ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και το 9ο Νηπιαγωγείο, ενώ όπως είναι ήδη γνωστό δεν θα λειτουργήσει και το σχολικό συγκρότημα στην Πλατεία Σκρα, όπου στεγάζονται το 5ο και το 13ο Δημοτικά Σχολεία όπως και το 27ο Νηπιαγωγείο, καθώς διαπιστώθηκε κρούσμα στρεπτόκοκκου σε νήπιο.
Κρούσματα στρεπτόκοκκου και στις Σέρρες και με απόφαση του δήμου θα πραμείνουν κλειστά αύριο τα:
4ο – 17ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.
8ο – 25ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.
ΕΟΔΥ: Δεν χρειάζεται να κλείνουν τα σχολεία
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, δηλώνει πως δεν χρειάζεται να κλείνουν τα σχολεία αλλά ούτε και να απολυμαίνονται.
«Κατανοητό είναι οι δήμοι και οι γονείς να θέλουν να κάνουν κάτι για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, με αυτό όμως δεν θα προστατεύουν και είναι σίγουρο. Και μάλιστα μπορεί να τα εκθέτουν. Άρα δεν χρειάζεται να κλείσει το σχολείο, δεν χρειάζονται απολυμάνσεις, δεν ωφελεί καθόλου, μπορεί να κάνει και κακό. Παράκληση: Να σταματήσουν να κλείνουν τα σχολεία και να σταματήσουν τις απολυμάνσεις», είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου στην ΕΡΤ.
«Τι χρειάζεται να κάνουμε αν έχουμε κρούσμα σε μία τάξη; Πρώτα, το κρούσμα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι τουλάχιστον 24 ώρες αφού πάρει αντιβίωση για να σταματήσει να μεταδίδει και μετά να πάει στο σχολείο. Στο σχολείο μέτρα ενισχυμένης ατομικής υγιεινής όπως πλύσιμο χεριών, να αποφεύγουν τα παιδιά να μοιράζονται αντικείμενα και μια αυξημένη καθαριότητα», συμπλήρωσε.
«Έχει θέση το να κλείσουμε το σχολείο με ένα ή με περισσότερα κρούσματα στρεπτόκοκκου σε μία τάξη; Όχι δεν έχει καμία θέση. Να εξηγήσω γιατί: ο στρεπτόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, δεν επιβιώνουν στο περιβάλλον, δεν επιβιώνουν στις επιφάνειες. Αν θυμάστε για τον COVID λέγαμε ότι επιβιώνει λίγο στις επιφάνειες. Αυτό το μικρόβιο δεν επιβιώνει, έχει ανάγκη τον οργανισμό για να το κάνει», είπε μεταξύ άλλων.
«Εμείς ως ΕΟΔΥ, επειδή είδαμε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες και εδώ είχαμε μια αύξηση μετά τον COVID, στήσαμε ένα σύστημα καταγραφής για τις σοβαρές μορφές, για τις διεισδυτικές. Το 2023 που στήσαμε το δίκτυο είχαμε 90 κρούσματα, το 2024 είχαμε 68 και μέχρι τις 22/5 έχουμε 24 κρούσματα περίπου. Η θνητότητα είναι μεγάλη, είναι υψηλή, είναι περίπου 25% .1 στα 4 άτομα που νοσεί περίπου πεθαίνει αλλά είναι η διεισδυτική μορφή. Ταυτόχρονα έχουμε και εκατοντάδες άλλα κρούσματα τα οποία δεν έχουν την σοβαρότητα της διεισδυτικής μορφής του στρεπτόκοκκου», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, «αν μιλάμε για διεισδυτική μορφή στρεπτόκοκκου, το παιδί είναι πολύ πεσμένο. Ξεκινάει με πονόλαιμο και πυρετό και κάνει υψηλό πυρετό. Άρα οι γονείς το επόμενο που πρέπει να κάνουν, εφόσον έχουμε κρούσματα σε κάποιο σχολείο, να είναι σε εγρήγορση και με το παραμικρό σύμπτωμα στον παιδίατρό τους. Το ίδιο και οι καθηγητές και οι δάσκαλοι».
Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου διαχωρίζει και τα κρούσματα σε σοβαρά και λιγότερο σοβαρά: «Τα σοβαρά είναι πολύ βαριά και εξελίσσονται σε πολύ γρήγορο διάστημα και έχουν θνητότητα 25%. Αν θυμάστε και πέρυσι είχαμε στην Ηλεία δύο θανάτους σε νεαρά άτομα», υπενθυμίζει.




Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου