Πάσχετε από αϋπνία; Ο υπνος μας επηρεάζεται, από το φως του δωματίου. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πάσχετε από αϋπνία; Ο υπνος μας επηρεάζεται, από το φως του δωματίου.

Μελέτη Δείχνει ότι το φως του δωματίου πριν τον ύπνο, επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου

Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., medlabnews.gr

Η έκθεση στο τεχνητό φως (φως δωματίου) μετά το σούρουπο και πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου, με την καταστολή της παραγωγής της ορμόνης μελατονίνης και μπορεί να έχει και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελατονίνη, που παράγεται από την επίφυση του εγκεφάλου, τη νύχτα, ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη θερμοκρασία του σώματος, λέει η ερευνήτρια Joshua Gooley, PhD, του Νοσοκομείου Brigham and Women και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστόνη.

Σε καθημερινή βάση, εκατομμύρια άνθρωποι επιλέγουν να κρατήσουν τα φώτα πριν από την κατάκλιση και κατά τη διάρκεια του ύπνουΗ μελέτη δείχνει ότι αυτή η έκθεση στο τεχνητό φως έχει ισχυρή κατασταλτική επίδραση της ορμόνης μελατονίνης. Αυτό θα μπορούσε, με τη σειρά του, να  έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου και την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης.

Στη μελέτη, της Gooley και των συνεργατών της, εξετάσθηκαν 116 υγιείς εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 18 και 30 που είχαν εκτεθεί στο φως του δωματίου ή σε αμυδρό φως για οκτώ ώρες πριν από την κατάκλιση και για πέντε συνεχόμενες ημέρες.

Μετρήθηκε η μελατονίνη, στο πλάσμα του αίματος, σε δείγματα που συλλέχθηκαν κάθε 30 έως 60 λεπτά μέσω ενός ενδοφλέβιου καθετήρα που είχε τοποθετηθεί στους βραχίονες των εθελοντών.
Τεχνητός φωτισμός και Υγεία

Τα αποτελέσματα ήταν σαφή, πράγμα που δείχνει ότι η έκθεση στο φως του δωματίου πριν τον ύπνο, σε σύγκριση με το αμυδρό φως της έκθεσης καταστέλλει τα επίπεδα της μελατονίνης κατά περισσότερο από 50%.
Δεδομένου ότι η χρόνια καταστολή της μελατονίνης έχει αποδειχτεί ότι σχετίζεται με αύξηση του κίνδυνου για ορισμένους τύπους καρκίνου καθώς και συνδέεται με τον διαβήτη τύπου ΙΙ, τα ευρήματά της μελέτης αυτής δείχνουν ότι μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων σε νυχτερινές βάρδιες που εκτίθενται σε φως εσωτερικών χώρων το βράδυ για πολλά χρόνια.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ήδη δοκιμάζονται συσκευές και λαμπτήρες από εταιρείες φωτισμού, που να δεν θα επηρεάζουν την παραγωγή μελατονίνης.

ΠΗΓΗ:  Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, Mαρτιος 2011

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων