Συντάκτης: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
Πως δημιουργείται η μελανίνη και πώς αντιμετωπίζεται το μέλασμα και οι πανάδες με τα νέα βιοτεχνολογικά ενεργά συστατικά?
Η μελανίνη είναι μία χρωστική που χρωματίζει το δέρμα και τα μαλλιά. Συντίθεται από τα μελανοκύτταρα τα οποία βρίσκονται στη βασική στοιβάδα της επιδερμίδας. Η υπερβολική και ανομοιογενής παραγωγή της προκαλεί τις γνωστές σε όλους μας πανάδες που ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες.
Πολλά καλλυντικά προϊόντα κατά των πανάδων χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους που δρουν στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. οι εξελίξεις όμως της βιοτεχνολογίας έχουν δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης ισχυρών ενεργών συστατικών που δρουν στα πρώτα στάδια της βιολογικής παραγωγής μελανίνης προσφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στόχος των πρωτοποριακών αυτών ενεργών συστατικών είναι επέμβαση σε δύο βασικές λειτουργίες του μελανοκυττάρου:
- Η τροποποίηση της γενετικής δράσης που οδηγεί στην παραγωγή μελανίνης
- . Η διαμόρφωση των κυτταρικών αγγελιοφόρων που παράγουν τις χρωστικές του δέρματος.
Για να καταλάβουμε πως δρουν ακριβώς ας δούμε λίγο πως παράγεται η μελανίνη μέσα στο μελανοκύτταρο.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΑΝΙΝΗΣ: Μέσα στο μελανοκύτταρο το αμινοξύ τυροσίνη, επιδρά με το ένζυμο τυροσινάση (ένζυμο – κλειδί στην παραγωγή μελανίνης) και μετατρέπεται σε DOPA. Στη συνέχεια, αλληλεπιδρώντας με άλλα ένζυμα προκύπτει η ευμελανίνη (σκουρόχρωμη απόχρωση). Όταν υπάρχει παρουσία κυστεϊνης προκύπτει η φαιομελανίνη (κοκκινωπή απόχρωση στα ανοιχτόχρωμα δέρματα). Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι αν παράγεται λιγότερη τυροσινάση παράγεται και λιγότερη μελανίνη.
ΤΟ ΕΝΖΥΜΟ ΚΛΕΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΥΡΟΣΙΝΑΣΗ
Η τυροσινάση είναι πρωτεΐνη και αποτελείται από αμινοξέα. Η σειρά και το είδος των αμινοξέων καθορίζεται από πληροφορίες που υπάρχουν στο DNA, στα γονίδια που υπάρχουν στον πυρήνα του κυττάρου. Τα γονίδια αυτά «κωδικοποιούνται για την παραγωγή μελανίνης». Άρα η παραγωγή τυροσινάσης ελέγχεται από τα γονίδια, το DNA του κυττάρου.
Η τυροσινάση πρέπει να μετατραπεί για να είναι ενεργή και να λειτουργήσει ως ένζυμο. Την μετατροπή αυτή την πραγματοποιούν άλλα ένζυμα τα οποία με τη σειρά τους για να λειτουργήσουν χρειάζονται ιόντα ασβεστίου. Έτσι η ενεργοποίηση της τυροσινάσης εξαρτάται από την παρουσία ιόντων ασβεστίου μέσα στα μελανοκύτταρα.
Άρα τα νέα βιοτεχνολογικά ενεργά συστατικά έχουν δύο στόχους:
1. Την διακοπή της γονιδιακής έκφρασης της τυροσινάσης ώστε να παράγεται λιγότερη τυροσινάση άρα και λιγότερη μελανίνη.
2. Τη μείωση των ιόντων ασβεστίου στο μελανοκύτταρο ώστε η τυροσινάση που παράγεται να μην ενεργοποιείται.
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΑΔΩΝ
O.D.A.white: το ενεργό αυτό συστατικό προκύπτει από τη ζύμωση του φυσικού ολεϊκού οξέος φυτικής προέλευσης. Εμποδίζει την παραγωγή μελανίνης από τον πυρήνα των μελανοκυττάρων. Μειώνει τη σύνθεση του mRNA το οποίο οδηγεί στην παραγωγή τυροσινάσης με συνέπεια την παραγωγή μελανίνης. Αυτό γίνεται με την επέμβαση του O.D.A.white σε ειδικούς υποδοχείς στη πυρηνική μεμβράνη που διεγείρουν την παραγωγή πρωτεϊνών.
Άρα η αλληλεπίδραση του O.D.A.white με τα μελανοκύτταρα έχει σαν αποτέλεσμα:
· Τη μείωση του mRNA της τυροσινάσης (το μόριο που μεταφέρει την εντολή από τα γονίδια για να παραχθεί τυροσινάση)
· Τη μείωση της τυροσινάσης
· Τη μείωση της ποσότητας μελανίνης στα μελανοκύτταρα
ΤΕΣΤ IN VITRO (Σε δοκιμαστικό σωλήνα)
1. ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ mRNA
Μετά την επώαση με 20μΜ O.D.A. τα επίπεδα του mRNA μειώνονται κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο υλικό που θα δώσει την πληροφορία για την παραγωγή τυροσινάσης, άρα μειώνεται η παραγωγή μελανίνης.
2. ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΥΡΟΣΙΝΑΣΗ
Μετά από 24 ώρες διέγερσης με 3 μΜ O.D.A., τα επίπεδα της τυροσινάσης μειώνονται κατά περίπου 50%.
ΤΕΣΤ ΙΝ VIVO (Σε εθελοντές)
Η λευκαντική δράση του O.D.A.white εξετάστηκε σε εθελοντές. Το 90% των εθελοντών παρατήρησε λεύκανση του σημείου εφαρμογής κατά τουλάχιστον 11% μετά τη χρήση του O.D.A.white ενώ η ποσότητα μελανίνης μειώθηκε κατά 16.3% σε μόνο 2 εβδομάδες.
LUMISKIN: Το ενεργό αυτό συστατικό περιέχει ένα φυσικό μόριο, που εξάγεται από τον φλοιό του δέντρου “Boldo” που φύεται στην Χιλή. Επεμβαίνει στην εισαγωγή των ιόντων Ασβεστίου στο μελανοκύτταρο που όπως αναφέραμε είναι καθοριστικά για την παραγωγή μελανίνης.
ΤΕΣΤ IN VITRO (Σε δοκιμαστικό σωλήνα)
Έγινε καλλιέργεια ανθρώπινου δερματικού ιστού παρουσία LUMISKIN σε διάφορες συγκεντρώσεις και χωρίς LUMISKIN (control). Μετά από 7 ημέρες ελέγχθηκε η ποσότητα μελανίνης.
Στον ιστό που δεν καλλιεργήθηκε σε LUMISKIN η χρώση της επιδερμίδας από μελανίνη φαινόταν ξεκάθαρα στην βασική μεμβράνη και κατανεμόταν ανάμεσα στις διάφορες στοιβάδες της επιδερμίδας και της κεράτινης στοιβάδας.
Η παρουσία LUMISKIN μείωσε σημαντικά τη σύνθεση της μελανίνης. Επίσης παρατηρήθηκε μείωση στη διασπορά της ανάμεσα στα διάφορα στρώματα της επιδερμίδας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το LUMISKIN μειώνει σημαντικά τη μελανογένεση σε μικρές δόσεις και χωρίς να είναι τοξικό για τα κύτταρα.
ΤΕΣΤ ΙΝ VIVO (Σε εθελοντές)
Κλινικό τεστ σε 20 εθελοντές Ασιατικής καταγωγής με εφαρμογή δύο φορές την ημέρα διαλύματος με LUMISKIN 4% για 56 ημέρες. Όταν ρωτήθηκαν στο τέλος του τεστ οι εθελοντές αναγνώρισαν:
· Λεύκανση της απόχρωσης του δέρματος κατά 71%
· Φωτεινότερο δέρμα κατά 75%
· Πιο ομοιόμορφη απόχρωση κατά 65%
Τα παραπάνω ενεργά συστατικά αναπτύχθηκαν στα Ερευνητικά Εργαστήρια του Γαλλικού Οίκου Ιατρικής Αισθητικής ERICSON LABORATOIRE και ενσωματώθηκαν συνδυαστικά σε μία πρωτοπόρα θεραπεία λεύκανσης. Τα επαγγελματικά προϊόντα της σειράς προσφέρουν με εντελώς ανώδυνο τρόπο την ζητούμενη αντιμετώπιση των πανάδων, του μελάσματος και των δυσχρωμιών ενώ προσφέρουν άμεση λάμψη στο δέρμα.
MEDISPA, www.medispa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου