Το αλφάβητο (ABCD) για να προφυλαχθούμε από το μελάνωμα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το αλφάβητο (ABCD) για να προφυλαχθούμε από το μελάνωμα

Κάθε αλλοίωση του δέρματος πρέπει να ελέγχεται από ειδικό γιατρό για το αν εμφανίζονται ορισμένα χαρακτηριστικά που διεθνώς αναφέρονται ως ABCD (τα τέσσερα πρώτα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου. Asymmetry - Ασυμμετρία Border irregularity – Ακανόνιστα όρια (μη συμμετρικά) Colour variation – Χρωματική ποικιλία Diameter over 6 mm – Διάμετρος πάνω από 6 χιλιοστά

Συντάκτης Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Κάθε αλλοίωση του δέρματος πρέπει να ελέγχεται από ειδικό γιατρό για το αν εμφανίζονται ορισμένα χαρακτηριστικά που διεθνώς αναφέρονται ως ABCD (τα τέσσερα πρώτα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου.

  • Asymmetry - Ασυμμετρία
  • Border irregularity – Ακανόνιστα όρια (μη συμμετρικά)
  • Colour variation – Χρωματική ποικιλία
  • Diameter over 6 mm – Διάμετρος πάνω από 6 χιλιοστά


Ο άμεσος τρόπος για να εντοπίσετε έναν ύποπτο σπίλο είναι με τη λεπτομερή εξέταση του δέρματός σας σε κανονικά διαστήματα (τουλάχιστον κάθε έξη μήνες).  Προσπαθήστε να εφαρμόσετε τον κανόνα των κριτηρίων A-B-C-D για να αναγνωρίσετε τα ύποπτα σημεία.
Τα κριτήρια A-B-C-D για το μελάνωμα επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση πολλών τύπων μελανώματος αλλά κάποιοι τύποι μελανώματος δεν έχουν τα συγκεκριμένα κριτήρια αλλά ΕΙΝΑΙ μελάνωμα.  
Αν παρατηρήσετε ένα νέο σπίλο ή αλλαγές σε κάποιον παλιό πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας που, με ειδικό δερματοσκόπιο θα μπορέσει να δει μέσα στο σπίλο και να εξακριβώσει την ύπαρξη ή όχι στοιχείων που μπορεί να καθιστούν το σπίλο ύποπτο για μελάνωμα. 
A=Ασυμετρία (Asymmetry) – το αριστερό μέρος είναι διαφορετικό από το δεξί


B=Ακανόνιστα όρια (Border Irregularity) – τα όρια του σπίλου δεν είναι σαφή σε σχέση με το περιβάλλον δέρμα


C=Χρωματική ποικιλία (Colour Variation) – ο σπίλος δεν έχει ομοιόμορφο χρωματισμό αλλά περιέχει διάφορα χρώματα όπως ανοιχτό και σκούρο καφέ, μαύρο, ροζ, λευκό και μπλε


D=Διάμετρος (Diameter) – το μελάνωμα είναι συνήθως μεγαλύτερο από 6 χιλιοστά σε διάμετρο


Θυμηθείτε ότι μερικοί τύποι μελανώματος δεν εμφανίζουν τα παραπάνω στοιχεία και για το λόγο αυτό είναι ασφαλέστερο όπως κάθε ύποπτος σπίλος εξετάζεται από ειδικό δερματολόγο.
Εκτός από τα κριτήρια ABCD υπάρχουν και άλλα προειδοποιητικά σημάδια για το μελάνωμα:
  •        Αλλαγή στο μέγεθος, σχήμα ή χρώμα ενός σπίλου
  •        Ο σπίλος ματώνει ή εκκρίνει υγρό
  •        Ο σπίλος προκαλεί φαγούρα, είναι σκληρός στην αφή, άμορφος, είναι πρησμένος ή πονάει
  •        Ένας νέος σπίλος εμφανίζεται σε καθαρό δέρμα

Στους άντρες οι σπίλοι εμφανίζονται πιο συχνά στο κεφάλι, στο λαιμό, στον κορμό, στους ώμους και στους γοφούς.  
Στις γυναίκες εμφανίζονται στα χέρια, στα πόδια, και στο πάνω μέρος της πλάτης.  Και στα δύο φύλα ένας νέος σπίλος ή ένας σπίλος που αλλάζει μορφή πρέπει να θεωρείται ύποπτος.

Τώρα πια η καλύτερη πρόληψη για τον καρκίνο του δέρματος είναι η απλή και ανώδυνη εξέταση της ψηφιακής δερματοσκόπησης που γίνεται με ειδικά μηχανήματα. Με την ψηφιακή δερματοσκόπηση γίνεται έλεγχος όλων των ελιών του σώματος και γίνεται αυτόματη εκτίμηση του ΑBCD κριτηρίου και βέβαια καταγραφή του κάθε σπίλου για να μπορεί να συγκρίνεται με επόμενες εξετάσεις.

ΠΗΓΗ MEDLAB

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων