Σε μείζονα «απειλή» για κάθε σύγχρονη κοινωνία εξακολουθούν να αναδεικνύονται στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα πολλά σοβαρά νοσήματα, που χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «μάστιγες» και ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο σακχαρώδης διαβήτης (Σ.Δ.), η πιο συχνή και ύπουλη διαταραχή του μεταβολισμού, που μπορεί να προκαλέσει ποικίλες βαρύτατες επιπλοκές στον οργανισμό του πάσχοντα, λαμβάνει, πλέον, διαστάσεις «πανδημίας». Σήμερα, τα άτομα με διαβήτη υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια σε διεθνές επίπεδο, ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, μάλιστα, έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.
Παρόμοια δυσοίωνη πρόβλεψη ισχύει και για την παχυσαρκία, που τις περισσότερες φορές συνυπάρχει με τον σακχαρώδη διαβήτη και, δυστυχώς, και στην Ελλάδα η συχνότητά της αυξάνεται και αφορά, μάλιστα, και την παιδική παχυσαρκία.
Σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση, δισλιπιδαιμία, κάπνισμα και λοιποί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου ευθύνονται για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και για περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο αριθμός αυτός έως το 2025 αναμένεται να ανέλθει στα 25 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό περίπου 40 – 45% της παγκόσμιας θνησιμότητας.
Από την άλλη πλευρά, οι νεοπλασματικές ασθένειες εξακολουθούν να σημειώνουν αμείωτη θνητότητα, παρά την ανάπτυξη σύγχρονων νέων θεραπειών, καθώς τα νεοπλάσματα ευθύνονται στις μέρες μας για περίπου το 1/3 των θανάτων σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., το 2010 ο καρκίνος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (21% περίπου των συνολικών θανάτων), αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 13.1 εκατομμύρια έως το 2030, επιβεβαιώνοντας τη νόσο μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εξάλλου, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και το κάπνισμα συμβάλλουν στην αύξηση των αναπνευστικών - πνευμονικών παθήσεων, αναδεικνύοντας και αυτές ως κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας.
Εάν, μέσα σε όλα αυτά, ληφθεί υπόψη και η ραγδαία αύξηση των ασθενών που προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια κατά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σκληρή και πολυμέτωπη «μάχη» καλείται να δώσει στις μέρες μας η σύγχρονη Εσωτερική Παθολογία, σε αγαστή συνεργασία με τις συναφείς υποειδικότητές της.
Τα παραπάνω επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, με αφορμή τη διεξαγωγή του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Εσωτερική Παθολογία με Διεθνή Συμμετοχή, το οποίο διοργανώνει η Εταιρεία Παθολογίας Βορείου Ελλάδος (Ε.Π.Β.Ε.) στις 24 – 28 Φεβρουαρίου 2016, στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο Makedonia Palace), ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Π.Β.Ε., Καθηγητής Παθολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) κ. Ευστράτιος Μαλτέζος και ο Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Π.Β.Ε., Καθηγητής Παθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) κ. Απόστολος Χατζητόλιος.
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης), του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Ι.Σ.Θ.) και παρέχει στους συμμετέχοντες είκοσι ένα (21) Μόρια Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.).
Πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός, στο οποίο θα συμμετάσχουν με ομιλίες τους περισσότεροι από 250 ομιλητές, μεταξύ των οποίων έγκριτοι Έλληνες ειδικοί, καθώς και 12 διακεκριμένοι ξένοι επιστήμονες από την Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και την Αυστραλία, οι οποίοι έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη της έρευνας και της θεραπευτικής αντιμετώπισης πολλών σοβαρών νοσημάτων, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.
Οι επιστήμονες θα αναπτύξουν τις κλασικές γνώσεις, αλλά και νεότερα δεδομένα που αφορούν παθήσεις όλου του φάσματος της Παθολογίας και των εξειδικεύσεών της, όπως Ηπατολογία, Λοιμωξιολογία, Διαβητολογία, Υπερτασιολογία, Εντατικολογία, Ανοσολογία κτλ και των συναφών ειδικοτήτων της, όπως της Αιματολογίας, Γαστρεντερολογίας, Νεφρολογίας, Ενδοκρινολογίας, Καρδιολογίας, Ογκολογίας, Πνευμονολογίας, Δερματολογίας, Ρευματολογίας, καθώς και άλλων ειδικοτήτων που συνδράμουν το έργο του Παθολόγου στην κατεύθυνση της ολιστικής αντιμετώπισης του αρρώστου, όπως η Ψυχιατρική, η Νευρολογία, η Ουρολογία, η Στοματολογία, η Ορθοπεδική και η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση.
Μεταξύ των ομιλιών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν διαλέξεις και ανακοινώσεις για φαρμακευτικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, του σακχαρώδη διαβήτη, της υπερουριχαιμίας, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, της παχυσαρκίας, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, της μεγαλακρίας, της απλαστικής αναιμίας, του πολλαπλού μυελώματος, της αλλεργικής ρινίτιδας και της κνίδωσης. Επίσης, ανακοινώσεις και ομιλίες για την κυκλοφορία νέων σκευασμάτων για την συνδυασμένη αγωγή στην υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία, καθώς και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με περισσότερους του ενός παράγοντες κινδύνου.
Το επιστημονικό Πρόγραμμα εμπλουτίζεται με προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, κλινικά φροντιστήρια πρακτικής εφαρμογής σε θέματα της καθ’ ημέρα κλινικής και εργαστηριακής ιατρικής πράξης, στοχευμένα σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία που ενδιαφέρουν τόσο τους ειδικευμένους στο αντικείμενο Παθολόγους, όσο και επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων.
Αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της Οργανωτικής Επιτροπής για μεγιστοποίηση της επιτυχίας της εκδήλωσης, σε συνέχεια της ιδιαίτερα μεγάλης επιτυχίας του αντίστοιχου περσινού, αποτελεί η καθιέρωση εφεξής καινοτόμων ενοτήτων, όπως για την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών, για την φαρμακοοικονομία, την ιατρική στατιστική και επιδημιολογία, αλλά και το βήμα για φοιτητές, ειδικευόμενους ιατρούς και νέους ομιλητές, καθώς και ενότητες που αφορούν επαγγελματικά θέματα της ειδικότητας της παθολογίας, όπως η άσκηση του επαγγέλματος στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και ο ρόλος της ειδικότητας στον 21ο αιώνα.
Ενισχύθηκε, επίσης, η συμμετοχή των λοιπών επαγγελματιών Υγείας σε διακριτές ενότητες, όπως των Νοσηλευτών, Διαιτολόγων - Διατροφολόγων, Φυσικοθεραπευτών και Ψυχολόγων, ενώ εφέτος εγκαινιάζεται και ενότητα για την Ιατρική και τη Λογοτεχνία.
Ιδιαίτερο καινοτόμο θεσμό αποτελεί η καθιέρωση εφεξής της ετήσιας Βράβευσης σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο του φαρμάκου, που συνέβαλλαν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ενίσχυση της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Η απονομή των εφετινών Βραβείων, τα οποία διακρίνονται σε τρεις (3) κατηγορίες, θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης του Συνεδρίου, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 19:30 – 21:00, στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ. – Προβλήτα 1, Αποθήκη Δ’, Αίθουσα Φρίντα Λιάπα).
Για το 2016, η Ε.Π.Β.Ε. έχει την τιμή να απονείμει τα Βραβεία ως εξής:
- Βραβείο «Συνολικής Προσφοράς στην Ανάπτυξη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας» στον Ιδρυτή και Πρόεδρο Δ.Σ. της φαρμακευτικής εταιρίας ΒΙΑΝΕΞ, κύριο Παύλο Γιαννακόπουλο.
- Βραβείο «Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας» στον Πρόεδρο Δ.Σ. της φαρμακευτικής εταιρίας ELPEN, κύριο Δημήτριο Πενταφράγκα.
- Βραβείο «Επιχειρηματικότητας στο Χώρο του Φαρμάκου» στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της φαρμακευτικής εταιρίας ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ LILLY, κύριο Διονύσιο Φιλιώτη.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της Τελετής Έναρξης, θα δοθεί η Εναρκτήρια Διάλεξη, με τίτλο «Η θέση του γιατρού στην κοινωνία: Προτρεπτικοί λόγοι προς νέους ιατρούς», από τον ιατρό Νεφρολόγο, Πρόεδρο Δ.Σ. της Εταιρείας Διάδοσης Ιπποκρατείου Πνεύματος κ. Πάνο Ζηρογιάννη.
Στα οκτώ (8) χρόνια λειτουργίας της, η Ε.Π.Β.Ε. έχει να επιδείξει πλούσιο επιστημονικό έργο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην έγκυρη ενημέρωση των Ελλήνων ιατρών σε όλες τις σύγχρονες εξελίξεις της Παθολογίας, εντείνοντας, τις προσπάθειες για την ποιοτική αναβάθμιση της Παθολογίας ως της βασικής ειδικότητας του Συστήματος Υγείας, τόσο στον Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, καθώς και για την ανάληψη δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στη συνεχή προαγωγή της υγείας του κοινωνικού συνόλου.
Κύριοι στόχοι της Ε.Π.Β.Ε. είναι η Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση των Ελλήνων επιστημόνων σε όλους τους τομείς της Εσωτερικής Παθολογίας, η εκπαίδευση των νέων ιατρών σε θέματα αιχμής και η ευαισθητοποίηση επαγγελματιών υγείας και κοινού σε θέματα πρόληψης σοβαρών παθήσεων (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, λοιμώξεις κτλ).
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου