Ξεκίνησε χθες Τετάρτη 8 Ιουνίου, η φαρμακευτική κάλυψη τωνανασφάλιστων και των ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Ειδικότερα, η κάλυψη αφορά σε μηδενικό ποσοστό συμμετοχής για τους πολίτες που υπάγονται στο νόμο για τηνανθρωπιστική κρίση καθώς και σε ποσοστό 10% και 25% για τις υπόλοιπες ομάδες.
Οι διατάξεις του ν.4368/2016 εφαρμόζονται στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Συγκεκριμένα, κατά την αναζήτηση ΑΜΚΑ το σύστημα ΑΤΛΑΣ, για τις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος, θα επιστρέφει τον φορέα «Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016». Στην καταχώρηση συνταγής θα καθορίζεται αυτόματα από το σύστημα ποσοστό συμμετοχής 0% για όσες περιπτώσεις προβλέπεται από τον νόμο, ενώ για τους υπόλοιπους ανασφάλιστους δικαιούχους του νόμου τα διαθέσιμα ποσοστά θα είναι 0%, 10% και 25%.
Να σημειωθεί, ότι στον νέο φορέα, μπορούν να συνταγογραφούν μόνο οι ιατροί των δημόσιων δομών υγείας.
Οι συνταγές που εκδίδονται για τον φορέα αυτόν εκτελούνται σε όλα τα φαρμακεία, ενώ τα παραπεμπτικά σε κρατικούς φορείς μόνο. Ο φορέας «Ταμείο Πρόνοιας» θα μετονομαστεί σε «Ταμείο Πρόνοιας - Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016» και θα παραμείνει ενεργός για ένα μεταβατικό στάδιο για όσους δικαιούχους Πρόνοιας έχουν βιβλιάριο Πρόνοιας σε ισχύ. Η συνταγογράφηση για τον φορέα αυτόν θα γίνεται με ποσοστό συμμετοχής 0%, ενώ η εκτέλεση θα γίνεται σε όλα τα φαρμακεία.
Ο φορέας «Δικαιούχοι φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014» καταργείται, ωστόσο οι συνταγές που έχουν ήδη καταχωρηθεί με τον φορέα αυτόν, θα εκτελούνται ηλεκτρονικά σε όλα τα φαρμακεία.
Εν τω μεταξύ οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) ζητούν διακαώς η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων να μην περιλαμβάνεται στον κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς ήδη αυτός, όπως σημειώνουν, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, απειλεί την βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας και καθιστά αμφίβολη την δυνατότητα ομαλού εφοδιασμού της φαρμακευτικής αγοράς.
Ήδη η δαπάνη τους πρώτους μήνες του 2016 είναι εκτός ελέγχου γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι επαρκής, τονίζουν τα δύο θεσμικά όργανα, επισημαίνοντας, ακόμη, ότι αν και το ύψος της δαπάνης των ανασφαλίστων παραμένει αδιευκρίνιστο, είναι σαφές ότι η επιπλέον επιβάρυνση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού θα δημιουργήσει αφόρητη πίεση στη φαρμακευτική αγορά η οποία σήμερα λειτουργεί πλέον οριακά. Η τυχόν αδυναμία επαρκούς κάλυψης της αγοράς θα είχε δραματικές συνέπειες για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, οδηγώντας το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας στη διάλυση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου