Clawback ύψους σχεδόν μισού δισ. ευρώ προγραμματίζει να εισπράξει ο ΕΟΠΥΥ στους επόμενους 21 μήνες από ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστηριακούς γιατρούς, ποσά που αντιστοιχούν σε επιστροφές των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2013, 2014 και 2015.
Η καταβολή του clawback από τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου από τους θεσμούς, για να "ξεκλειδώσει" η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Παρότι η Κυβέρνηση έχει περιθώριο εφαρμογής των προαπαιτουμένων ως τις 31 Οκτωβρίου, δεν πρόκειται να εξαντλήσει τα χρονικά όρια, αντίθετα, επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησής τους, καθώς η υποδόση μπορεί να είναι διαθέσιμη από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, εφόσον αυτά έχουν υλοποιηθεί.
Το γεγονός αυτό, έχει επιταχύνει τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος έχει ξεκινήσει πρόγραμμα σταδιακής αποπληρωμής των παρόχων του. Μέσω της αποπληρωμής αυτής, θα ξεκινήσουν να αφαιρούνται και τα ποσά που αναλογούν στο clawback. Η καταβολή του ποσού που αναλογεί σε κάθε πάροχο αποφασίσθηκε να γίνει σε 21 δόσεις, δίνοντας έτσι μια "ανάσα" στην αγορά.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το clawback έχει υπολογιστεί για την τριετία 2013-2015 στα 235 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές και για τις εργαστηριακές εξετάσεις (διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια) σε 254 εκατ. ευρώ.
Για τα σχετικά ποσά ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτήρης Μπερσίμης τους εκπροσώπους των παρόχων, με τους οποίους είχε διαδοχικές συναντήσεις για την εφαρμογή του νέου συστήματος ελέγχου και πληρωμής.
Σε ότι αφορά το μέρος των διαγνωστικών εξετάσεων, ο κ. Μπερσίμης υπογράμμισε ότι επί συνόλου 3.600 παρόχων, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τον Ιανουάριο περίπου 70 πάροχοι, τον Φεβρουάριο 110 πάροχοι, ενώ για τον Μάρτιο έχουν ήδη ενταλματοποιηθεί οι απαιτήσεις 1613 παρόχων.
Σε ότι αφορά τις παλαιές οφειλές των ταμείων πριν την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ, έχουν ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών 440 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα ξεκινήσουν οι αποπληρωμές από τον Σεπτέμβριο, με οφειλές από τον Οίκο Ναύτου, μετά την υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης.
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Σε ότι αφορά τους εργαστηριακούς γιατρούς, εκπρόσωποί τους τονίζουν ότι ήδη από πέρυσι έχουν μειωθεί οι τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων σε ποσοστό της τάξης του 30%, με αποτέλεσμα να καταβληθεί τελικά διπλό clawback από τη συγκεκριμένη κατηγορία παρόχων.
Κατήγγηλαν μάλιστα διακριτική μεταχείριση, τη στιγμή που οι φαρμακοποιοί εξοφλούνται με 270 εκατ. ευρώ συν 13 εκ. ευρώ επιπλέον, τα νοσοκομεία με 511 εκατ. ευρώ και οι γιατροί αναμένεται να πληρωθούν συνολικά 29 εκατ. ευρώ.
Η πρόεδρος της ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου, κατήγγηλε ότι οι γιατροί θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε νομικές ενέργειες διότι δεν έχουν μηχανισμούς ελέγχου για το ποιά κατηγορία παρόχων πληρώνεται και ποιά όχι. Και υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη, η κεντρική Αθήνα και η Καλλιθέα καθώς και η Αγ. Παρασκευή δεν έχουν πληρωθεί κάν τον Φεβρουάριο, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στις περιφερειακές διευθύνσεις. Αντίστοιχα, το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο εφόσον γίνουν ενστάσεις, οι οποίες κάνουν δύο μήνες να εκκαθαριστούν. Επισημαίνοντας τη διακριτική μεταχείριση στα ζητήματα πληρωμής, η κ. Μαστοράκου σημείωσε πως "οι ιατρικές επισκέψεις υπολογίζονται σε 6,5 εκατ. ευρώ το μήνα, οι εξετάσεις στα εργαστήρια στα 25,2 εκατ. ευρώ και οι ιατρικές πράξεις τα 2 εκ. ευρώ. Παρά το εξαιρετικά μικρό ποσό όμως, οι καθυστερήσεις συνεχίζονται όταν η πληρωμή των φαρμακοποιών είναι τακτική".
της Αννας Παπαδομαρκάκης
healthmag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου