Εξηγήσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εξηγήσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων

Στις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και στη... λιτότητα πετάει το "μπαλάκι” για τις ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται στην αγορά το υπουργείο Υγείας, μέσω του Γενικού Γραμματέα Δημόσια Υγείας Γιάννη Μπασκόζου.

Σε ομιλία του στην Ευρωβουλή στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με τίτλο "Restoring the 
healthcare of Greece - Solutions for a better tomorrow”, επιχείρησε να δικαιολογήσει τα μεγάλα προβλήματα που παρατηρούνται στην επάρκεια φαρμάκων- από εμβόλια, σκευάσματα για το άσμα, για τη γρίπη και αντιβιοτικά μέχρι ογκολογικά φάρμακα και αναντικατάστατα σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις-, κατηγορώντας τις επιχειρήσεις πως με δική τους ευθύνη προκαλούν τεχνητές ελλείψεις και πως λόγω των χαμηλών τιμών που δίνονται στα προϊόντα τους αποφασίζουν να τα αποσύρουν. 
Την ίδια ώρα, όπως συμπλήρωσε στην ομιλία του, προβλήματα εισαγωγών (αφορούν κυρίως παλαιά φάρμακα και φάρμακα περιορισμένης χρήσης που δεν έχουν "εμπορικό ενδιαφέρον”) εμφανίζονται σε χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση και εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας, οι οποίες έχουν περιορισμένη αγοραστική δύναμη και αδυναμία μαζικών εισαγωγών. 
"Λόγω παράλληλου εμπορίου ή λόγω απόσυρσης προϊόντων εξ’ αιτίας εξαιρετικά χαμηλών τιμών υπάρχουν προβλήματα επάρκειας. Είναι πανευρωπαϊκό ζήτημα με αιχμή χώρες όπως η Ελλάδα που η τιμολογιακή πολιτική στοχεύει κυρίως σε συνεχείς μειώσεις τιμών φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων (κυρίως γενοσήμων αλλά και off patent), οδηγώντας είτε σε παράλληλες εξαγωγές είτε σε υποκατάσταση από πολύ ακριβότερα φάρμακα χωρίς τεκμηριωμένη διαφορά στην κλινική αποτελεσματικότητα”, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης
Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις του φαρμάκου είχαν εδώ και καιρό προειδοποιήσει πως οι αλλεπάλληλες οριζόντιες μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων στις οποίες προχωρά το υπουργείο Υγείας για να μειώσει τις δαπάνες θα επηρεάσουν δραματικά την αγορά. 
Σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή και η διακίνηση προϊόντων γίνεται πλέον με τιμές κάτω του κόστους. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα χρέη του δημοσίου προς τις εταιρείες ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ, έχει δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια στον ομαλό εφοδιασμό των φαρμακείων και των δημόσιων νοσοκομείων. Εκτιμάται μάλιστα πως πάνω από είκοσι σκευάσματα παρουσιάζουν μόνιμη έλλειψη από την χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, ενώ συνολικά τα "κενά” στην αγορά αφορούν σε περισσότερα από εβδομήντα ή και περισσότερα ανά διαστήματα (σκευάσματα για την πίεση, τη χοληστερίνη, αντικαρκινικά, αλλά και φάρμακα για αιμοκαθαιρόμενους).
Όπως παραδέχεται το υπουργείο Υγείας, η Ελλάδα έχει νομοθετήσει την τρίμηνη εμπεριστατωμένη προειδοποίηση και την υποχρέωση τρίμηνου stock, προβαίνοντας σε προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών ή σε εισαγωγή μέσω ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) όποτε κρίνεται απαραίτητο, ωστόσο το πρόβλημα των ελλείψεων παραμένει.
Πριν λίγες ημέρες πάντως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε καταγγείλει πως στο νοσοκομείο Λαϊκό αναβλήθηκαν οι αναγκαίες χημειοθεραπείες των ογκολογικών ασθενών, λόγω έλλειψης φαρμάκων. Η διοίκηση του νοσοκομείου απάντησε πως πράγματι υπήρξε αδυναμία συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, αποκλειστικής αντιπροσώπου συγκεκριμένων ογκολογικών φαρμάκων, να ανταποκριθεί στο αίτημα του νοσοκομείου για προμήθεια φαρμάκων με δελτία αποστολής. Αυτό οδήγησε στην αναβολή ογκολογικών θεραπειών  για περιορισμένο αριθμό ασθενών, πρόβλημα όμως που στη συνέχεια αποκαταστάθηκε. 
Βασιλική Κουρλιμπίνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων