Μαγική λύση για να "εξαφανιστεί" από γύρω μας μία σοβαρή νόσος δεν υπάρχει, όμως με το 10,6% των Ελλήνων να πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άλλο 9% από άσθμα, είναι σημαντικό να γίνει πλέον μια συντονισμένη προσπάθεια για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Αυτή είναι η ουσία της επιστολής που έστειλαν χθες τα μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με παραλήπτες τον Υπουργό Υγείας κ. Αντρέα Ξανθό, τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Τόσκα και τον κ. Νικόλαο Βούτση, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.
Πέρα από τους ασθενείς με ΧΑΠ, υπολογίζεται πως το 9% των Ελλήνων πάσχει από άσθμα, μια νόσο που συσχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα, ενώ οι μη καπνιστές που εκτίθενται παθητικά στο κάπνισμα είναι κυρίως τα παιδιά, αντιμετωπίζοντας υψηλότερο κίνδυνο να μην αναπτυχθούν σωστά οι πνεύμονές τους και να προσβληθούν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως το άσθμα και η ΧΑΠ στην ενήλικο ζωή.
"Δυστυχώς στη χώρα μας οι αριθμοί, παρά τις όποιες προσπάθειες εφαρμογής της νομοθεσίας, εξακολουθούν να είναι απογοητευτικοί σχετικά με τη μείωση ή τη διακοπή της καπνιστικής συνήθειας. Το 35%-45% των Ελλήνων καπνίζει ενώ στα ανεπτυγμένα κράτη το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 15% έως 20%. Παράλληλα τα ποσοστά των ασθενών με χρόνιες Πνευμονοπάθειες, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια εξαιτίας του τσιγάρου, αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια. To 10,6% των Ελλήνων πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), γνωστή και ως νόσο των καπνιστών, καθώς η επίπτωση της συνδέεται ευθέως με την επίπτωση της καπνιστικής συνήθειας. Επειδή η ΧΑΠ σχετίζεται άμεσα με την καπνιστική συνήθεια, ο επιπολασμός της μπορεί να μειωθεί κυρίως με τον αποτελεσματικό έλεγχο του καπνίσματος. Στη χώρα μας ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών ενώ το 56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν. Κάθε ασθενής με ΧΑΠ κοστίζει 5.600 ευρώ ετησίως" επισημαίνουν τα μέλη της ΕΠΕ.
Η επιστολή καταλήγει αναφέροντας την εκτίμηση των ειδικών πως, "αν οι Πολίτες σταματούσαν το κάπνισμα, σε 20-30 χρόνια χρόνιες Πνευμονοπάθειες όπως η ΧΑΠ θα είχαν μειωθεί ή ακόμη και εξαφανιστεί ενώ σήμερα αποτελούν την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας".
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου