Η Ελλάδα αφιερώνει το χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη από τον κρατικό προϋπολογισμό για την οικογένεια και τα παιδιά και περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που δίνουν «ψίχουλα» για τον τομέα της υγείας και τους ανέργους.
Αντίθετα, έχει το υψηλότερο ποσοστό δαπανών στην Ε.Ε. για τον τομέα της άμυνας.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες των κρατών-μελών με έτος αναφοράς το 2015, η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό ρεκόρ να αφιερώνει το χαμηλότερο ποσοστό για την οικογένεια και τα παιδιά.
Μόνο 0,6% του ΑΕΠ πηγαίνει για την παροχή βοήθειας στις οικογένειες και τα παιδιά, ενώ ο μέσος όρος των «28» ανέρχεται σε 1,7%.
Σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη, η διαφορά είναι τεράστια. Η Φινλανδία αφιερώνει το 3,2% του εθνικού ΑΕΠ, το Λουξεμβούργο 4,1%, η Γαλλία 2,5%, το Βέλγιο 2,4%, η Αυστρία 2,3% και η Κύπρος 2,4%.
Στον τομέα της υγείας, οι δαπάνες του ελληνικού δημόσιου τομέα δεν υπερβαίνουν το 4,5% του ΑΕΠ, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη των «28».
Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ανέρχεται σε 7,2% του ΑΕΠ. Η Γαλλία αφιερώνει για τον τομέα της υγείας 8,2% του ΑΕΠ, η Γερμανία 7,2% όπως και η Φινλανδία, η Ιταλία 7,1%, η Πορτογαλία 6,2%, η Σουηδία 6,9%, το Ηνωμένο Βασίλειο 7,6%, η Αυστρία 8% και η Δανία που έχει το υψηλότερο ποσοστό 8,6%.
Αλλά και στον τομέα της παιδείας, το ποσοστό 4,3% που αφιερώνει η Ελλάδα (Ε.Ε.: 4,9%) είναι ένα από τα χαμηλότερα.
Η Φινλανδία διαθέτει 6,2% του ΑΕΠ, η Κύπρος 5,7%, η Γαλλία 5,5%, η Σουηδία 6,5% και το Ηνωμένο Βασίλειο 5,1%.
Ως προς την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση των ανέργων, η χώρα μας, που έχει το υψηλότερο ποσοστό των ανέργων στην Ε.Ε., ιδίως των νέων, διαθέτει μόλις το 0,7% του ΑΕΠ, έναντι 1,4% του μέσου κοινοτικού όρου.
Και στον τομέα αυτόν, το ελληνικό ποσοστό είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη των «28». Η Γαλλία π.χ. αφιερώνει το 2,0%, η Γερμανία 1,7%, η Δανία 2,7%, η Ισπανία 2%, η Ιταλία 1,2%, η Ολλανδία 1,7% και το Λουξεμβούργο με το Βέλγιο 2%.
Είμαστε, όμως, πρώτοι στις δαπάνες για τον αμυντικό τομέα. Με ποσοστό 2,7% του ΑΕΠ βλέπουμε αφ' υψηλού τη Γερμανία (1%), τη Γαλλία (1,8%), την Ιταλία (1,2%), την Πορτογαλία (1,1%), το Ηνωμένο Βασίλειο (2,1%), την Ολλανδία (0,8%) και όλους τους άλλους εταίρους και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
του Κώστα Μοσχονά
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου