Κάθε απόγευμα για τρεις ώρες 30 παιδιά με αυτισμό πηγαίνουν σε μια λέσχη διαφορετική από τις άλλες. Είναι η Λέσχη που δημιούργησε ο σύλλογος «Αναγέννηση» σε ένα διαμέρισμα στο Μαρούσι.
Εκεί ξεφεύγουν από την καθημερινότητά τους, πηγαίνουν περιπάτους, ζωγραφίζουν, παίζουν μπόουλινγκ, κάνουν θεραπευτική ιππασία, κάνουν πάρτι. «Ο σύλλογος Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων "Αναγέννηση" ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2003 από γονείς και φίλους αυτιστικών παιδιών, προκειμένου να εργαστεί για τη διασφάλιση των ισότιμων δικαιωμάτων τους στη ζωή και να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο για το πρόβλημα του αυτισμού, αλλά και με απώτερο στόχο την δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης. Ένα οικοτροφείο, ξενώνα, ώστε να προστατέψουμε τα παιδιά όταν πια εμείς βιολογικά δεν θα μπορέσουμε να τα φροντίζουμε» δηλώνει στο Αθηναϊκό ? Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Τσιράκης.
Ο ξενώνας, αν και υπάρχει μια περιοχή στο Γραμματικό Αττικής, έκτασης περίπου 11 στρεμμάτων, όπου μπορεί να χτιστεί εκεί το οίκημα, ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί παρά τις συνεχείς προσπάθειες ετών του συλλόγου. «Ο στόχος αυτός μέχρι και σήμερα βρίσκει προσκόμματα. Βέβαια, είμαστε σε επαφή με την Περιφέρεια Αττικής που βρίσκεται στο πλευρό μας και μας βοηθά να τον ολοκληρώσουμε» τονίζει ο κ. Τσιράκης και εξηγεί ότι «δεν μένουμε μόνον εκεί όμως. Έχουμε δραστηριοποιηθεί διαφορετικά. Έχουμε προσλάβει οκτώ εξειδικευμένες παιδαγωγούς ειδικής αγωγής, οι οποίες έχουν αναλάβει να μάθουν στα παιδιά που έρχονται στη λέσχη πώς να αυτοεξυπηρετούνται, πώς να απασχολούνται δημιουργικά. Από τις 5 μέχρι τις 8 το απόγευμα, τα παιδιά από 10 έως 25 ετών παίζουν, ζωγραφίζουν, αλλά κυρίως κοινωνικοποιούνται και κάνουν φίλους. Εδώ κάνουμε και τα πάρτι γενεθλίων τους ή διάφορες γιορτές κι έτσι νιώθουν όμορφα και διασκεδάζουν».
«Παράλληλα όμως», εξηγεί ο κ. Τριράκης, «κάνουμε κι εξορμήσεις ή και επισκέψεις σε εμπορικά κέντρα, σε σούπερ μάρκετ για να ψωνίσουν. Ένα Σάββατο το μήνα πάμε θεραπευτική ιππασία, το δεύτερο Σάββατο του μήνα πηγαίνουν και παίζουν μπόουλινγκ και το τρίτο σαββατοκύριακο πηγαίνουν στις κατασκηνώσεις του Αγ. Αντρέα».
Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της «Αναγέννησης», τα προγράμματα της Λέσχης βοηθούν τα παιδιά στην κοινωνικοποίησή τους, στην καλή ψυχολογική τους κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα αποφορτίζεται και η οικογένειά τους για τρεις ώρες. «Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δένονται μεταξύ τους έτσι ώστε όταν θα ζούνε μαζί στον ξενώνα όταν αυτός γίνει, να νιώθουν σα να είναι αδέλφια», λέει.
Παράλληλα, στα σχέδιά τους είναι να δημιουργηθούν και άλλες λέσχες αλλά κι ένα κέντρο ημέρας «πιθανόν πάλι στο Μαρούσι, όπου θα απασχολούνται 10 με 15 παιδιά με αυτισμό τις πρωινές ώρες με δημιουργικά προγράμματα. Το σημαντικό για εμάς όμως είναι ότι ο σύλλογος θέλει βοήθεια από οποιονδήποτε φορέα είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο για να μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους του» καταλήγει ο κ. Τσιράκης.
ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου