Στις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, υλικό και χρηματοδότηση για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών σε Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα, αναφέρεται οΓραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Την ώρα που η Κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για το έργο της στον τομέα της υγείας και παρουσιάζει την θεσμοθέτηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) ως «τη μαγική λύση» για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) τα καθιστούν δυσλειτουργικά και με δυσκολία προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στο έργο τους. Ουσιαστικά, η κατάσταση στον τομέα της υγείας διαμορφώνεται από το κακό στο χειρότερο, καθώς αντί να ενισχύονται οι δομές υγείας, αποδυναμώνονται και οδηγούνται σε υπολειτουργία.
Ο Πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Υπουργείο Υγείας (30-06-17) δήλωνε πανηγυρικά ότι «… ο χώρος της Υγείας εξακολουθεί να είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής» και υπογράμμισε ότι «…η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή που θα αλλάξει ριζικά τον χάρτη της Δημόσιας Υγείας». Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ηράκλειο (08-07-17), ανέφερε ότι «… η πρωτοβάθμια περίθαλψη αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της κυβέρνησης» ανακοινώνοντας ότι «… στις πολιτικές δημόσιας υγείας εφαρμόζεται ένα άλλο νέο μοντέλο, δεν πρόκειται για μίζερη διαχείριση…».
Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα τους διαψεύδει και οι πολίτες βιώνουν σε καθημερινή βάση τη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Η έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που δημοσιοποιήθηκε χθες, περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα που εμφανίζουν οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας χαρακτηρίζοντας την ως τραγική.
Στην έρευνα που πραγματοποίησε σε 65 Κ.Υ. κατέγραψε δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικό, ενώ επισημαίνει ότι δεν έχουν χρηματοδότηση για να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «… Χάνουν οι ασθενείς τη ζωή τους στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ» και ότι «… Μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας». Επίσης, σημειώνεται ότι «… Στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελματίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιθέτως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αν και οι ελλείψεις είναι τραγικές, ισχυρίζεται ότι οι Νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, σε 30 δήμους της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κ.Υ., Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), σε 145 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και σε 75 δήμους δεν υπάρχει παιδίατρος. Επιπλέον, στις Σποράδες, που «βουλιάζουν» από τουρισμό δεν υπάρχει στην κίνηση κανένα ασθενοφόρο, ενώ «.. Χωρίς ασθενοφόρο είναι και τα νησιά Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη, Παξοί».
Όσον αφορά τα Κ.Υ. της Κρήτης η έρευνα καταγράφει σημαντικές ελλείψεις σε 7 εξ αυτών, ενώ ειδικότερα για το ν. Ηρακλείου τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφονται στα:
•Κ.Υ. ΜΟΙΡΩΝ: «Απευθύνεται σε έναν πληθυσμό 55 με 60 χιλιάδες ατόμων. Ελλείψεις σε ιατρική υπηρεσία η οποία πρέπει να καλύψει τα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία και το πολυδύναμο ιατρείο του Τυμπακίου. Η επισκεψιμότητα κατά μέσο όρο είναι 100 με 120 άτομα την ημέρα και κατά μέσο όρο έχει 5 διακομιδές το 24ωρο. Τις διακομιδές τις συνοδεύει ιατρός του Κ.Υ.. Δεν υπάρχει ακτινολόγος ιατρός και η μία τεχνολόγος που διαθέτει το Κ.Υ., όταν απουσιάζει, οι ασθενείς απευθύνονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου ή στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν. Το μικροβιολογικό εργαστήριο καλύπτεται από μία παρασκευάστρια και μία βιοχημικό. Μικροβιολόγος δεν υπάρχει και όταν η παρασκευάστρια απουσιάζει καλύπτεται από νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει ένας καρδιολόγος αλλά το Κ.Υ. δεν διαθέτει υπέρηχο. Το γραφείο κίνησης διαθέτει μόνο με τρεις εργαζόμενους που πρέπει να καλύψουν κυκλικό ωράριο. Ελλιπής υλικοτεχνικός εξοπλισμός, κυρίως υπολογιστών. Νέος βιοϊατρικός εξοπλισμός γίνεται με δωρεές».
•Κ.Υ. ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ: «Ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, κυρίως υπολογιστών. Κτιριακά προβλήματα. Επισκεψιμότητα 100 άτομα ημερησίως. Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες για την εξυπηρέτηση διακομιδών».
Δυστυχώς, η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επηρεάζει δυσμενώς και το νευραλγικό τομέα της υγείας με τους Έλληνες πολίτες να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και για τις οποίες φορολογούνται. Η καθολική και δωρεάν υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, η εξωστρεφής λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ανθρωποκεντρική προσέγγιση της υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή της υγείας στην κοινότητα, αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της παροχής δημόσιας υγείας στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους δικαίου. Είναι υποχρέωση της πολιτείας η υπηρέτηση και υλοποίηση αυτών των αξιών και η παροχή του κοινωνικού αγαθού της υγείας σε όλους τους πολίτες».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα για την πλήρωση των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή και την κάλυψη γενικότερα των αναγκών των Κ.Υ.;
2.Ποιες οι θέσεις σας για την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος της Υγείας, που, μάλιστα διατείνεστε ότι «εξακολουθεί να είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής» σας;
3.Ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει (έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έλλειψη φαρμάκων, ανανέωση τεχνολογικού εξοπλισμού) και την παροχή καλύτερων και αποδοτικότερων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες;».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου