Τοποθέτηση της Άντζελας Βερναδάκη, Market Access & External Relations Director της AbbVie, με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ηπατίτιδα C.
Μπορεί η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας να είναι μία φόρα το χρόνο, ωστόσο η δέσμευση και η συνεισφορά της AbbVie στην πορεία προς την πλήρη εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030 είναι διαρκής και αμείωτη.
Η ηπατίτιδα C αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορά περισσότερους από 70 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο1. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Ηπατίτιδα C1,ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι οι ασθενείς ανέρχονται σε 167.0002. Η ηπατίτιδα C,κυρίως μέσω της ανάπτυξης κίρρωσης ή/και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, ευθύνεται για περίπου 400.000 θανάτους κατ’ έτος παγκοσμίως 1,3.
Περίπου το 80% των ασθενών που προσβάλλεται από τον ιό της ηπατίτιδας C δεν παρουσιάζει συμπτώματα3 και έτσι μόνο 1 στους 5 ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C το γνωρίζει1 . Ειδικότερα, το ποσοστό διάγνωσης στην Ελλάδα εκτιμάται ότι βρίσκεται μόλις στο 19,2%2.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες έχουν ονομάσει την ηπατίτιδα C «σιωπηλή νόσο». Η σιωπηλή νόσος όμως έχει πλέον θεραπεία και σαφή προοπτική εξάλειψης, εάν ακολουθηθούν οι κατάλληλες πολιτικές και δράσεις. Η ηπατίτιδα C δεν είναι πλέον σιωπηλή, η «φωνή» της ακούγεται ολοένα και πιο καθαρά, πιο δυνατά, με αποτέλεσμα να καταφέρει, δικαίως, να τοποθετηθεί πολύ υψηλά στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας στη χώρα μας.
Είναι πολύ σημαντικό και αισιόδοξο ότι σήμερα στην Ελλάδα με τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων μερών (πολιτικής ηγεσίας, επιστημονικής κοινότητας, φορέων υγείας, συλλόγου ασθενών και φαρμακευτικών εταιρειών) και την ουσιαστική συνεργασία τους στο πλαίσιο ενός κοινού οράματος, μπορούμε να συζητάμε σε πολύ ρεαλιστικότερη βάση την επίτευξη του στόχου εξάλειψης της ηπατίτιδας C έως το 2030.
Υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμη και πολλές μάχες να κερδηθούν στην πορεία προς τον τελικό στόχο. Ωστόσο η πρόσφατη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ηπατίτιδα C, το οποίο εκπόνησε η αρμόδια επιτροπή, σε συνδυασμό με τη χορήγηση αποτελεσματικών καινοτόμων φαρμάκων που πέτυχε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, δημιουργούν ελπίδα και θετική προοπτική για την επίτευξη του κοινού στόχου με εξαιρετικά οφέλη τόσο για τους ασθενείς και τη δημόσια υγεία, όσο και εν γένει τα δημόσια οικονομικά. Τόσο τα διαγνωστικά όσο και τα θεραπευτικά μέσα που διαθέτουμε σήμερα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εκρίζωση του ιούτης ηπατίτιδας C. Πάρα ταύτα, η υποδιάγνωση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή σε αυτή την προσπάθεια και γι’ αυτό και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης δίνει έμφαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο.
Παραπομπές:
1. World Health Organization. Global Hepatitis Report, 2017. http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/255016/1/9789241565455-eng.pdf?ua=1.
2. Papatheodoridis G et al, J Viral Hepat. 2015 Apr;22(4):409-15
3. Hepatitis C Fact Sheet. World Health Organization Web Site. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs164/en/. Updated July 2017. Accessed August, 2017
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου