Τι καταγγέλλει η Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ καθώς έχουν γίνει μόνο περίπου 500 αιτήσεις για τις συνολικά 1.195 θέσεις ιατρών για τις ΤΟΜΥ
Μία μία… μετράει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις αιτήσεις που υποβάλλουν οι γιατροί για τις περίφημες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τους πυλώνες της πολυαναμενόμενης μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που σχεδιάζει δύο χρόνια η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στοχεύοντας αφενός στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, αφετέρου στην ανάσχεση του κύματος φυγής των γιατρών από τη χώρα.Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την καταληκτική προθεσμία της προκήρυξης – λήγει την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου ενώ πρέπει να σημειωθεί πως έληγε στις 25 Αυγούστου και δόθηκε παράταση - και τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως οι γιατροί δεν έχουν πειστεί για τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Αριστοτέλους: περίπου 500 αιτήσεις έχουν γίνει πανελλαδικά για τις 1.195 θέσεις ιατρών (956 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων και 239 θέσεις παιδιάτρων) που πρέπει να στελεχώσουν τις 239 ΤΟΜΥ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), του μεγαλύτερου συλλόγου στη χώρα, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή είχαν υποβληθεί μόλις 77 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων στην περιοχή της Αθήνας. Ο ΙΣΑ όπως και οι άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι καταγράφουν το ενδιαφέρον των γιατρών μέσα από τις βεβαιώσεις που δίνουν στα μέλη τους καθώς η σχετική βεβαίωση είναι δικαιολογητικό που πρέπει να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι γιατροί όταν υποβάλλουν την αίτησή τους για τις ΤΟΜΥ.
Μικρό είναι το ενδιαφέρον των ιατρών και για τις ΤΟΜΥ στον Πειραιά όπως και για εκείνες στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την εικόνα που έχουν οι εκπρόσωποι των συλλόγων.
Μάλιστα, επισημαίνουν πως αυτή η ελλειμματική κατάσταση που διαμορφώνεται ως προς την προσφορά εργασίας και το ενδιαφέρον των γιατρών σε μεγάλους Ιατρικούς Συλλόγους στην πρωτεύουσα της χώρας ή σε μεγάλα αστικά κέντρα για τις ΤΟΜΥ προοιωνίζεται «Βατερλώ» της σχετικής προκήρυξης και της στελέχωσης των ΤΟΜΥ στην περιφέρεια. Ενώ πρέπει να σημειωθεί πως με δεδομένο πως οι γιατροί θα υπογράφουν διετείς συμβάσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι οποίες θα μπορούν να ανανεωθούν για άλλη μια διετία, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΣΠΑ μέσω των οποίων και θα πληρώνονται, κάθε άλλο παρά κίνητρο για την ανάσχεση του κύματος φυγής των επιστημόνων μπορεί να θεωρηθεί. Προτάσσεται ως δέλεαρ στους γιατρούς η αμοιβή που θα είναι ίση με εκείνη της αμοιβής ενός επιμελητή Α στο ΕΣΥ, δηλαδή 1.500 ευρώ τον μήνα, πλην αποσιωπάται ότι η αμοιβή αυτή θα αφορά αυτοαπασχολούμενο με μπλοκάκι άρα, δεν θα είναι καθαρά πάνω από 800 ευρώ.
Στην Πάτρα, για παράδειγμα, όπου έχουν προκηρυχθεί 40 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων και 10 θέσεις παιδιάτρων, έχουν υποβληθεί συνολικά 20 αιτήσεις. Στον Βόλο και στο Αγρίνιο το ενδιαφέρον των γιατρών είναι οριακά μηδενικό, αφού υποβλήθηκε μία αίτηση σε εκάστη περιοχή. Σε άλλες περιοχές, όπως πχ στη νησιωτική Ελλάδα, η ίδρυση και η στελέχωση των ΤΟΜΥ είναι εντελώς στον αέρα, αφού δεν έχει υποβληθεί καμία αίτηση από λειτουργούς του Ιπποκράτη.
Καταγγελίες για εκβιασμούς και μαζική αποστολή sms αναζητώντας υποψηφίους γιατρούς
Την ίδια ώρα, οι γιατροί καταγγέλλουν «εκβιαστικές πρακτικές, εκφοβισμούς και απειλές» από το υπουργείο Υγείας και γενικά από κυβερνητικούς κύκλους, ιδίως στην περιφέρεια, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με το χαμηλό ενδιαφέρον του ιατρικού κλάδου.
Στελέχη του χώρου της υγείας που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αγώνα δρόμου αναζητώντας υποψηφίους για τις θέσεις γιατρών σε ΤΟΜΥ.
Είναι ενδεικτικό το sms που φεύγει με μαζική αποστολή καθημερινά τις τελευταίες ημέρες από κινητά τηλέφωνα αξιωματούχων των ΥΠΕ και του ΕΣΥ γενικότερα και καλεί «Εάν γνωρίζετε άνεργους γιατρούς σας παρακαλώ φέρτε τους σε επικοινωνία μαζί μου»!
Ωστόσο, η Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της έθεσε και θέμα «εκφοβισμού των γιατρών», που δέχονται ασφυκτικές και αθέμιτες πιέσεις να υποβάλλουν αιτήσεις για τις θέσεις ΤΟΜΥ στην περιοχή τους, που αυτή τη φορά, όπως αναφέρουν, βρήκαν τον εκφραστή τους στο πρόσωπο του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Υπουργείου, κ. Σταμάτη Βαρδαρό.
«Σε συνέντευξη του, ο κ. Βαρδαρός σημείωσε ότι από μισθολογική άποψη «τα κίνητρα (για πρόσληψη ιατρών στα ΤΟΜΥ) είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, ιδίως αν τα συνυπολογίσεις με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, που θα είναι συμβάσεις πολύ χαμηλότερης αποζημίωσης από αυτές που ισχύουν μέχρι σήμερα» αναφέρει η Ένωση, τονίζοντας πως «πρόκειται για απευθείας εκφοβισμό των εργαζομένων, συμβεβλημένων ιατρών, αλλά και των νέων ιατρών που περιμένουν τη νέα σύμβαση, καθώς ξεκάθαρα τονίζει πως όποιος δε δηλώσει πρόθεση για διορισμό στα ΤΟΜΥ σύντομα θα έχει σύμβαση, όχι με δέκα ευρώ μεικτά (3 ευρώ καθαρά) ανά ασθενή, αλλά με πολύ λιγότερα».
Υπενθυμίζεται πως σε περιοχές που δεν υπάρχει ΤΟΜΥ, καθήκοντα οικογενειακού γιατρού μπορεί να αναλάβει και ιδιώτης γιατρός κατόπιν σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακός γιατρός θα μπορεί να καλύπτει και ανασφάλιστους πολίτες.
«Φυσικά αυτές οι απειλές και εκφοβισμοί λαμβάνουν χώρα επειδή ελάχιστοι ιατροί έχουν δηλώσει πρόθεση διορισμού στα ΤΟΜΥ και το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο. Επειδή όμως ο εκφοβισμός των εργαζομένων διώκεται ποινικά, αναμένουμε την παρέμβαση της δικαιοσύνης και τις έντονες αντιδράσεις του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου, την στήριξη των υπολοίπων ενώσεων και ομοσπονδιών εργαζομένων καθώς και την άμεση παραίτηση του γενικού γραμματέα του Υ.Υ. κ Βαρδαρού» καταλήγει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου