Όταν πριν λίγους μήνες, συγκεκριμένα τον Απρίλιο, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρουσίαζε στους δημοσιογράφους το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με τη σύσταση των Τοπικών Μονάδων Υγείας ή αλλιώς "ιατρείων της γειτονιάς”, δήλωνε πως η προκήρυξη για τη στελέχωσή τους θα αποτελούσε ένα ισχυρό κίνητρο για την επιστροφή στο δημόσιο τομέα των νέων γιατρών που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Μάλιστα, είχε ανεβάσει τις μισθολογικές παροχές για τους νεοπροσλαμβανόμενους γιατρούς στις τοπικές μονάδες στο ύψος της αμοιβής του Επιμελητή Α' του ΕΣΥ. Παρόλα αυτά, οι γιατροί γύρισαν την πλάτη στη μεταρρύθμιση των Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη.
Όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, μόλις 583 γιατροί κατέθεσαν αιτήσεις για τη στελέχωση 1.200 θέσεων στις ΤοΜΥ, παρά το γεγονός πως δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου.
Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχείρησε να θεσπίσει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοθέτημα, με σοβαρές αδυναμίες που το καθιστούν ανεφάρμοστο. "Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν! Όχι μόνο δεν μπορούσε να αντιληφθεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν δίνονται επαρκή κίνητρα για τους Έλληνες γιατρούς, αλλά διαφήμιζε ότι θα προσελκύσει επιστήμονες από την Ευρώπη, όταν ο μέσος μισθός στη Πορτογαλία για αντίστοιχη θέση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ” σημείωνε ο ΙΣΑ στην ανακοίνωσή του.
Και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών επιβεβαιώνει τη χαμηλή συμμετοχή των γιατρών. Όπως αναφέρει, για την προκήρυξη 40 ιατρών γενικής ιατρικής ή παθολογίας, ζήτησαν βεβαίωση συνολικά 16 ιατροί (40%), ήτοι 10 γενικοί ιατροί και 6 παθολόγοι, εγείροντας προβληματισμούς για το εάν θα λειτουργήσουν όλες οι μονάδες και εάν ναι, με ποιο ωράριο λειτουργίας.
Το ισχνό ενδιαφέρον των γιατρών να στελεχώσουν τα ιατρεία της γειτονιάς είχε φανεί από τις πρώτες ημέρες που έτρεξε η προκήρυξη. Σύμφωνα με το σύλλογο της Αθήνας, δόθηκαν 98 βεβαιώσεις, για την κάλυψη 195 θέσεων στις μονάδες της Αθήνας. Η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων είχε ξεκινήσει στις 8 Αυγούστου και ο υπουργός Υγείας προχώρησε στην παράταση της διαδικασίας επικαλούμενος την... καλοκαιρινή ραστώνη.
Συνολικά θα προσληφθούν 2.868 άτομα. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει πως υποβλήθηκαν έως και την 8η Σεπτεμβρίου 22.678 μοναδιαίες αιτήσεις. "Παρά την περί του αντιθέτου εσκεμμένη φημολογία, εκδήλωσε ενδιαφέρον ένας σημαντικός αριθμός γιατρών, κυρίως, στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των παιδιάτρων που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Δυστυχώς, όμως για άλλη μια φορά παρατηρήθηκε διαχρονική δυσκολία η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω brain drain να καλυφθούν με επάρκεια θέσεις στην περιφέρεια και τα νησιά. Στους λοιπούς κλάδους παρουσιάστηκε ιδιαίτερα υψηλός αριθμός αιτήσεων. Με βάση την παραπάνω εξέλιξη, αναμένεται εντός του ερχόμενου διμήνου να τεθεί σε λειτουργία μεγάλος αριθμός από τις νέες δομές".
Τα στοιχεία δείχνουν πως υπήρξαν μόλις 206 αιτήσεις γενικών γιατρών, 219 για θέσεις παιδιάτρων και 158 για παθολόγους, με το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων να αγορά το διοικητικό προσωπικό (Π.Ε Διοικητικού- Οικονομικού 9.427 αιτήσεις). Περαιτέρω λεπτομέρειες θα δοθούν την Τρίτη, οπότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα παραχωρήσει στους διαπιστευμένους συντάκτες συνέντευξη τύπου με θέμα τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Αρχικός στόχος ωστόσο ήταν οι πρώτες 50-60 τοπικές μονάδες Υγείας να δημιουργηθούν τον Ιούνιο, το νομοσχέδιο όμως για την εν λόγω μεταρρύθμιση ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής στις αρχές Αυγούστου.
Η προκήρυξη αφορούσε σε συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, οι οποίες δύνανται να ανανεώνονται μέχρι τη λήξη του τετραετούς προγράμματος. Μετά το 2021 υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ από εθνικούς πόρους. Σε πλήρη ανάπτυξη του συστήματος προβλέπεται η λειτουργία 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας.
Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου