Στρατηγικό σημείο πρόληψης για την ιλαρά ο εμβολιασμός | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Στρατηγικό σημείο πρόληψης για την ιλαρά ο εμβολιασμός

Στρατηγικό σημείο πρόληψης για την ασθένεια της ιλαράς αποτελεί ο εμβολιασμός, αναφέρει η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την έξαρση της ασθένειας που σημειώνεται επιδημιολογικά στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες και με στόχο την ενημέρωση του κοινού. 
Όπως επισημαίνεται, το εμβόλιο γίνεται υποδόρια σε δύο δόσεις, στις ηλικίες 12-15 μηνών και τεσσάρων- έξι ετών, ενώ είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών από το 1989 και χορηγείται δωρεάν. Το εμβόλιο εξασφαλίζει μακρόχρονη ανοσία και ποσοστό αντισωματικής ανταπόκρισης στα παιδιά έως 98%, εφόσον εμβολιάζονται 15 μηνών. 
    Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του ιού, γίνεται γνωστό ότι είναι πολύ υψηλή, καθώς αυτός μπαίνει στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και στους λεμφαδένες της περιοχής όπου πολλαπλασιαζόμενος μεταφέρεται στα διάφορα όργανα. Το πρώτο στάδιο του νοσήματος χαρακτηρίζεται από καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, συνάχι, φτέρνισμα), πυρετό, βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία και εμφανίζονται στο στόμα μικρά λευκωπά στίγματα. Στο δεύτερο στάδιο εξανθήματα εμφανίζονται συνήθως πίσω από τα αυτιά και γρήγορα εξαπλώνονται στο πρόσωπο τον κορμό και τα άκρα. Στο τρίτο στάδιο τα συμπτώματα υποχωρούν, πέφτει ο πυρετός και το εξάνθημα εξαφανίζεται με την ίδια σειρά που εμφανίστηκε δηλαδή πρώτα από το πρόσωπο και τελευταία από τα άκρα, αφήνοντας κάποιες φορές μια μικρή απολέπιση του δέρματος. 
    Υψηλό ποσοστό εμφάνισης επιπλοκών εμφανίζεται στα παιδιά κάτω των 5 ετών και στους ενηλίκους άνω των 20 ετών. Οι συχνότερες επιπλοκές εμφανίζονται από το πεπτικό, αναπνευστικό και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως διάρροια, πνευμονία, οξεία εγκεφαλίτιδα και σπανιότερα η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα.
    Σε περίπτωση που κάποιο παιδί νοσήσει, συνιστάται η απομάκρυνσή του από το σχολείο για 4-5 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Αν υπάρχουν παιδιά που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της νόσου (καταρροϊκό) θα πρέπει να απομακρυνθούν τα ευπαθή άτομα όπως τα βρέφη και οι εγκυμονούσες.
    Σημειώνεται ότι το νόσημα κατατάσσεται στα Υποχρεωτικώς Δηλούμενα Λοιμώδη Νοσήματα στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στις κατά τόπους διευθύνσεις Υγείας, στις οποίες γίνεται και η επιδημιολογική διερεύνηση των λοιμωδών νοσημάτων, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα. Επίσης οι διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών συνεργάζονται με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τους άλλους δημόσιους (Κέντρα Υγείας Νοσοκομεία κ.λπ.) και ιδιωτικούς φορείς στον εμβολιασμό των ατόμων υψηλού κινδύνου που είναι οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (Ρομά, μετανάστες/πρόσφυγες κ.λπ.).
 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων