Το "μοντέλο" λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων προκρίνει και για τα φαρμακεία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δηλώνοντας αντίθετος στο σημερινό διευρυμένο ωράριο. Εντούτοις, το σχέδιο του υπουργείου για μείωση των ωρών που μπορούν τα φαρμακεία να είναι ανοικτά προσκρούει στους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι εμφανίζονται αμετακίνητοι, εμμένοντας στο σημερινό καθεστώς λειτουργίας της αγοράς.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους Θεσμούς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, έθεσε εκ νέου το θέμα στο τραπέζι του διαλόγου. Έχοντας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τη σύμφωνη γνώμη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ζήτησε να αλλάξουν οι "όροι" του διευρυμένου ωραρίου, προτείνοντας να καθοριστεί ένα ανώτατο επιτρεπόμενο όριο κατά το οποίο τα φαρμακεία θα μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες, κατά το πρότυπο των εμπορικών μαγαζιών (να μένουν κλειστά τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης και τις υπόλοιπες ημέρες, πλην του Σαββάτου, να λειτουργούν μέχρι τις 20:00 ή τις 21:00), με προσαρμογή ωραρίου σε ορισμένες περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, όπως οι τουριστικές κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Η πρόταση προκάλεσε την αντίδραση των Θεσμών, που απαντούν πως το παρόν σύστημα λειτουργίας εξυπηρετεί καλύτερα τον ανταγωνισμό, αλλά και τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Εξάλλου πολλά φαρμακεία, ειδικά όσα δραστηριοποιούνται σε κεντρικά σημεία, έχουν επιλέξει να μένουν καθημερινά ανοικτά μέχρι το βράδυ (αρκετά στο κέντρο της Αθήνας έως τις 23:00), ακολουθώντας την ολοήμερη λειτουργία και το Σάββατο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αυτό οδηγεί πολλούς φαρμακοποιούς στο να μην συμμετέχουν στο σύστημα εφημεριών και διημερεύσεων, προκαλώντας προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο κ. Ξανθός προτείνει τη μείωση του ωραρίου και την εφαρμογή ενός σταθερού και ενιαίου πλαισίου, με υποχρεωτικές εφημερίες.Και πέρσι τον Αύγουστο είχε θέσει το ζήτημα στους Θεσμούς, μετά από συζητήσεις με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, για να λάβει και πάλι αρνητική απάντηση. Όμως το γεγονός πως το υπουργείο επανέρχεται στην πρότασή του δείχνει να δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Εκκρεμότητα υπάρχει και όσον αφορά το θέμα του ιδιοκτησιακού. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για διευθέτηση της εμπλοκής που έχει προκύψει με την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούλιο (η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κάνει αποδεκτό το σύνολο των ισχυρισμών του ΠΦΣ, κρίνοντας ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα, και συνεπώς τα θέματα αυτά δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης). Ο υπουργός Υγείας καλείται πλέον από τους θεσμούς να βρει λύση ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η συμμετοχή ιδιωτών (χωρίς άδεια φαρμακοποιού) στα φαρμακεία, υπό την προϋπόθεση να μην κατέχουν πάνω από το 80% της ιδιοκτησίας και όχι περισσότερα από δέκα φαρμακεία με ορίζοντα το 2020.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου