Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, με το υπ. Υγείας να αναμένεται να φέρει το θέμα προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο μήνα.
Τρία είναι τα "μέτωπα" όπως έχουν δημιουργηθεί προς το παρόν: από τη μια πλευρά οι Θεσμοί, που επιμένουν στο ελεύθερο και διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων, με τον τρόπο που αυτά λειτουργούν σήμερα. Από την άλλη πλευρά ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός φαίνεται να προκρίνει το μοντέλο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με τη θεσμοθέτηση μίνιμουμ ωραρίου και τέλος οι φαρμακευτικοί σύλλογοι που στην πλειοψηφία τους ζητούν να υπάρξει σταθερό υποχρεωτικό πλαίσιο για όλα τα φαρμακεία, με εγγυημένες εφημερίες και διανυκτερεύσεις και ανώτατο όριο.
Οι εκπρόσωποι των Θεσμών, όπως λένε οι πληροφορίες, κατά τις επαφές που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας το Νοέμβριο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, εμφανίστηκαν αρνητικοί στην πρόταση του Α. Ξανθού να τεθεί όριο στο πόσες ώρες τα φαρμακεία θα μπορούν να είναι ανοικτά. Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αναφέρουν πως το παρόν σύστημα λειτουργίας που ακολουθούν πολλά φαρμακεία, ειδικά σε κεντρικές περιοχές, έχει οδηγήσει στο να μην τηρείται το σύστημα των εφημεριών από τα διευρυμένα.
Η πρόταση του υπ. Υγείας προς τους Θεσμούς αφορούσε στο να καθοριστεί ένα επιτρεπόμενο όριο κατά το οποίο τα φαρμακεία θα μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες, όπως γίνεται με τα εμπορικά μαγαζιά, με προσαρμογή όμως του ωραρίου σε ορισμένες περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, όπως σε νησιά κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Δηλαδή να είναι κλειστά τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης και τις υπόλοιπες ημέρες, πλην του Σαββάτου, να λειτουργούν μέχρι τις 20:00 ή τις 21:00. Μετά το άνοιγμα του ωραρίου, τα φαρμακεία, ειδικά όσα δραστηριοποιούνται σε κεντρικά σημεία, έχουν επιλέξει να μένουν καθημερινά ανοικτά μέχρι το βράδυ (αρκετά στο κέντρο της Αθήνας έως τις 23:00), ακολουθώντας την ολοήμερη λειτουργία και το Σάββατο.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής πάντως, σε περίπτωση που προκριθεί τελικά η εφαρμογή υποχρεωτικού μίνιμουμ ωραρίου και όχι η θεσμοθέτηση υποχρεωτικού μέγιστου ορίου λειτουργίας των φαρμακείων, έχει προειδοποιήσει με κατάργηση των εφημεριών, αλλά και περαιτέρω κινητοποιήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου