Τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου χωρίς φάρμακα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου χωρίς φάρμακα

Το πρόβλημα μέρα με την ημέρα εντείνεται και η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική αφού παρουσιάζονται ελλείψεις σε όλα τα φάρμακα, από τα ευρείας κατανάλωσης μέχρι τα εξειδικευμένα και αναγκαία για τους καρκινοπαθείς.
Μεγαλύτερη από ποτέ είναι η έλλειψη φαρμάκων στα νησιά της Δωδεκανήσου, με την κατάσταση να γίνεται όλο και χειρότερη, παρά τις εκκλήσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, να βρεθεί λύση.
Μεταξύ των αιτιών των ελλείψεων είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που είτε γίνονται νομίμως, είτε παρανόμως από ιδιώτες που αγοράζουν γνωστά φάρμακα για να τα μεταπωλήσουν στο εξωτερικό, όπου οι τιμές τους είναι υψηλότερες, ακόμα και έως 100% όπως δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης.
Επιπλέον, οι ίδιες οι παρασκευάστριες εταιρείες αποσύρουν τα σκευάσματα από την ελληνική αγορά (!) λόγω υπερβολικών μειώσεων στις τιμές τους, ενώ συχνά δεν τροφοδοτούν την αγορά με τις απαραίτητες ποσότητες ως αποτέλεσμα μιας πιo «σφικτής» πολιτικής που ακολουθούν στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα μέρα με την ημέρα εντείνεται και η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική αφού παρουσιάζονται ελλείψεις σε όλα τα φάρμακα, από τα ευρείας κατανάλωσης μέχρι τα εξειδικευμένα και αναγκαία για τους καρκινοπαθείς.
«Πρόσφατα έστειλα και έγγραφο στον ΙΦΕΤ ζητώντας προτεραιότητα και για τα φάρμακα που είναι εισαγόμενα», λέει στη «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρξει ανταπόκριση.
«Αν κάποιος ασθενής πάθει κάτι, θα ζητηθούν ευθύνες και από τον φαρμακοποιό που δεν είχε να διαθέσει τα φάρμακα. Το πρόβλημα με τις εξαγωγές φαρμάκων και την έλλειψη στην εγχώρια αγορά, εμφανίστηκε από την αρχή της οικονομικής κρίσης, όμως εντείνεται μέρα με την ημέρα», λέει ο κ. Ν. Φουτούλης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο στα μικρά νησιά. «Εάν ένα φάρμακο κάνει κάποιες μέρες να φτάσει στη Ρόδο που είναι η πρωτεύουσα του νομού, φανταστείτε πόσο χρειάζεται για να φτάσει στα μικρότερα νησιά. Μπορεί για να φτάσει να χρειαστεί και δέκα μέρες επιπλέον».
Η Αστυπάλαια, η Νίσυρος, οι Λειψοί, η Κάσος και η Τήλος αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από άλλα νησιά, καθώς υπάρχει μόνο ένα φαρμακείο και πλοίο πηγαίνει μία ή το πολύ δύο φορές την εβδομάδα
Ακόμα χειρότερα, στο Καστελόριζο που έχει και ιδιαίτερη εθνική σημασία για τη χώρα μας δεν υπάρχει καθόλου φαρμακείο και πρόσφατα, προκειμένου να βρεθεί συγκεκριμένο ελλειπτικό φάρμακο τα 115 φαρμακεία της Ρόδου έψαχναν να το βρουν επί μία εβδομάδα.
«Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε ως χώρα. Οι εξαγωγές πλέον γίνονται ανεξέλεγκτα και θα πρέπει κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός να μπορεί να διασφαλίσει πρώτα την επάρκεια των φαρμάκων στη χώρα και μετά την εξαγωγή τους. Αρκεί να σας πω ότι συγκεκριμένη εταιρεία είπε ότι πανελληνίως οι ανάγκες για ένα φάρμακο είναι 500 κουτιά, έχει ρίξει στην αγορά 1500 και υπάρχει έλλειψη για το συγκεκριμένο φάρμακο. Την ευθύνη σίγουρα γι΄αυτό δεν την έχει ο φαρμακοποιός. Την ευθύνη, εάν θέλετε, τη μοιράζονται -και το ποσοστό που αναλογεί στον καθένα δεν μπορώ να το γνωρίζω- φαρμακαποθήκες και εταιρεία. Ο μόνος που δεν φέρει ευθύνη είναι ο φαρμακοποιός ο οποίος θέλει να δώσει το φάρμακο όχι μόνο για βιοποριστικούς λόγους αλλά και επειδή θεωρεί υποχρέωσή του να εξυπηρετήσει τον ασθενή – φίλο του -καθώς μετά από τόσα χρόνια δημιουργείται μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ φαρμακοποιού-ασθενή, ειδικά στην περιφέρεια και ακόμη περισσότερο σ’ ένα μικρό νησί. Εάν υπάρχει έλλειψη σε ένα φάρμακο και εφόσον αυτό το γνωρίζει η εταιρεία, ας μη δίνει στην αποθήκη. Ας το δίνει στους φαρμακοποιούς ή ας μειώσει τις παραγγελίες στις φαρμακαποθήκες και ας αυξήσει τις ποσότητες προς τα φαρμακεία. Κάποια λύση θα πρέπει να βρεθεί».
Ολο και περισσότερα σκευάσματα λείπουν πλέον από τα ράφια των φαρμακείων με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή για μέρες, προκειμένου να θεραπεύσουν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Είναι ενδεικτικό ότι στα εξαγώγιμα σκευάσματα, ο χρόνος αναμονής του ασθενούς προκειμένου να πάρει το φάρμακό του μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα τον ένα μήνα!
Όπως λέει ο κ. Φουτούλης, μόνο με υπουργική απόφαση και πολιτική βούληση θα μπορούσε να δοθεί λύση στην ταλαιπωρία των νησιωτών ασθενών, η ζωή των οποίων τίθεται σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί με τις ελλείψεις φαρμάκων.


dimokratiki.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων