Νανόπουλος: σημαντικό θα είναι για την χώρα η ανάπτυξη ενός κέντρου πρωτονικής θεραπείας. Φωτάκης: ανώριμο εγχείρημα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Νανόπουλος: σημαντικό θα είναι για την χώρα η ανάπτυξη ενός κέντρου πρωτονικής θεραπείας. Φωτάκης: ανώριμο εγχείρημα

Τελικά δεν είναι τυχαία αυτά που παθαίνουμε και φυσικά δεν τυχαίο που φεύγουν οι νέοι μας για να βρουν την τύχη τους στο εξωτερικό.




του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr /iatrikanea

Έχουμε τρελαθεί εντελώς σε αυτήν την χώρα. Τελικά δεν είναι τυχαία αυτά που παθαίνουμε και φυσικά δεν τυχαίο που φεύγουν οι νέοι μας για να βρουν την τύχη τους στο εξωτερικό. 

Χθες τα βάλαμε με τον διακεκριμένο διεθνώς επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή που έθεσε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού σχεδόν έναν μήνα μετά τον ορισμό του ΔΣ του Οργανισμού. Σήμερα (μερικές μέρες μετά) τα βάζουμε με τον άλλο διακεκριμένο διεθνώς επιστήμονά μας τον Δημήτρη Νανόπουλο

Ο κ. Νανόπουλος εξέφρασε την άποψη του ότι η Ελλάδα και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας πρέπει να ξαναδεί το θέμα ώστε να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα του CERN έτσι ώστε να δημιουργηθεί στην χώρα μας Μονάδα Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων με την συμβολή του CERN, του μεγαλύτερου επιστημονικού κέντρου. Μιλώντας στον 9,84 ο κ. Νανόπουλος τόνισε: «Πιστεύω ότι η Ελλάδα είχε μία θετική ανταπόκριση από το πρόγραμμα, όταν ήμουν εγώ αντιπρόσωπος της χώρας μας στο Cern. Και ξαφνικά βλέπω τώρα δεν συμμετέχουμε σε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που μπορεί να παίξει ένα πολύ μεγάλο ρόλο. Από όλες αυτές τις χώρες που συμμετέχουν, είμαστε στην κορυφή. Θα μπορούσε πραγματικά να να είναι leader σε όλη αυτή την ιστορία».

«Θα μπορούσε η Ελλάδα πραγματικά να να είναι leader»

«Είναι ένα χρήσιμο αντικαρκινικό ελεγμένο μέσο με τη έννοια ότι είναι πολύ καλό αλλά και από την άποψη ότι θα γίνει η Ελλάδα ένα κέντρο για τέτοια είδους πράγματα», τόνισε.

«Θα μπορούσε να βοηθήσει το πρόγραμμα της ανάπτυξης»

Με αυτή την έννοια, τόνισε ο κ. Νανόπουλος, θα μπορούσαμε να κρατήσουμε αλλά και να φέρουμε πίσω τα μυαλά που έχουν φύγει από την χώρα μας. Το CERN το έβλεπε πολύ θετικά να αναλάβει η Ελλάδα να παίξει ένα ρόλο ηγέτη σε αυτή τη περιοχή της ευρύτερης νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μετά από αυτά βγαίνει  ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και τοποθετείται ότι η ανάπτυξη ενός κέντρου πρωτονικής θεραπείας στην Ελλάδα είναι «ένα εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση»


Όπως αναφέρει ο υπουργός, «το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης είναι υψηλό, σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας και της περιορισμένης ευρύτητας εφαρμογών της συγκεκριμένης μεθόδου», ειδικά «αν ληφθεί υπόψη ότι στις συνήθεις και κατά πολύ οικονομικότερες ακτινοθεραπείες έχουν ήδη σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στον περιορισμό των παρενεργειών».
Ο κ. Φωτάκης επισημαίνει ότι η Ελλάδα από την αρχή της συζήτησης για την ενδεχόμενη εγκατάσταση στο Μαυροβούνιο της υποδομής με τεχνογνωσία του CERN, παρακολουθεί στενά το εγχείρημα και συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις στο πλαίσιο καλής γειτονίας και περιφερειακού συντονισμού. Τονίζει ακόμη ότι το απαιτούμενο κόστος εγκατάστασης επιχειρείται να προέλθει από ειδικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απευθύνονται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και δεν έχουν ακόμη εξασφαλιστεί.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων