Τι είναι ο ενεργός άνθρακας που μπαίνει σε παγωτά και άλλα τρόφιμα; Πότε είναι επικίνδυνος; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι είναι ο ενεργός άνθρακας που μπαίνει σε παγωτά και άλλα τρόφιμα; Πότε είναι επικίνδυνος;

Ο ενεργός φυτικός άνθρακας charcoal - Activated carbon είναι γνωστός από την αρχαιότητα για την εξαιρετική απορροφητική του ικανότητα, με αποτοξινωτικές ιδιότητες, ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Ο φυτικός άνθρακας είναι μια λεπτή, σκουρόχρωμη και άοσμη σκόνη, η οποία παράγεται μετά από καύση απουσία αέρα. Απορροφά τα εντερικά αέρια και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου. Σε συνδυασμό με την αλόη, τα προβιοτικά και το ψίλλιο ανακουφίζει σημαντικά τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας.


Ο ενεργός φυτικός άνθρακας είναι γνωστός από την αρχαιότητα για την εξαιρετική απορροφητική του ικανότητα, με αποτοξινωτικές ιδιότητες, ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι επιστήμονες δεν μπορούν καν να χρονολογήσουν πότε χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην καθημερινότητα του ανθρώπου.
Οι αρχαίοι Ινδοί χρησιμοποιούσαν τον άνθρακα για να εξυγιάνουν το πόσιμο νερό και οι Αιγύπτιοι τον χρησιμοποιούσαν από το 1500 π.Χ. για να αποτοξινώνουν τον οργανισμό τους. Είναι γνωστό επίσης ότι ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης, χρησιμοποιούσε άνθρακα συχνά στις διάφορες θεραπείες του.

Το 1831 ο Γάλλος χημικός, Pierre Fleurus Touery, ήπιε μπροστά στους εμβρόντητους συναδέλφους του στη Γαλλική Ιατρική Ακαδημία (French Academy of Medicine) στρυχνίνη 10 φορές πάνω από το όριο της θανατηφόρας δόσης. Το εκπληκτικό είναι ότι δεν έπαθε απολύτως τίποτα. Εξήγησε μετά στους συναδέλφους του ότι είχε πιει προηγουμένως περίπου 15 γραμμάρια άνθρακα, ο οποίος δέσμευσε το δηλητήριο.Τι είναι ο ενεργός άνθρακας και πώς παράγεται


Ο άνθρακας είναι ένα 100% φυσικό προϊόν. Είναι στην ουσία μία λεπτή άοσμη, άγευστη, και μη τοξική μαύρη πούδρα. Ο άνθρακας μπορεί να παραχθεί από τύρφη, μπαμπού, κάρβουνο, ξύλο, πριονίδι, φλοιό καρύδας, πυρήνες ελιάς αλλά και από πετρέλαιο. Ο ενεργός άνθρακας είναι παρόμοιος με τον απλό άνθρακα, διαφέρουν όμως στον τρόπο επεξεργασίας. Ο ενεργός άνθρακας θερμαίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και σε κενό αέρα. Αφού το ξύλο θερμανθεί χωρίς την παρουσία οξυγόνου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο άνθρακας σχηματίζεται ομαλά. Ο ενεργός άνθρακας είναι το αποτέλεσμα της τακτικής όπου το κάρβουνο θερμαίνεται με την παρουσία αερίου που παράγει μικροσκοπικούς πόρους στο εσωτερικό του ξυλάνθρακα. Έτσι αποκτά μία εξαιρετικά πορώδη επιφάνεια. Οι μικροσκοπικές αυτές τρύπες ή αλλιώς πόροι, μπορούν να αυξήσουν το εμβαδόν της επιφάνειας του άνθρακα από 500 έως 1500 m2/gr. Ένα κυβικό εκατοστό ενεργού άνθρακα έχει το ίδιο εμβαδόν με μια επιφάνεια 50,000 τετραγωνικών μέτρων. Οι αμέτρητοι μικροσκοπικοί πόροι τον κάνουν προσροφητικό, και αποκτά δηλαδή την ικανότητα να προσροφά τις τοξικές ουσίες. Αυτοί οι πόροι λειτουργούν σαν παγίδα και απομακρύνουν τις χημικές ουσίες και τις τοξίνες από τα πράγματα όπως το νερό, το δέρμα και τα δόντια σας, και γενικότερα το σώμα σας. Μπορεί να κονιορτοποιηθεί (να γίνει σκόνη) ώστε να μεγιστοποιηθεί η επιφάνεια απορρόφησης.

Πώς λειτουργεί ο ενεργός άνθρακας στον ανθρώπινο οργανισμό

Παραμένοντας μέσα στον εντερικό σωλήνα ο ενεργός φυτικός άνθρακας απορροφά όλες τις ανεπιθύμητες τοξίνες, όπως τα πρόσθετα τροφίμων, κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, τοξικά βακτήρια, προσροφά τα αέρια και ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου.

Ο ενεργός άνθρακας εξυπηρετεί ως γνωστόν, ένα σημαντικό σκοπό στα νοσοκομεία βοηθώντας την αντιμετώπιση της οξείας δηλητηρίασης. Η υψηλή του απορροφητικότητα του επιτρέπει να συνδέεται με τις τοξίνες στο στομάχι και να μειώνει την ποσότητα του δηλητηρίου που απορροφά το σώμα.

Η σκόνη του άνθρακα είναι ένα εξαιρετικό συνθετικό υλικό το οποίο επικολλάται παντού, συμπεριλαμβανομένων και των τοξινών αποτρέποντάς τες από το να απορροφηθούν. Χρησιμοποιείται επίσης με επιτυχία για τη θεραπεία του μετεωρισμού και της αεροφαγίας. Ακόμη, βελτιώνει τη δυσάρεστη αναπνοή λόγω της εντερικής ζύμωσης.Που χρησιμοποιείται ο ενεργός άνθρακας 


Ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται ως ένα προσροφητικό υλικό διήθησης σε εφαρμογές τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όπως οι αντιασφυξιογόνες μάσκες, ο καθαρισμός νερού, οι απορροφητήρες κουζίνας και στην ιατρική για την απορρόφηση τοξινών, δηλητηρίων ή και αερίων από το πεπτικό σύστημα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε συστήματα επεξεργασίας νερού, φάρμακα, εξαγνισμό διαφόρων ουσιών, καταλύτες αυτοκινήτων κτλ.

Φούσκωμα / πέψη
Ομοίως, είναι χρήσιμος για την ισορροπία του πεπτικού σας συστήματος και διευκολύνει στο αίσθημα του φουσκώματος που μπορεί να έχετε μετά από ένα γεύμα ιδιαίτερα επιεική. Αντί να πάρετε οποιαδήποτε χάπια για την πέψη από το τοπικό φαρμακείο σας, δοκιμάστε αντ ‘αυτού χάπια ενεργού άνθρακα. Όχι μόνο είναι πολύ φθηνότερα, αλλά και πολύ ασφαλέστερα για σας!

Σε τρεις ξεχωριστές μελέτες φάνηκε να παράγει θετικά αποτελέσματα σε μια ποικιλία των εντερικών διαταραχών.

Αποτοξίνωση, Αποτρέπει το hangover


Ο ενεργός άνθρακας δεν συνδέεται με το αλκοόλ. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το αλκοόλ απορροφάται τόσο γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος που ο άνθρακας δεν προλαβαίνει να επιδράσει. Αυτό σημαίνει ότι η λήψη ενός χαπιού ενεργού άνθρακα μετά ή ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός μεθυσιού, δεν θα αποτρέψει ή θα θεραπεύσει ένα hangover.

Ο ενεργός άνθρακας είναι μια ίνα που πηγαίνει κατευθείαν στο έντερο πριν βγει από το σώμα. Τα σωματίδια του άνθρακα είναι πολύ μεγάλα για να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Αρα δεν μπορεί να βοηθήσει για τοξίνες που έχουν περάσει από το έντερο και βρίσκονται στο αίμα.

Λεύκανση των δοντιών
Η χρήση του ενεργού άνθρακα ως φυσικό λευκαντικό των δοντιών είναι ίσως η πιο δημοφιλής. Οι ισχυροί μικροσκοπικοί πόροι βοηθούν στην απομάκρυνση των λεκέδων από την επιφάνεια των δοντιών σας (προσροφούν τις τανίνες, μια χαρακτηριστική χρώση που βρέθηκε στο κρασί και στον καφέ) δίνει το χαμόγελό σας εκθαμβωτική λευκή εμφάνιση.

Ενώ υπάρχουν πολλές άλλες φυσικές θεραπείες λεύκανσης δοντιών για να δοκιμάσετε, η λεύκανση με ενεργό άνθρακα είναι μία από τις ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους, επειδή δεν είναι τόσο λειαντικό σε σύγκριση με άλλές μεθόδους και δεν βλάπτει ακούσια το σμάλτο.

Σαπούνια και Μάσκες Προσώπου


Η βιομηχανία ομορφιάς έχει μάθει για τα πλεονεκτήματα του ενεργού άνθρακα και έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτό το φυσικό προϊόν, μετατρέποντάς το σε μάσκες προσώπου, σαπούνια και σαμπουάν γεμάτα όμως και με άλλες χημικές ουσίες που δεν θέλετε στο δέρμα σας.

Μπορείτε πολύ εύκολα μόνοι σας να χρησιμοποιήσετε τον ενεργό άνθρακα χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε ίσα μέρη ενεργού άνθρακα σε σκόνη και νερό σε ένα μπολ, ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο, καλύπτουν το πρόσωπό σας με αυτό και αφήστε το να καθίσει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε το πρόσωπο σας!

Φιλτράρισμα νερού
Το σύστημα φιλτραρίσματος του νερού με ενεργό άνθρακα θα απομακρύνει τις τοξίνες ( τεχνητές και φυσικές) που βγαίνουν από βρύση σας. Κάνοντας το πόσιμο νερό σας ασφαλή για κατανάλωση είναι ιδιαίτερα σημαντικός και υπάρχουν πολλά οικονομικά προσιτά και αποτελεσματικά συστήματα φιλτραρίσματος του νερού με ενεργό άνθρακα.

Μαύρη απόχρωση ως δείγμα αποτοξίνωσης

Το μαύρο χρώμα του φυτικού άνθρακα, αυτής της φυσικής χρωστικής, είναι εμφανές και μετά τη διαδικασία της πέψης και είναι απόλυτα φυσιολογικό να παρατηρηθούν κενώσεις μαύρου χρώματος μετά την κατανάλωση τροφών με φυτικό ενεργό άνθρακα. Το χρώμα των κενώσεων που ακολουθεί την κατανάλωση φυτικού ενεργού άνθρακα είναι σκούρο έως και μαύρο, όπως όμοια συμβαίνει και με την κατανάλωση παντζαριών ή άλλων τροφίμων με χρώμα, τα οποία χρωματίζουν τις κενώσεις. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπέρχρωση και οφείλεται τόσο στη φυσική χρωστική αυτού του συστατικού, όσο και στο γεγονός ότι ο ενεργός φυτικός άνθρακας κατευθύνεται απευθείας στο έντερο και πριν βγει από το σώμα παρασύρει μαζί του τοξίνες, πρόσθετα τροφών, φυτοφάρμακα και τοξικά βακτήρια.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση/αλληλεπιδράσεις :

Η μακροχρόνια χρήση ενεργού άνθρακα στη διατροφή μπορεί να απομακρύνει πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα από τις τροφές προκαλώντας αβιταμίνωση του οργανισμού.

Η υπερκατανάλωση τροφών με κάρβουνο μπορεί να εμποδίζει την απορρόφηση των δραστικών συστατικών των φαρμάκων που μπορεί να λαμβάνετε για κάποιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζετε ενώ μπορεί να δείτε αλλαγές και στη λειτουργία του πεπτικού  συστήματος.

Να μην συνδυάζεται με σκευάσματα που περιέχουν σορβιτόλη (γλυκαντική ουσία) και τρόφιμα που περιέχουν κακάο ή σοκολάτα. Να αποφεύγεται από άτομα με ιστορικό αιμορραγίας του γαστρεντερικού ή πριν/μετά από χειρουργική επέμβαση. Δεν συστήνεται η χρήση ενεργού άνθρακα κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων