Unicef: Ένα δισεκ. παιδιά παγκοσμίως βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Unicef: Ένα δισεκ. παιδιά παγκοσμίως βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής

Σχεδόν τα μισά από τα 2,2 δισεκ. παιδιά παγκοσμίως βρίσκονται ήδη σε «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο» από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και μόλυνσης

 medlabnews.gr iatrikanea

Σχεδόν τα μισά από τα 2,2 δισεκ. παιδιά παγκοσμίως βρίσκονται ήδη σε «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο» από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της μόλυνσης, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Unicef.

H επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ χαρακτήρισε την κατάσταση «αφάνταστα δυσοίωνη».

Σχεδόν κάθε παιδί ανά τον κόσμο σήμερα κινδύνεψε από τουλάχιστον μία από αυτές τις επιπτώσεις, όπως καύσωνες, πλημμύρες, κυκλώνες, ασθένειες, ξηρασία και ατμοσφαιρική ρύπανση, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, τα περίπου ένα δισεκατομμύριο παιδιά που ζουν σε 33 χώρες αντιμετωπίζουν 3 ή 4 τέτοιες προκλήσεις ταυτόχρονα. Ανάμεσά τους η Ινδία, η Νιγηρία και οι Φιλιππίνες και το μεγαλύτερο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής.

Η αναφορά βρήκε ότι 920 εκατ. παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην έλλειψη νερού, 820 εκατ. στους καύσωνες και 600 εκατ. σε ασθένειες (π.χ. ελονοσία, δάγκειος πυρετός) που προέρχονται κυρίως από κουνούπια και άλλα έντομα, οι πληθυσμοί των οποίων ευνοούνται από την κλιματική αλλαγή. Οι 10 χώρες που πλήττονται σφοδρότερα από την κλιματική αλλαγή είναι συνολικά υπεύθυνες μόνον για το 0,5% των εκπομπών που βλάπτουν την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Η έκθεση είναι η πρώτη που συνδυάζει χάρτες υψηλής ανάλυσης των κλιματικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων με χάρτες ευπάθειας των παιδιών, όπως η φτώχεια και η πρόσβαση σε καθαρό νερό, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση.

Η αναφορά της Unicef αποτελεί την πρώτη του είδους της, που συνυπολογίζει και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, όπως η φτώχεια, η πρόσβαση στο καθαρό νερό, στην ιατρική περίθαλψη και την εκπαίδευση. «Ουσιαστικά, η έρευνα αναδεικνύει τις πιθανότητες που έχει ένα παιδί να επιβιώσει της κλιματικής κρίσης», λέει ένας εκ των συντακτών της αναφοράς, ο Νικ Ρις.

«Πρόκειται για την πρώτη φορά που μια αναφορά δίνει ξεκάθαρη εικόνα των περιοχών όπου τα παιδιά απειλούνται περισσότερο από την κλιματική κρίση, καθώς και των τρόπων με τους οποίους απειλούνται», λέει η διευθύντρια της Unicef, Χενριέττα Φορ. «Η εικόνα αυτή είναι πολύ κακή. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει παιδί στον κόσμο, που να μην επηρεάζεται».

Η Ενριέτα Φόρε, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, [αυτή η έκθεση δίνει] μια πλήρη εικόνα για το πού και πώς τα παιδιά είναι ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και αυτή η εικόνα είναι σχεδόν αφάνταστα τρομακτική. Σχεδόν η ζωή κανενός παιδιού δεν θα μείνει ανεπηρέαστη».

«Τα παιδιά είναι μοναδικά ευάλωτα στους κλιματικούς κινδύνους», είπε.

«Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη τροφή και νερό ανά μονάδα σωματικού βάρους και είναι λιγότερο ικανά να επιβιώσουν από ακραία καιρικά φαινόμενα».

Η έκθεση ζητά τη συμπερίληψη των νέων σε όλες τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ Cop26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο.

«Οι αποφάσεις θα καθορίσουν το μέλλον τους», δήλωσε η Φόρε. «Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να αναγνωριστούν ως οι νόμιμοι κληρονόμοι αυτού του πλανήτη που όλοι μοιραζόμαστε».

Ο Παιδικός Δείκτης Κινδύνου για το Κλίμα (CCRI) αποκαλύπτει:

  • 240 εκατομμύρια παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα σε παράκτιες πλημμύρες.
  • 330 εκατομμύρια παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα στις πλημμύρες των ποταμών.
  • 400 εκατομμύρια παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα σε κυκλώνες.
  • 600 εκατομμύρια παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα σε μεταδοτικές ασθένειες.
  • 815 εκατομμύρια παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα στη μόλυνση με μόλυβδο.
  • 820 εκατομμύρια παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα σε καύσωνα.
  • 920 εκατομμύρια παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα σε λειψυδρία.
  • 1 δισεκατομμύριο παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

«Αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για δράση», δήλωσε η Φόρε.

«Η βελτίωση της πρόσβασης των παιδιών σε βασικές υπηρεσίες μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά τους να επιβιώσουν από αυτούς τους κλιματικούς κινδύνους. Η Unicef παροτρύνει τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να ακούσουν τα παιδιά και να δώσουν προτεραιότητα σε ενέργειες που τα προστατεύουν από επιπτώσεις, και να επιταχύνουν τις εργασίες για τη δραματική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων