Oριστικό τέλος σε μια δικαστική έρευνα για τον ποινικό κολασμό των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο της διάθεσης ακριβών επιθεμάτων για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων σε ηλικιωμένα άτομα στη Νότια Ρόδο, που στην πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης «εξετράπη» και «ανετράπη», έθεσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, απαλλάσσοντας ιατρό, που βρέθηκε «δια της τεθλασμένης», κατηγορούμενος για ψευδή ιατρική πιστοποίηση και απλή συνέργεια σε απάτη.
Οι αποκαλύψεις της «δημοκρατικής», γύρω από την υπόθεση, τον Φεβρουάριο του 2015, είχαν προκαλέσει αίσθηση, ενώ υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου και του Γενικού Επιθεωρητή Υγείας κ. Σταύρου Ευαγγελάτου, που κοινοποίησε τα καταγγελλόμενα προς έλεγχο στην Γενική Επιθεωρήτρια της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ). κ. Γ. Γεωργιάδου, προκειμένου να ερευνηθούν δεόντως από κλιμάκιο επιθεωρητών.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», «μπούσουλα» για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε από αναφορά που υπέβαλε η γραμματέας των τοπικών κοινοτήτων Απολακκιάς και Κατταβιάς κ. Αναστασία Κουπάδη, τον Φεβρουάριο του 2015, προσκομίζοντας μεταξύ άλλων ονόματα ασφαλισμένων και ιατρικές συνταγές με τις οποίες τους συνταγογραφήθηκαν χειρόγραφα (η ηλεκτρονική συνταγογράφηση επιθεμάτων δεν είχε εφαρμογή τότε) τα ακριβά φάρμακα χωρίς να τα έχουν ανάγκη αλλά και κατάθεση της ίδιας και του κ. Ν. Ζαννετάκη, προέδρου του τοπικού συμβουλίου Κατταβιάς.
Πιο συγκεκριμένα οι ανωτέρω, που είχαν απευθυνθεί αρχικώς σε βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, ζητώντας την συνδρομή του, χωρίς να βρουν ανταπόκριση, ενημέρωσαν για την υπόθεση την εφημερίδα.
Κατήγγειλαν ότι ιατρική επισκέπτης, που δραστηριοποιείτο στο νησί, εκπροσωπώντας μεγάλη φαρμακοβιομηχανία (φέρεται να έφυγε από τη Ρόδο μετά τις αποκαλύψεις), πραγματοποιούσε «ιατρικές επισκέψεις» σε σπίτια ηλικιωμένων ατόμων στην Νότια Ρόδο συνοδευόμενη από υπαλλήλους του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι».
Η ιατρική επισκέπτης, που ήταν πρόθυμη να «εξυπηρετήσει» τους ηλικιωμένους, παρελάμβανε τα βιβλιάρια υγείας τους προκειμένου να τους συνταγογραφήσει στη συνέχεια με τη συνδρομή ιατρών, σε Κέντρο Υγείας, που βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού, σε μεγάλη απόσταση δηλαδή από τη Νότια Ρόδο, φάρμακα, που τους έπειθε ότι χρειάζονται.
Δύο τουλάχιστον ιατροί, ένας στη Ρόδο και ένας στην δυτική πλευρά του νησιού, σε ορεινό δημοτικό διαμέρισμα, που δεν εξέτασαν τους ασθενείς, φέρονται να συνταγογράφησαν ακριβά επιθέματα για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις συνταγές, που προσκομίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δύο ελεγκτές της 2ης ΔυΠε – ΠΕΔΥ θεώρησαν τις ίδιες συνταγές.
Η ιατρική επισκέπτης, φέρεται να ελάμβανε υπεύθυνες δηλώσεις, με τις οποίες βεβαιωνόταν το γνήσιο της υπογραφής τους από συγγενείς των ασθενών, προκειμένου να εισπράξει στην πορεία το αντίτιμο του κόστους των φαρμάκων, που συνταγογραφούσε στους ηλικιωμένους.
Στην εισαγγελική έρευνα δεν ελήφθησαν καταθέσεις από κανέναν πλην των δύο ευαισθητοποιημένων πολιτών, που προκάλεσαν την έρευνα.
Το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου, που θα μπορούσε να συνδράμει με τη λήψη καταθέσεων μέσω του Σταθμού της Νότιας Ρόδο, από ασφαλισμένους, συγγενείς τους, φαρμακοποιούς, υπαλλήλους που υπηρετούν στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και ελεγκτές του ΕΟΠΠΥ, που θεώρησαν τις συνταγές για τα συγκεκριμένα σκευάσματα, δεν ενεπλάκη στην διαδικασία.
Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι φαρμακοποιός της Νότιας Ρόδου, που διετέλεσε επί σειράν ετών πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, είχε θορυβηθεί όταν μια περιπατική ηλικιωμένη είχε μεταβεί στον φαρμακείο του για να της δοθούν επιθέματα κατακλήσεων, που της είχαν συνταγογραφηθεί!
Πως προχώρησε η έρευνα:
Μετά την παραγγελία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας προς την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, επιθεωρητές της τελευταίας υπηρεσίας ζήτησαν από τον ΕΟΠΠΥ της Ρόδου και το ΙΚΑ αντίγραφα των παραστατικών που υποβλήθηκαν για επιθέματα τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2014 (οι συνταγές που υποβλήθηκαν από τους καταγγέλλοντες είχαν εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2015 και δεν ελέγχθησαν).
Εν πάση περιπτώσει βρέθηκαν λίγες συνταγές με αποτέλεσμα να ζητηθεί ακολούθως από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΠΥ να γίνει έλεγχος στο ίδιο χρονικό διάστημα (Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2014!) σε στοιχεία γύρω από τις υποβολές επιθεμάτων σε άτομα με τόπο κατοικίας τη Ρόδο.
Διαπιστώθηκε για το δίμηνο που προαναφέραμε ότι η κατάθεση παραπεμπτικών ασφαλισμένων γινόταν από τις εταιρείες και όχι από τους ασφαλισμένους σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ και σε ΠΕΔΙ του ΕΟΠΥΥ σε διάφορα μέρη της χώρας.
Από τον έλεγχο, που περιορίστηκε στον χρόνο που προαναφέραμε, διαπιστώθηκε ότι σε τρείς περιπτώσεις ασφαλισμένων αποζημιώθηκε η ποσότητα επιθεμάτων πέραν από το όριο της προβλεπόμενης δαπάνης, ότι μια ασφαλισμένη δήλωσε τηλεφωνικά(!!) ότι δεν είχε παραλάβει όλα τα επιθέματα για τα οποία είχε γίνει απόδοση δαπάνης.
Μάλιστα είχε αποφασιστεί από τον έλεγχο να γίνουν κατ’ οίκον επισκέψεις στους ασφαλισμένους για περαιτέρω έλεγχο, που πάντως δεν έγιναν στην έκταση που θα ανέμενε κανείς και η έρευνα συνεχίστηκε κυρίως με τηλεφωνικές «συνεντεύξεις» όσων ασφαλισμένων ή και συγγενών τους βρέθηκαν στο… τηλέφωνο.
Πέραν του ό,τι εκείνοι που απάντησαν στο τηλέφωνο είπαν ότι έκαναν χρήση των επιθεμάτων και ότι σε δύο περιπτώσεις δεν γνώριζαν τον ιατρό που είχε συνταγογραφήσει τα φάρμακα σε μια περίπτωση η συνταγογράφηση είχε γίνει από ιατρική επισκέπτη.
Με βάση τον «προχρονολογημένο» έλεγχο των επιθεωρητών. η εισαγγελική έρευνα κατέληξε στην άσκηση δίωξης σε βάρος ιατρού στη Ρόδο, που δεν περιλαμβανόταν στην αρχική καταγγελία!
Ούτε ιατρική επισκέπτης βρέθηκε ούτε και οι καταγγελλόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο «βοήθεια στο σπίτι»…
Ο ιατρός αυτός φέρεται, σε χρόνο, που ομοίως δεν έχει σχέση με την αρχική καταγγελία και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2014, να συνταγογράφησε επιθέματα αξίας 800 ευρώ περίπου σε μια 77χρονη Ροδίτισσα, ενώ δεν την εξέτασε και ενώ δεν είχε πληγές. Η συνταγή υποβλήθηκε προς θεώρηση από τον ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα (!!) που ενέκρινε την πληρωμή της αξίας των φαρμάκων.
Τα επιθέματα δεν τα κράτησε μάλιστα η ηλικιωμένη αλλά τα παρέδωσε σε μια άγνωστη στην έρευνα υπάλληλο του «βοήθεια στο σπίτι» η οποία την είχε διαβεβαιώσει ότι θα τα έδινε σε άλλον ασθενή, που τα είχε ανάγκη.
Ο ιατρός δικάστηκε ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και κρίθηκε αθώος.
Κατέστησε σαφές εξεταζόμενος ότι δεν είναι δυνατόν να εξετάζει κατ’ οίκον ασθενείς και μάλιστα στο νοτιότερο χωριό της Ρόδου κι όταν ο ασθενής δεν μπορεί να μετακινηθεί, τότε συγγενικά του πρόσωπα προσέρχονται στο ΙΚΑ με το βιβλιάριο ασθενούς και ιατρικές γνωματεύσεις, ώστε να αξιολογηθεί η συνταγογράφηση.
Η ασφαλισμένη ήταν υπέργηρη, πάσχουσα από στεφανιαία νόσο και χρόνια πνευμονοπάθεια, ευρισκόμενη υπό συνεχή οξυγονοθεραπεία.
Αυτό σε συνδυασμό με την γνωμάτευση της νοσηλεύτριας του κέντρου υγείας του χωριού, τον οδήγησε στην συνταγογράφηση επιθεμάτων τα οποία είναι η μόνη ενδεδειγμένη αντιμετώπιση των πληγών εκ κατακλίσεως.
Σημειωτέον ότι ο ιατρός εξέδωσε παραπεμπτικό για παρακλινική εξέταση, η οποία εγκρίθηκε από ιατρό κέντρου υγείας.
Επιπλέον η ασφαλισμένη δήλωσε προφορικά σε τηλεφωνική επικοινωνία με επιθεωρητή του ΕΟΠΠΥ ότι η νοσοκόμα στο ιατρείο του χωριού διαπίστωσε αγγειακό πρόβλημα εκ της κατακλίσεως και της συνέστησε την συνταγογράφηση επιθεμάτων.
Η χρόνια κατάκλιση, επιβεβαιώθηκε και από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της ασθενούς.
Επίσης παραπέμφθηκε ως άμεσος συνεργός σε απάτη αγνώστων στοιχείων γυναίκα, η οποία εξαπάτησε την ασφαλισμένη και τον ΕΟΠΠΥ και της υφάρπασε τα επιθέματα τα οποία η ασφαλισμένη δεν χρειαζόταν.
Όμως τόνισε ότι δεν γνωρίζει καμία γυναίκα από το «βοήθεια στο σπίτι».
Και έτσι έκλεισε μια σοβαρή υπόθεση και… «ούτε γάτα… ούτε ζημιά»
| Δαμιανός Αθανασίου -
www.dimokratiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου