Ιατρικές δράσεις ξεκινούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην περιοχή του Έβρου, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ιατρικές ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων που περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Το πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που μόλις ξεκίνησε να υλοποιείται, θα έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών και προσφέρει βασική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε μετανάστες και πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο, καθώς και σε άλλες δομές όπου υπάρχουν ανάγκες, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Συγκεκριμένα, παρέχεται ιατρική φροντίδα και προαγωγή υγείας σε ανθρώπους που έχουν περάσει τα σύνορα από την Τουρκία αναζητώντας καταφύγιο, συχνά έχοντας υποστεί βία και ψυχολογικά τραύματα. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποτελείται από γιατρό, μαία, υπεύθυνο προαγωγής υγείας και πολιτισμικούς διαμεσολαβητές.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, «όσοι περνούν τα σύνορα, κρατούνται για κάποιο χρονικό διάστημα σε διάφορες δομές στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής, έχοντας περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Μόνο το Προαναχωρησιακό Κέντρο Φυλακίου διαθέτει ιατρικό προσωπικό, ενώ η απουσία διερμηνέων καθιστά την κλινική αξιολόγηση πολύ δύσκολη».
«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την επαρκή περίθαλψη και τα εμπόδια πρόσβασης σε φροντίδα υγείας, ιδιαίτερα για συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι έγκυες και τα άτομα με χρόνια νοσήματα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναμένουν από τις αρχές να υλοποιήσουν σχετικές δράσεις, με σκοπό την ενίσχυση της ιατρικής φροντίδας για αυτόν τον διαρκώς αυξανόμενο και ευάλωτο πληθυσμό»
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου