Κάλπες εχουν στηθεί σημερα Κυριακή 21 Οκτωβρίου και αύριο για δεκάδες χιλιάδες γιατρούς σε όλη τη χώρα, καθώς έχουν προκηρυχθεί από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) οι εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων.
Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της χώρας, που εκπροσωπεί το 40% του ιατρικού σώματος.
Περί τους 19.600 γιατρούς – μέλη του ΙΣΑ καλούνται να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν στα 39 εκλογικά τμήματα που θα βρίσκονται στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ.
Από τις διήμερες αρχαιρεσίες θα αναδειχθούν 17 μέλη για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ, 12 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου, έξι τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής και 37 εκπρόσωποι του ΙΣΑ για τον ΠΙΣ.
Τέσσερα χρόνια έπειτα από τις προηγούμενες εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων οι αλλαγές που καταγράφονται στη χώρα όπως πχ η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δεν θα μπορούσαν να μην επιδράσουν και στον συγκεκριμένο επιστημονικό- επαγγελματικό χώρο – σημειωτέον έναν χώρο που χαρακτηρίζεται πλέον μόνο από τη συστηματική φυγή των «μυαλών», από το λεγόμενο brain drain που έχει πλήξει δραστικά την ιατρική κοινότητα, τόσο σε επίπεδο ΕΣΥ όσο και σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα.
Στις τωρινές εκλογές του ΙΣΑ συμμετέχουν οκτώ παρατάξεις έναντι 16 που είχαν συμμετάσχει στις αρχαιρεσίες του 2014. Η συνεργασία όλων των «γαλάζιων» παρατάξεων που πριν από τέσσερα χρόνια κατέρχονταν αυτόνομα στις εκλογές (υπήρχαν τέσσερις παρατάξεις, αλλά νικήτρια και της διάσπασης και των εκλογών ήταν η παράταξη ΔΗΚΙ -ΙΣΑ με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Πατούλη). Πλέον ο κ. Πατούλης ηγείται της παράταξης ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ-ΔΗΚΙ-ΙΣΑ ενώ ο επί σειρών ετών πρόεδρος του ΙΣΑ έχει λάβει και επισήμως το «χρίσμα» από τη ΝΔ όχι μόνο για τις εκλογές των ιατρών αλλά και για την Περιφέρεια Αττικής.
Το Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 είχε επιτύχει μεγάλη νίκη καθώς υπερδιπλασίασε το ποσοστό του στους γιατρούς, σε ένα από τα πιο ισχυρά προπύργια της ΝΔ και έφτασε το 15% εξασφαλίζοντας 3 έδρες. Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιον πως θα εισπράξει όχι απλώς την αναμενόμενη φθορά της κυβέρνησης αλλά όλη την απογοήτευση, τον θυμό και την αντίδραση των Ελλήνων γιατρών στις «μεταρρυθμίσεις» που δρομολόγησε η κυβέρνηση – μεταξύ άλλων τις ψεύτικες υποσχέσεις προς τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και Πολυιατρείων για την αποκατάσταση της εργασιακής σχέσης τους, την υλοποίηση της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία έχει μείνει στα μισά με προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ για δύο συν δύο χρόνια, για τα δραματικά κενά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ακόμη και για θέσεις ειδικευομένων, για τις σκληρές εργασιακές συνθήκες των ιατρών στις ιδιωτικές κλινικές.
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ ) Γιατρών που πρόσκειται στο ΚΚΕ θεωρείται ότι θα διατηρήσει τη μία έδρα της, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται πώς θα αποτυπωθεί η δύναμη του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή (ΑΡΣΙ-ΝΥΣΤΕΡΙ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΑΤΡΩΝ- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ) η οποία το 2014 είχε εξασφαλίσει μία έδρα.
Στις παρατάξεις που συνεχίζουν τον αγώνα τους παραμένει και το ΚΙΝΗΜΑ ΝΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ (ΚΙΝΙ), που είχε επίσης εξασφαλίσει μία έδρα. Στις αρχαιρεσίες συμμετέχουν επίσης η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΙΑΤΡΩΝ-ΚΙ ΑΝ – ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ-ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ.
Κάλπες ηλεκτρονικές στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), στήθηκαν οι κάλπες -«παραδοσιακές» και ηλεκτρονικές- στα γραφεία του συλλόγου για τις επικείμενες εκλογές στις 21 και 22 Οκτωβρίου, καθώς για πρώτη φορά οι γιατροί της Θεσσαλονίκης επέλεξαν εάν θα ψηφίσουν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ή σε συμβατική κάλπη στα κεντρικά γραφεία του ΙΣΘ (Πλατεία Αριστοτέλους 4).
«Για μία ακόμη φορά ο ΙΣΘ καινοτομεί. Είναι ο πρώτος επιστημονικός φορέας που διενεργεί και ηλεκτρονική ψηφοφορία με ρεκόρ συμμετοχή εκλογέων» ανέφερε ο νυν πρόεδρος του ΙΣΘ, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Η πλειονότητα των γιατρών της Θεσσαλονίκης έχει επιλέξει την ηλεκτρονική ψηφοφορία που διασφαλίζει το απόρρητο της ψήφου μέσω τεχνικών κρυπτογράφησης και ανώνυμης μίξης των κρυπτογραφημένων ψηφοδελτίων, ενώ σύμφωνα με τον ΙΣΘ, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία αφού το μέλος μπορεί να ψηφίσει από οπουδήποτε, κάνοντας χρήση μόνο του πιστοποιημένου κινητού του τηλεφώνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου