Εγκεφαλική Παράλυση. Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικής Παράλυσης (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εγκεφαλική Παράλυση. Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικής Παράλυσης (video)

Η Εγκεφαλική Παράλυση είναι ένα σύνολο αναπτυξιακών δυσλειτουργιών της κίνησης και της στάσης ενός ατόμου #cerebralpalsy
επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea
Η 6η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εγκεφαλική Παράλυση, με πρωτοβουλία μ.κ.ο που σχετίζονται με την νόσο. Έχει ο σκοπό την αυτοεπιβεβαίωση των πασχόντων από εγκεφαλική παράλυση και την ενημέρωση της κοινωνίας και των θεσμών για τα προβλήματά τους.
Η Εγκεφαλική Παράλυση είναι ένα σύνολο αναπτυξιακών δυσλειτουργιών της κίνησης και της στάσης ενός ατόμου. Προκαλείται από κάκωση του εγκεφάλου, που συμβαίνει πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη γέννηση, ή στη περίοδο των δύο πρώτων ετών της ζωής. Η βλάβη του εγκεφάλου δεν είναι εξελισσόμενη που σημαίνει πως δεν επιδεινώνεται ύστερα από την αρχική της εμφάνιση, παρόλο που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σημειωθεί μεγαλύτερη έκπτωση στη καθημερινή διαβίωση σε σχέση με την αρχική επιρροή της βλάβης.
Από Εγκεφαλική Παράλυση πάσχουν περί τα 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η Εγκεφαλική Παράλυση (Cerebral Palsy) ή νόσος του Little, είναι πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ, δηλαδή εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός και παρεγκεφαλίδα), και προέρχεται από μη εξελισσόμενη βλάβη αυτών. 


Η νόσος προσδιορίστηκε για πρώτη φορά το 1861 από τον Άγγλο ορθοπεδικό χειρούργο, Dr William J. Little, ο οποίος περιέγραψε λεπτομερώς την κλινική εικόνα της εγκεφαλικής παράλυσης σε μία εργασία που παρουσιάστηκε στην “London Obstetrical Society”. 

Κατά τον Κασίμο (1986) η Εγκεφαλική Παράλυση είναι «η μόνιμη μη προϊούσα ανατομική βλάβη, των κινητικών κυρίως κέντρων του εγκεφάλου, η οποία εκδηλώνεται με διαταραχές στην κινητικότητα και τη στάση καθώς και αδυναμία του πάσχοντα να χρησιμοποιεί βουλητικά τους μυς του».(Κασίμος, 1986). 

Αργότερα, η Παγκόσμια Επιτροπή για την Εγκεφαλική Παράλυση το 1988 όρισε την Εγκεφαλική Παράλυση σαν «μία μόνιμη, αλλά όχι μη αναστρέψιμη δυσλειτουργία του μυϊκού τόνου και της κίνησης, η οποία προκαλείται από βλάβη στο εξελισσόμενο νευρικό σύστημα, πριν, κατά την γέννηση ή τους πρώτους μήνες της ζωής».

Οι κινητικές διαταραχές στην εγκεφαλική παράλυση εκδηλώνονται πολύ πρώιμα και ο τύπος τους ποικίλλει ανάλογα με την έκταση της βλάβης και την ηλικία και φθάνει σε τυπική κλινική εικόνα κατά την ενηλικίωση (Κασίμος, 1986). 

Οι κινητικές διαταραχές προεξάρχουν της κλινικής εικόνας, είναι όμως δυνατό να συνοδεύονται και από άλλες εκδηλώσεις, όταν εκτός από τα κινητικά κέντρα έχουν υποστεί βλάβη και άλλες περιοχές του εγκεφάλου. 

Έτσι είναι δυνατό να συνυπάρχουν νοητική υστέρηση, διαταραχές στη συναισθηματική ανάπτυξη, διαταραχές λόγου, διαταραχές συμπεριφοράς και διάφορες νευρολογικές εκδηλώσεις (σπασμοί, αισθητηριακές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες) καθώς και καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης.

Συνοδά προβλήματα της εγκεφαλικής πάρεσης


α) Δυσλειτουργία διανοητικής φύσεως 
β) Εγκεφαλική παράλυση και επιληψία. 
 γ) Ψυχολογικά-ψυχιατρικά προβλήματα. 
δ) Υπερκινητικότητα ε) Διάσπαση προσοχής 
στ) Έμμονη επανάληψη μιας αντίδρασης 
ζ) Αισθητικές διαταραχές 
η) Διαταραχές όρασης 
θ) Διαταραχές ακοής 
ι) Μαθησιακές διαταραχές 
κ) Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αίτια- παράγοντες εγκεφαλικής παράλυσης 


 • Προγεννητικοί παράγοντες 
α) Ενδομήτριες ή συγγενείς λοιμώξεις 
β) Ενδομήτρια ασφυξία λόγω ανοξίας. 
γ)Ενδομήτρια αγγειακά επεισόδια (έμφρακτα). 
 • Περιγεννητικοί παράγοντες. 
α) Ασφυξία του εγκεφάλου 
β)Ισχαιμικές- Αιμορραγικές βλάβες 
γ) Νεογνικός πυρηνικός ίκτερος 
• Μεταγεννητικοί παράγοντες. 
Λοιμώξεις ΚΝΣ, εγκεφαλικά τραύματα, υποθρεψία κ.α

Διαταραχές εγκεφαλικής παράλυσης 
 Διαταραχές κινητικού ελέγχου 
 Διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος 
 Διαταραχές πρωτογενών λειτουργιών σώματος 
 Διαταραχές λόγου και ομιλίας 
 Δυσφαγία 

Διάγνωση εγκεφαλικής παράλυσης 


 Τα σημάδια θα είναι κυρίως εκείνα της καθυστέρησης της κινητικής ανάπτυξης όπως και η καθυστέρηση στην ανάπτυξη ορισμένων δεξιοτήτων όπως είναι η επίτευξη για τα παιχνίδια (3-4 μήνες), η επίτευξη για την καθιστή θέση (6-7 μήνες) και η επίτευξη για το περπάτημα (10-14 μήνες) καθώς και η διατήρηση των πρωτογενών αντιδράσεων. Διαφορική διάγνωση 

Για την διαφορική διάγνωση το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι εάν η κινητική κατάσταση είναι πράγματι μη εξελισσόμενη και άρα σύμφωνη με την τον ορισμό της Ε.Π, ή εάν οφείλεται σε μια προοδευτική διαταραχή, όπως είναι μία εκφυλιστική διαταραχή του Κ.Ν.Σ, ή μια νευρομυϊκή ασθένεια. 

Ιατρικές εξετάσεις 
 Νευρολογική εξέταση 
 Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (MRI) 
 Μελέτες σίτισης 
 Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) 
 Αναλύσεις αίματος 
 Εργαστηριακή Ανάλυση Βηματισμού 
 Υπολογιστική τομογραφία 
 Γενετικές μελέτες 
 Μεταβολικές εξετάσεις - διαγνωστικές εξετάσεις 



Αντιμετώπιση εγκεφαλικής παράλυσης.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την εγκεφαλική παράλυση. Οι πάσχοντες από Εγκεφαλική Παράλυση μπορούν να επωφεληθούν από ειδικές τεχνικές φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και υδροθεραπείας μέσα από εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης.


Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων