Ο περιορισμός των θαλάσσιων απορριμμάτων στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας μέσω ενός διαδικτυακού εργαλείου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αποτελεί τον στόχο του έργου MARLITER, που υλοποιεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με ιδρύματα και οργανώσεις από ακόμη τέσσερις χώρες.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο "Κοινές δράσεις για την αύξηση της προσβασιμότητας των πολιτών σε βάσεις περιβαλλοντικών δεδομένων και εργαλεία παρακολούθησης με στόχο τον περιορισμό των θαλάσσιων απορριμμάτων στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας (MARLITER)", που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εταίροι του έργου, που υλοποιεί ο Τομέας Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί "Black Sea NGO Network" από τη Βουλγαρία, "Black Sea Eco Academy of Batumi" από τη Γεωργία και "Mare Nostrum of Constanta" από τη Ρουμανία και το ερευνητικό κέντρο "Ukrainian Scientific Center of Ecology of the Sea of Odessa" από την Ουκρανία. Το έργο θα διαρκέσει 30 μήνες και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 770.000 ευρώ.
Επικεντρώνεται σε ειδικές πτυχές των εδαφικών προκλήσεων της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας σχετικές με το θαλάσσιο περιβάλλον, στη διασυνοριακή ρύπανση και στη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Επιμέρους στόχοι του έργου αποτελούν η βελτίωση της ανοικτής διαδικτυακής πρόσβασης σε περιβαλλοντικά δεδομένα, καθώς και σε δεδομένα που αφορούν σε πολιτικές διαχείρισης και που υποστηρίζουν καινοτόμες μορφές μη τυπικής εκπαίδευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου