medlabnews.gr
15 Δεκεμβρίου τιμάται ο Άγιος Ελευθέριος, ο προστάτης των εγκύων και των φυλακισμένων
Ο Άγιος είναι γνωστός τόσο για την απελευθέρωση των φυλακισμένων όσο και για τη βοήθειά του προς τις εγκύους. Θεωρείται ο προστάτης του τοκετού και προστάτης των γυναικών που περιμένουν να γεννήσουν, τις οποίες υποστηρίζει στις πιο δύσκολες στιγμές της μητρότητας.
Ποιος ήταν ο Άγιος Ελευθέριος
Ο Άγιος Ελευθέριος, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 15 Δεκεμβρίου, γεννήθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. Κάποιες πηγές αναφέρουν ως τόπο γέννησής του την Ελλάδα, ενώ άλλες τη Ρώμη.
Ο πατέρας του πέθανε νωρίς, και μεγάλωσε υπό τη φροντίδα της μητέρας του, Ανθίας, μιας ευσεβούς γυναίκας που έγινε χριστιανή μετά το κήρυγμα μαθητών του Αποστόλου Παύλου.
Ορφανός από πατέρα, ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, Ανθία η οποία έγινε χριστιανή ακούοντας το κήρυγμα από μαθητές του Απ. Παύλου.Διακαής πόθος της Ανθίας ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη, που τα χώματά της είχαν βαφτεί με το αίμα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κάποτε, λοιπόν, αποφάσισε και πήγε. Μαζί πήρε και το νεαρό γιό της Ελευθέριο. Ο επίσκοπος Ρώμης Ανίκητος όταν είδε τον Ελευθέριο εκτιμώντας την πολλή νοημοσύνη του, τη θερμή πίστη και το αγνό ήθος του, τον έλαβε υπό την προστασία του.
Η πορεία του στην ιεροσύνη
Σε ηλικία 15 ετών χειροτονήθηκε από τον επίσκοπο Ρώμης Ανίκητο, διάκονος και έπειτα από τρία χρόνια χειροτονήθηκε ιερέας. Από τη θέση αυτή ο Ελευθέριος αγωνίστηκε με ζήλο για τη διδαχή του ποιμνίου του, και σε έργα φιλανθρωπίας. Αργότερα και σε ηλικία είκοσι ετών, με κοινή ψήφο κλήρου και λαού έγινε επίσκοπος Ιλλυρικού, σημερινής Αλβανίας με έδρα την Αυλώνα. Μα χειροτονήθηκε τόσο μικρός; Στο ερώτημα δίνει απάντηση ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης…. Γράφει σε υποσημείωση του Συναξαριστού του: «Ας μη θαυμάζει κανείς ότι αυτός ο άγιος χειροτονήθηκε σε ηλικία αντίθετη με τους ιερούς κανόνες της 6ης Οικ. Συνόδου και της τοπικής Συνόδου της Νεοκαισαρείας, οι οποίοι ορίζουν ότι ο διάκονος χειροτονείται στη ηλικία των 25 χρόνων, ο πρεσβύτερος στα 30 και ο επίσκοπος πάνω από 30. Αυτό έγινε γιατί ο άγιος Ελευθέριος έζησε πριν ακόμη γίνουν οι παραπάνω κανόνες, οι οποίοι έγιναν αργότερα». Η χειροτονία του αγίου Ελευθερίου, όπως γράφει κάποιος βιογράφος του, έγινε «κατ’ οικονομίαν» Θεού, λόγω των μεγάλων αρετών και της σοφίας του με την οποία προσείλκυε στον Χριστό τους ειδωλολάτρες. Η γλυκύτητα του λόγου του, που επιβεβαιωνόταν με τα πολλά θαύματα του, έκανε αυτούς που βρίσκονταν στην πλάνη να ασπαστούν την χριστιανική αλήθεια.
Η δράση και το μαρτύριό του
Η φήμη του Αγίου έφτασε μέχρι τη Βρετανία, όπου ο βασιλιάς Λούκιος ζήτησε να διδαχθεί την χριστιανική πίστη. Ο Άγιος ανταποκρίθηκε, στέλνοντας δύο άνδρες που κατήχησαν τον βασιλιά και το λαό του, οδηγώντας τους στον Χριστιανισμό.
Η δράση του όμως προκάλεσε την οργή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, ο οποίος διέταξε τη σύλληψή του. Ο Άγιος υπέστη φρικτά βασανιστήρια και, παρά τη θαυματουργική προστασία του από τα άγρια ζώα στην αρένα, τελικά αποκεφαλίστηκε μαζί με τη μητέρα του.
Ο Άγιος Ελευθέριος, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου, πέρασε στην αιώνια ελευθερία της δόξας των παιδιών του Θεού. Η Σύναξή του πραγματοποιείται στο μαρτύριό του, κοντά στον Ξηρόλοφο.
Εορτολόγιο
Ελευθέριος, Λευθέρης, Λευτέρης, Λεφτέρης, Ελευθερία, Ρία, Λευθερία, Λευτερία, Ανθή, Ανθούλα, Άνθια, Άνθεια, Σύλβια, Σωσσάνα, Σωσάνα, Σωσάννα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου