Μικρά πλεκτά χταποδάκια "τρύπωσαν" σε θερμοκοιτίδες του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και τα νεογνά τύλιξαν τα δακτυλάκια τους στα πλοκάμια που θυμίζουν τον ομφάλιο λώρο, ενισχύοντας έτσι την ανάμνηση του περιβάλλοντος της μήτρας!
Η πρωτοποριακή δράση οργανώθηκε το πρωί από τη Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Β΄ΜΕΝΝ) της Νεογνολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας που έχει οριστεί για την 17η του Νοέμβρη.
"Η ιδέα προήλθε από τη Δανία όπου ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρόωρα μωρά που αγκαλιάζονται με τα πλεκτά χταποδάκια στις θερμοκοιτίδες τους, ήταν πιο ήρεμα, με καλύτερη αναπνοή", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Β' ΜΕΝΝ, νοσηλεύτρια, Γεωργία Κυριακέλη.
"Τα χταποδάκια", συνεχίζει, "κρατούν συντροφιά στα μωρά μέσα στη θερμοκοιτίδα τους, προάγοντας το αίσθημα της ασφάλειας, μέσω της προσομοίωσης της επαφής με τον ομφάλιο λώρο στη μήτρα της μητέρας τους". Σύμφωνα με τη νοσηλεύτρια, έχει αποδειχθεί ότι ήρεμα νεογνά εμφανίζουν μικρότερη νοσηρότητα και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας, συνθήκες που ευνοούν την νευροαναπτυξιακή εξέλιξή τους.
"Να ξεκαθαρίσω βέβαια ότι τα πλεκτά χταποδάκια δίνονται στα μωρά αφού τα αποστειρώσουμε πρώτα στον κλίβανο του νοσοκομείου", λέει η κ.Κυριακέλη.
Τα δωράκια στα νεογνά πρόσφερε σε ειδική εκδήλωση το πρωί, η Ομάδα κοινωνικής πλεκτικής Ωραιοκάστρου που έπλεξε για τον σκοπό αυτό, 65 πολύχρωμα ζωάκια.
"Χρησιμοποιούμε 100% βαμβακερό νήμα και πλέκουμε τα χταπόδια με έναν ειδικό τρόπο ώστε να μη μπορεί να βγει από μέσα το υλικό με το οποίο τα γεμίζουμε που είναι αντιμυκητιακό και υποαλλεργικό", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, από την Ομάδα Πλεκτικής, που απαρτίζεται από περίπου 25 άτομα και προσέφερε και πέρσι πλεκτά χταποδάκια στα νοσηλευόμενα νεογνά.
Μάλιστα, τα μαλακά, πολύχρωμα χταπόδια παραδίδονται στους γονείς των μωρών την ημέρα του εξιτηρίου, ως ένα μικρό ενθύμιο που σηματοδοτεί το αίσιο τέλος του δύσκολου και συχνά πολυήμερου ταξιδιού των πρόωρων νεογνών στη μονάδα.
"Οι γονείς το παίρνουν συγκινημένοι ως ένα μικρό σύμβολο του αγώνα που έδωσε το παιδί τους, συντροφιά με το χταποδάκι του", σημειώνει η κ.Κυριακέλη. Προσθέτει, δε, ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερο από ποτέ, στη Β΄ ΜΕΝΝ γίνεται συστηματική προσπάθεια για την υιοθέτηση μοντέλων παροχής φροντίδας υγείας που προωθούν την καλύτερη νευροαναπτυξιακή έκβαση των νεογνών.
"Η προσέγγιση της φροντίδας με επίκεντρο την οικογένεια που αποτελεί την κυρίαρχη τάση παγκοσμίως, εκκινώντας από την εφαρμογή της μεθόδου "kangaroo care", το ευέλικτο επισκεπτήριο και η οικοδόμηση αντίστοιχης εργασιακής κουλτούρας, βρίσκονται σε δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης κι εξέλιξης. Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αιχμής, προσθήκες στην ξενοδοχειακή υποδομή, φιλικότεροι χώροι νοσηλείας, νέο σαλόνι υποδοχής των οικογενειών, συνθέτουν το αναβαθμισμένο περιβάλλον της Μονάδας. Τις τροποποιήσεις οραματίστηκαν, δημιούργησαν και έθεσαν σε λειτουργία με πολύ μεράκι οι εργαζόμενοι της Β΄ ΜΕΝΝ, με τη διαρκή υποστήριξη της Διοίκησης και τη συμβολή των άλλων Υπηρεσιών του νοσοκομείου. Τελικοί αποδέκτες των ενεργειών είναι τα νεογνά και οι οικογένειές τους, που εισπράττουν υψηλής αξίας υπηρεσίες", περιγράφει η κ.Κυριακέλη.
Μετά την παράδοση των χταποδιών, δόθηκε στην αίθουσα του Ειδικού Σχολείου της Παιδιατρικής Κλινικής, παράσταση για βρέφη και νήπια ως 3 ετών, από το Βρεφικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης "The little foxes", που ήταν και ο χορηγός των νημάτων στην Ομάδα Κοινωνικής πλεκτικής Ωραιοκάστρου για την πλέξη των πλεκτών χταποδιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου