Την επιτακτική ανάγκη να εντοπιστεί όλος ο πληθυσμός που νοσεί από ηπατίτιδα C, γιατί πλέον υπάρχουν όλα τα εφόδια για την εκρίζωση της, και μάλιστα δωρεάν σε όλα τα στάδια της νόσου, με ΦΕΚ που εκδόθηκε πριν από ενάμιση μήνα,
επισημαίνει σε συνέντευξη του στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας», ο αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας του ΑΠΘ, μέλος της Επιτροπής Υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ηπατίτιδα C, Ιωάννης Γουλής.
Ωστόσο αγκάθι στο να βρεθεί ο πληθυσμός, αποτελεί το γεγονός ότι παρόλο που ο ΕΟΠΥΥ έχει στείλει από εξαμήνου εντολή στην ΗΔΙΚΑ, η οποία προβλέπει ότι όταν οποιοσδήποτε γιατρός καταχωρεί επίσκεψη ατόμου που έχει γεννηθεί μεταξύ 1945-1980, θα βγαίνει ειδοποίηση ότι αυτός ο ασθενής πρέπει να ελεγχθεί για ηπατίτιδα C, μέχρι σήμερα αυτή η ειδοποίηση δεν βγαίνει, αναφέρει ο κ. Γουλής.
«Παρ όλες τις προσπάθειες που γίνονται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας C, δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τον ΕΟΠΥΥ, ότι αυτή η δυνατότητα δεν θα φέρει ιδιαίτερα προβλήματα λειτουργίας, ούτε στο σύστημα, ούτε στους γιατρούς που συνταγογραφούν φάρμακά ή αγωγές για τους ασθενείς εκείνους που βρίσκονται σε αυτό το ευρύ ηλικιακό φάσμα (γεννημένοι δηλαδή από το 1945-1980) που υποθέτουμε ότι είναι ο πληθυσμός στον οποίο υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να διαγνωστεί ηπατίτιδα C».
«Νομίζω ότι αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστεί, αλλά δυστυχώς χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Έχω τη βεβαιότητα ότι εν τέλει θα τα καταφέρουμε να εφαρμοστεί, αλλά όπως πάντα στην Ελλάδα μερικά πράγματα που μπορεί να φαίνονται αυτονόητα, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να μπουν σε εφαρμογή», τονίζει ο κ. Γουλής.
Η Ηπατίτιδα C θεωρείται από τους γιατρούς μία ύπουλη και αθόρυβη νόσος, γιατί δεν δίνει αρχικά συμπτώματα. Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 75.000 Έλληνες χωρίς να το γνωρίζουν. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι το 80% των ανθρώπων που πάσχει από Ηπατίτιδα C, δηλαδή 4 στους 5, δεν το γνωρίζει.
Δωρεάν θεραπεία εδώ κι ενάμιση μήνα σε όλα τα στάδια της νόσου, βάσει ΦΕΚ
«Με ΦΕΚ που εκδόθηκε εδώ κι ενάμιση μήνα, δίνεται πλέον η δυνατότητα να λάβουν όλοι οι ασθενείς δωρεάν θεραπεία ανεξαρτήτως σταδίου, ακόμα και όσοι βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο, και μέχρι πρότινος αποκλείονταν από τη θεραπεία, λόγω υψηλού κόστους. Είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να βρεθεί ο πληθυσμός που νοσεί, γιατί πλέον έχουμε όλα τα εφόδια στα χέρια μας», επισημαίνει ο κ. Γουλής.
Η Ελλάδα συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας C με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Ποιες ενέργειες όμως έχουν ήδη γίνει για την υλοποίηση του και ποιες ενέργειες είναι απαραίτητο ακόμη να γίνουν; «Έχει γίνει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης στα ΜΜΕ και στο μετρό στην Αθήνα για τη νόσο. Επίσης γίνονται πολλές προσπάθειες σε επίπεδο ομάδων, στις οποίες ξέρουμε ότι υπάρχει αυξημένος επιπολασμός, όπως πχ στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών. Έχουμε κάνει πρωτοποριακά προγράμματα που σχετίζονται με την διάγνωση της ηπατίτιδας C, μέσα στις φυλακές».
Με σοβαρές ηπατικές βλάβες ή κακοήθεια ο ένας στους τέσσερις ασθενείς
Εκείνο όμως που ακόμα δεν έχουμε καταφέρει, τονίζει ο κ. Γουλής, είναι να μάθει ο κόσμος ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα να θεραπεύσουμε αυτή τη σιωπηλή νόσο, που δίνει συμπτώματα πολύ αργά, σε πολύ προχωρημένα στάδια. «Όσοι έχουν αυτό το νόσημα, μετά από ένα χρονικό διάστημα μερικών ετών, σε ένα ποσοστό 20-25% είναι δυνατό να αποκτήσουν προβλήματα σοβαρής ηπατικής βλάβης, ή ακόμα και να αναπτύξουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Δεν είναι ένα νόσημα το οποίο κανείς μπορεί να το αφήνει, χωρίς να το θεραπεύει, ιδιαίτερα όταν πλέον έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε θεραπείες με αποτελεσματικότητα 95-100%».
Μικρή η προσέλευση των πολιτών στα 26 νοσοκομεία για δωρεάν εξέταση
Όσον αφορά μία από τις πρώτες ενέργειες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που είναι η δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης των πολιτών για εξέταση και θεραπεία έναντι της ηπατίτιδας C σε ηπατολογικά ιατρεία, χωρίς ραντεβού, σε 26 νοσοκομεία της χώρας, ο κ. Γουλής αναφέρει ότι «η πρόσβαση των πολιτών γίνεται απρόσκοπτα, ωστόσο η προσέλευση δεν είναι τόσο μεγάλη, γιατί ακόμα δεν βγαίνει η ειδοποίηση , έτσι ώστε να πάνε να εξεταστούν όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945-1980».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου