Ερωτηματολόγιο για φαρμακοποιούς. Μια έρευνα από το Givmed για τα φάρμακα που επιστρέφονται | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ερωτηματολόγιο για φαρμακοποιούς. Μια έρευνα από το Givmed για τα φάρμακα που επιστρέφονται

Επιδιώκουμε να συλλέξουμε ακριβή δεδομένα για τις ποσότητες των φαρμάκων αυτών ώστε να προσδιοριστεί το πώς ο φαρμακοποιός διαχειρίζεται το ζήτημα
Πώς διαχειρίζονται τα φαρμακεία τα φάρμακα που επιστρέφονται από τους πολίτες;
Αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει το GIVMED με την έρευνα που διεξάγει.


Γιατί διεξάγει την έρευνα;
Από την επαφή μας με φαρμακοποιούς διαπιστώσαμε ότι αρκετοί έχουν πελάτες οι οποίοι διαθέτουν φάρμακα που δεν τα χρειάζονται και επειδή δεν γνωρίζουν τι να τα κάνουν θεωρούν σωστό να τα επιστρέψουν στο φαρμακείο τους. Από την έρευνα “Διαχείριση οικιακών φαρμάκων: Ευκαιρίες προς αξιοποίηση”, που  έκανε το GIVMED σε συνεργασία με την ΜΚΟ Φαρμακοποιούς του Κόσμου το 2017 είχε προκύψει ότι περίπου το 14% των πολιτών επιστρέφει τα φάρμακά του στο φαρμακείο.  Επιδιώκουμε να συλλέξουμε ακριβή δεδομένα για τις ποσότητες των φαρμάκων αυτών ώστε να προσδιοριστεί το πώς ο φαρμακοποιός διαχειρίζεται το ζήτημα (π.χ. τι κάνουν με τα φάρμακα που βαίνουν προς τη λήξη της ημερομηνίας χρήσης τους και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από άλλους ανθρώπους). Επιδιώκουμε λοιπόν, να γίνει μία πρώτη καταγραφή του τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και στη συνέχεια, ως δίκτυο που έχει στόχο να αξιοποιείται το περίσσευμα φαρμάκων,  να ερευνήσουμε εάν μπορεί να αναπτυχθεί κάποια δράση που θα υποστηρίζει τους φαρμακοποιούς στη διαχείριση αυτού του ζητήματος.

Ποιος ο στόχος;
Στόχος είναι να διερευνηθούν τα μέσα προώθησης των φαρμακείων και οι τρόποι με τους οποίους ο φαρμακοποιός διαχειρίζεται τα φάρμακα που του επιστρέφουν οι πελάτες του.
Πολλές φορές τα φάρμακα που επιστρέφονται μπορεί να κοστίζουν χρόνο και χώρο για τον φαρμακοποιό, ενώ θα μπορούσαν εύκολα και αξιόπιστα να προωθούνται στις τοπικές ευπαθείς ομάδες ή και ευρύτερα. Εάν κάτι τέτοιο ενδιαφέρει τα φαρμακεία, θέλουμε να ερευνήσουμε ως GIVMED, με ποιες δράσεις μπορούμε να τα βοηθήσουμε και τι διαδικασίες μπορούμε να αναπτύξουμε ώστε να ωφεληθούν από αυτές. Μέσα από το ερωτηματολόγιο θα προκύψουν χρήσιμα δεδομένα προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός πιθανών δράσεων υποστήριξης της δωρεάς περισσευούμενων φαρμάκων σε συνεργασία με φαρμακεία.  

Σε ποιους απευθύνεται;
Η έρευνα του GIVMED πραγματοποιείται μέσα από το ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε για αυτόν τον σκοπό. Απευθύνεται σε φαρμακοποιούς ( ιδιοκτήτες ή/και υπαλλήλους ) οι οποίοι δεν χρειάζεται να αφιερώσουν παραπάνω από 5 λεπτά. Όλες οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές και δε θα χρησιμοποιηθούν για λόγους εκτός των προαναφερθέντων. Επίσης, Οι φαρμακοποιοί που θα συμμετάσχουν στην έρευνα θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματά της με μήνυμα που θα λάβουν στο email που θα έχουν αφήσει.

Επίσης, αξίζει να διευκρινιστεί ότι η προσπάθεια αυτή του GIVMED αφορά φάρμακα που δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους. Για τα φάρμακα που έχουν λήξει, υπάρχει το πρόγραμμα με τους πράσινους κάδους ανακύκλωσης φαρμάκων που τρέχει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Τί ακριβώς είναι το GIVMED;
To GIVMED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αποτελεί το πρώτο ηλεκτρονικό δίκτυο αξιοποίησης περισσευούμενων φαρμάκων προς όφελος ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Στόχος της δράσης του είναι η δικτύωση κάθε φαρμάκου που δε χρησιμοποιείται σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Έτσι μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των 2.300.000 συνανθρώπων μας που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φάρμακα και των 34.000.000 κουτιών φαρμάκων που λήγουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων