Η σχέση της θρόμβωσης και του καρκίνου. Τρεις ειδικοί αναλύουν και ενημερώνουν | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η σχέση της θρόμβωσης και του καρκίνου. Τρεις ειδικοί αναλύουν και ενημερώνουν

H Θρόμβωση Μπορεί να υπονομεύσει την αγωγή του ογκολογικού ασθενούς;


της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, medlabnews.gr

Θρόμβωση:
Μπορεί να υπονομεύσει την
αγωγή του ογκολογικού ασθενούς;

Νέα στοιχεία από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην
Ελλάδα σχετικά με το επίπεδο ενημέρωσης του κοινού γύρω από τη σχέση καρκίνου και φλεβικής θρόμβωσης.



❖ Το 68% των Ελλήνων δεν γνωρίζει ότι οι ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σχηματισμού φλεβικού θρόμβου

❖ Το 75,7% δεν γνωρίζει καν τα συμπτώματα της
φλεβικής θρόμβωσης

Τη σχέση μεταξύ φλεβικής θρόμβωσης και καρκίνου και τις συνέπειές της συζήτησαν, ο κ. Ιωάννης Π. Μπουκοβίνας, Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, (ΕΟΠΕ) η κα Καίτη Αποστολίδου, Αντιπρόεδρος European Cancer Patient Coalition, ECPC, (Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Ασθενών με Καρκίνο) & Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου καθώς και ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ).


Όπως ανέφερε και ο κ. Μπουκοβίνας η φλεβική θρόμβωση
αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου στους ασθενείς με καρκίνο και σχετίζεται με την πρώιμη θνησιμότητα στο στάδιο της χημειοθεραπείας. Η φλεβική θρόμβωση στους ασθενείς με καρκίνο επηρεάζει αρνητικά την πορεία της χημειοθεραπείας, προκαλώντας καθυστέρηση ή και αναβολή αυτής.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΠΕ μάλιστα επισήμανε: «Η συζήτηση για την
αντιμετώπιση της θρόμβωσης που σχετίζεται με καρκίνο είναι ιδιαίτερα επίκαιρη καθώς πρόσφατα συζητήθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή Nessa Childers“παραμένει άδικα άγνωστη”. Αν και υπάρχουν τόσο διεθνείς όσο και
ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες για την εξατομίκευση στην προσέγγιση των ασθενών, φαίνεται ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα, ώστε οι ασθενείς να είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα και να απευθύνονται άμεσα στον ιατρό τους. Η ΕΟΠΕ αναλαμβάνει δράσεις για την ενημέρωση των Ογκολόγων με εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, για την ενημέρωση της Πολιτείας και για την ενημέρωση των ασθενών».

Η παραπάνω ανάγκη για ενημέρωση των ασθενών επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Έρευνας της ECPC τα οποία παρουσίασε πρόσφατα η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου. Σύμφωνα με τα ευρήματα εκείνης της έρευνας, μόλις το 8% των ασθενών δέχθηκε ενημέρωση από τον ιατρό τους και τους επαγγελματίες υγείας για τον κίνδυνο της σχετιζόμενης με τον καρκίνο θρόμβωσης, και μάλιστα προφορικά. Αν και η σχετιζόμενη με τον καρκίνο θρόμβωση αποτελεί την 2η αιτία θανάτου, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι ασθενείς είναι λίγο έως καθόλου ενημερωμένοι και ότι υπάρχει ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των εμπλεκόμενων φορέων.



Στη συνέχεια η Κυρία Αποστολίδου δήλωσε ότι «Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζουν ανάγλυφα το έλλειμμα ενημέρωσης των ασθενών από την ιατρική τους ομάδα για τον κίνδυνο θρόμβωσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο. Η ΕΛΛ.Ο.Κ έχει ήδη αναπτύξει δράσεις ενημέρωσης σχετικά με τη θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο και επιδιώκει τη συνεργασία των Επιστημονικών Ιατρικών & Νοσηλευτικών Εταιρειών, των Ιατρικών Σχολών και του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό την κατάρτιση ενός κοινού προγράμματος δράσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας σχετικά με την ανάγκη ενημέρωσης των ογκολογικών ασθενών για τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης, τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας. Είναι απαράδεκτο να φροντίζουμε για τη θεραπεία του καρκίνου και να παραμελείται ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης».



Ο κ. Σουλιώτης από την πλευρά του παρουσίασε αναλυτικά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείαςσύμφωνα με την οποία, στην Ελλάδα, το 58,1% των ερωτωμένων που έχουν νοσήσει από θρόμβωση, ενημερώθηκαν για τον κίνδυνο θρόμβωσης μετά την διάγνωση της. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μόλις ένα 24,1% γνωρίζουν τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης ενώ, ακόμα και σε όσους έχουν ιστορικό κακοήθειας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε μόλις 36,2%. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Όπως προκύπτει από το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων που παράγονται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, η ενημέρωση του κοινού είναι ευθύνη της πολιτείας και εντάσσεται στη σφαίρα των παρεμβάσεων που οφείλει να υλοποιεί στο πλαίσιο της λειτουργίας του συστήματος υγείας. Άλλωστε, η σωστή πληροφόρηση, εν προκειμένω των ογκολογικών ασθενών, για τον κίνδυνο και τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης, περιορίζει, μεταξύ άλλων και τον κίνδυνο αύξησης του κόστους διαχείρισης της νόσου».

Η Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της LEO Hellas.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων