Αίτημα της ΕΙΕ για ενίσχυση της ιατροδικαστικής στο ΕΣΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αίτημα της ΕΙΕ για ενίσχυση της ιατροδικαστικής στο ΕΣΥ

Η διενέργεια των ιατροδικαστικών πράξεων επανακαθορίζεται με το πρόσφατο κατατεθέν νομοσχέδιο για την κύρωση του πρωτοκόλλου για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών
Mε το πρόσφατο κατατεθέν νομοσχέδιο για την κύρωση του πρωτοκόλλου για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου επανακαθορίζεται η διενέργεια των ιατροδικαστικών πράξεων.


Η διενέργεια των ιατροδικαστικών πράξεων επανακαθορίζεται με το πρόσφατο κατατεθέν νομοσχέδιο για την κύρωση του πρωτοκόλλου για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών (άρθρο 38). Συγκεκριμένα, προτείνεται να διενεργούνται από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες και «υπό τις αυτές προϋποθέσεις να διενεργούνται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που διαθέτουν κατάλληλη υποδομή και ειδικότητες και από τα εργαστήρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων».
Ήταν και είναι πάγιο αίτημα της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ) η ισοτιμία των τριών δημόσιων φορέων παροχής ιατροδικαστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Συνεπώς, η ΕΙΕ είναι σύμφωνη με το εν λόγω άρθρο του νομοσχεδίου. Εξάλλου, το συγκεκριμένο άρθρο είναι σε πλήρη συμφωνία και με την πρόσφατη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, η οποία καθόριζε σαφώς την ισοτιμία και των τριών φορέων.
Μάλιστα στο εν λόγω άρθρο και η κατά σειρά καταγραφή των τριών φορέων είναι ορθή. Δηλαδή, πρώτες αναφέρονται οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας, οι οποίες σήμερα αποτελούν και το βασικό πυλώνα, δεύτερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο και αριθμητικά αλλά και γεωγραφικά αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα και φυσικά τα πανεπιστήμια, τα οποία λόγω του ολιγάριθμου προσωπικού αλλά και του εκπαιδευτικού έργου που επιτελούν είναι ο τρίτος πυλώνας.
Ο πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων δήλωσε ότι «το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου είναι προς την ορθή κατεύθυνση αλλά για την ορθή εφαρμογή του θα πρέπει να υπάρξουν δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον, να αναπτυχθούν ιατροδικαστικά τμήματα στο ΕΣΥ σε όλη την επικράτεια και ειδικά ένα σε κάθε νομό, με προτεραιότητα στην άμεση κάλυψη των νομών που δεν διαθέτουν ιατροδικαστή και δεύτερον, να πάψει η ομηρία των συμβασιούχων – επικουρικών ιατροδικαστών, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να προκηρυχθούν άμεσα μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων