Η ελληνική καινοτομία για την άνοια «ακούει» στο όνομα AuDi-o-Mentia (ένα λογοπαίγνιο των αγγλικών λέξεων Audio και Dementia, που σημαίνουν Ήχος και Άνοια) Φοιτητές και καθηγητές ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να βρουν μια λύση που θα απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς ,και τους οικείους τους και θα βοηθάει στο έργο των ιατρών και του προσωπικού υγείας, ειδικών της μουσικοθεραπείας και της άνοιας.
Το People of Grecce με την ομάδα της AuDi-o-Mentia προκειμένου να μας λύσουν τις απορίες για το πώς μπορεί να λειτουργήσει.
–Πώς προέκυψε το όνομα AuDi-o-Mentia;
To AuDi-o-Mentia είναι ένα λογοπαίγνιο των αγγλικών λέξεων Audio και Dementia, που σημαίνουν Ήχος και Άνοια.
Τι προσφέρει η Audi-o-Media;
–Πείτε μας με απλά λόγια τι μπορεί να προσφέρει και σε ποιους απευθύνεται;
Η πρότασή της ομάδας στηρίζεται στην ιδέα των έξυπνων σπιτιών, στις τεχνολογίες των έξυπνων ηχείων και των φορητών συσκευών. Συγκεκριμένα έχει κύρια εφαρμογή στα πρώτα στάδια της άνοιας, όταν δηλαδή μπορεί να εκπαιδευτεί σχετικά εύκολα ο ασθενής και να συσχετίσει ήχους με οικείους του.
Η βασική λειτουργία περιγράφεται ακολούθως: κάθε φορά που κάποιος οικείος εισέρχεται στην οικεία, αναγνωρίζεται από ειδική συσκευή η ταυτότητά του (μέσω μοναδικού αναγνωριστικού κωδικού που εκπέμπεται από το κινητό τηλέφωνο ή μια φορητή συσκευή, όπως π.χ. ένα ειδικό βραχιολάκι ή έξυπνο ρολόι) και μέσω του εγγύτερου στον ασθενή ηχείο, αναπαράγεται ο ήχος που έχει συσχετιστεί με αυτή την ταυτότητα.
Λόγω της θέσης του ακουστικού συστήματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο, η διέγερση, αυτού του τμήματος, μέσω ήχου θεωρείται ενδεδειγμένη για την υποβοήθηση στην αναγνώριση οικείων από άτομα που πάσχουν από άνοια. Στόχος της ομάδας δεν είναι η αντικατάσταση των ειδικών υγείας από ένα σύστημα, αλλά αντίθετα η παροχή ενός νέου εργαλείου στη διάθεσή τους.
Απο ποιους απαρτίζεται η ομάδα
-Η ομάδας σας από ποιους αποτελείτε;
Η ομάδα απαρτίζεται από τη Λένα Μπούμπα (Υποψήφια PhD), Αργύρη Γκογκίδη, Ιωάννα Χαραλάμπου, Αργυρώ Νταλιάνη, υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Αθανάσιου Κακαρούντας (Παν/μιο Θεσσαλίας), και την επιστημονική υποστήριξη των Dr. Vasileios Kokkinos (Dpt. of Neurological Surgery, University of Pittsburgh) και την Εύη Κοκκίνου (Υποψήφια PhD).
Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα
-Πόσο δύσκολο είναι στην Ελλάδα να υλοποιήσεις καινοτόμες προτάσεις;
Στην Ελλάδα, το επίπεδο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των ερευνητών παραμένει υψηλό. Συνεπώς κάθε ερευνητική προσπάθεια έχει σημαντικές πιθανότητες να στεφθεί με επιτυχία. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι επιτυχής κάθε απόπειρα, και μάλιστα θεωρείται φυσιολογικό στο πλαίσιο ενός υγιούς ερευνητικού περιβάλλοντος.
Λόγω όμως των δυσκολιών στην εξεύρεση χρηματοδότησης στην Ελλάδα, θα πρέπει οι ερευνητές να υπερβάλλουν εαυτόν και δυνάμεις. Επιπλέον, δεν διακατέχεται η ελληνική κοινωνία από τη νοοτροπία της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελός της. Συνήθως οι όποιες απόπειρες ή ακόμα και εξαιρετικά αποτελέσματα από ερευνητικές δραστηριότητες, παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό και αναξιοποίητα.
Το πλαίσιο της εκμετάλλευσης της ιδέας, των αποτελεσμάτων της έρευνας και της εμπορικής χρήσης η διάθεσης τους είναι ασαφές και λειτουργεί συνήθως αποτρεπτικά προς τους νέους ερευνητές.
Επιπλέον το επιχειρηματικό πλαίσιο είναι παρομοίως αποτρεπτικό καθώς ευνοεί κυρίως είτε εταιρίες μεγάλης κεφαλαιακής αξίας ή ιδιώτες με σημαντικά ιδία κεφάλαια προκειμένου να επιχειρήσουν και να αντέξουν τα πρώτα χρόνια του ανταγωνισμού μέχρι να εδραιωθούν στην αγορά. Η μόνη λύση μέχρι στιγμής είναι ο δον κιχωτισμός και η αναζήτηση ευκαιριών μέσω μικρών εθνικών προγραμμάτων ή διαγωνισμών καινοτομίας. Εμείς προς στιγμήν μόλις προσπεράσαμε τους «ανεμόμυλους»!
-Τι ήταν αυτό που σας δυσκόλεψε περισσότερο;
Δύο θέματα ήταν αυτά που μπορούμε να θεωρήσουμε ως υπολογίσιμα εμπόδια. Το πρώτο ήταν η έλλειψη ομαδικού πνεύματος, το οποίο έπρεπε να καλλιεργήσουμε μόνοι μας προκειμένου να κοιτάμε προς την ίδια κατεύθυνση-στόχο και να μπορέσουμε να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονταν. Το δεύτερο εμπόδιο ήταν η απουσία αρχικής χρηματοδότηση, την οποία καλύψαμε με ιδία κεφάλαια αλλά και με τα βραβεία από τους διαγωνισμούς τους οποίους κερδίσαμε.
Υπάρχει και ένα τρίτο θέμα, αυτό της καχυποψίας, αλλά αυτό το προσπερνάς αμέσως, εφόσον τα κίνητρά σου είναι ειλικρινή, κοινωνικά προσανατολισμένα και με πυλώνα την ανάπτυξη δεξιοτήτων κα γνώσης.
Οι επόμενοι στόχοι
-Ποιος είναι ο επόμενος στόχος της ομάδας σας;
Η AuDi-o-Mentia έχει ως στόχο την διάδοση της γνώσης σε νέους ανθρώπους προκειμένου να αναπτυχθεί μια νέα γενιά εφευρετών ανοικτής τεχνολογίας για θέματα υγείας. Μέσα από αυτή την κοινότητα, θα αναπτυχθούν νέες ιδέες και νέα ερευνητικά αποτελέσματα, όφελος για την κοινωνία μας, δημιουργικοί άνθρωποι αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Τέλος, παράλληλα με όλα αυτά, ήδη αναζητούμε ως γνήσιοι Δον Κιχώτες μια ευκαιρία χρηματοδότησης για τη δημιουργία μιας νεοφυούς επιχείρησης που στόχο θα έχει την αξιοποίηση του ήχου ως μέσου υποστήριξης ανθρώπων που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Προσαρμόζουμε τη λύση που προτείνουμε στη μουσικοθεραπεία και σύντομα θα προσφέρουμε ολοκληρωμένο έξυπνο σύστημα οικιακής υποστήριξης βασισμένο σε τεχνολογίες γνωστών κατασκευαστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου