Πρόεδρος ΣΦΕΕ: Οι φαρμακευτικές έχουν γίνει χρηματοδότες της υγείας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πρόεδρος ΣΦΕΕ: Οι φαρμακευτικές έχουν γίνει χρηματοδότες της υγείας

Ο χαμηλός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ οδηγεί σε υψηλές επιστροφές από τις εταιρείες μέσω του μηχανισμού του clawback.
Παρά τις πρόσφατες αλλαγές του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο τιμολόγησης των φαρμάκων- με βασικότερη τον καθορισμό της τιμής με βάση το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών των αντίστοιχων σκευασμάτων στην Ευρωζώνη και όχι το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη που ίσχυε μέχρι πρότινος- το κλίμα στην αγορά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να είναι βαρύ.


Αιτία, ο χαμηλός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ στα 1,94 δισ. ευρώ., αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων στα 570 εκατ. για τη φαρμακευτική δαπάνη, που οδηγεί σε υψηλές επιστροφές από τις εταιρείες μέσω του μηχανισμού του clawback.

Το θέμα τέθηκε και στο δείπνο εργασίας με θέμα "το φάρμακο στη μεταμνημονιακή εποχή: με επίκεντρο τον ασθενή και όραμα την ανάπτυξη" που πραγματοποιήθηκε χθες από το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης, με κεντρικό ομιλητή τον Πρέσβη της Δανίας στην Ελλάδα Klavs Holm και ομιλητή το γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου σημείωσε πως ήδη από το πρώτο δίμηνο του 2019 ο εκτροχιασμός της δαπάνης του φαρμάκου είναι εμφανής, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό για το που θα κινηθούν φέτος οι επιστροφές.

Σημειώνεται πως με βάση τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, αφού δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα τελικά στοιχεία, το ύψος των επιβαρύνσεων για την αγορά του φαρμάκου άγγιξε πέρσι το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ούτε οι φετινές προβλέψεις είναι αισιόδοξες.

"Η περίοδος της κρίσης άφησε έντονα σημάδια στο χώρο του φαρμάκου. Μετά από δέκα χρόνια ύφεσης θεωρούμε πως έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο που ευελπιστούμε πως θα υπάρξει ανάπτυξη. Πρέπει όμως να δούμε προσεκτικά πως διαμορφώνεται το τοπίο στο χώρο του φαρμάκου από εδώ και στο εξής" σημείωσε.

"Δεν είναι εύκολο ο κλάδος να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης από τη στιγμή που απειλείται η βιωσιμότητα του. Δεν υπάρχει σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον" τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Όπως είπε, τα χρόνια της κρίσης υπήρξε μείωση των δαπανών υγείας κατά 38,% και μείωση 60% στον προϋπολογισμό του φαρμάκου." Οι πάροχοι έγιναν χρηματοδότες της υγείας" είπε χαρακτηριστικά. Είναι ενδεικτικό πως από το 2013 έως και το 2018, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις πλήρωσαν για επιστροφές 5,3 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ζήτησε μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας και ενίσχυση των επενδύσεων στην έρευνα. Ζήτησε επίσης αύξηση των δημόσιων δαπανών για το φάρμακο, αλλά και έλεγχο της ζήτησης.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων