Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας η Τελετή Παράδοσης- Παραλαβής. Ακολουθούν οι ομιλίες του πρώην υπουργού, Ανδρέα Ξανθού, του νέου υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Καλημέρα σε όλους. Νομίζω ότι είναι μια ιδιαίτερη στιγμή αυτή. Το καταλαβαίνουμε όλοι. Θέλω πραγματικά να καλωσορίσω τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας: Τον κύριο Κικίλια, τον κύριο Κοντοζαμάνη και τους συνεργάτες τους και να τους διαβεβαιώσω και δημόσια, ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, οι συνεργάτες των γραφείων μας, είμαι σίγουρος και όλος ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Υπουργείου, και οι άνθρωποι που έχουν θέσεις ευθύνης στο σύστημα υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς, θα φροντίσουν να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση και μία συνέχεια στην λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και του Υπουργείου, γιατί νομίζουμε ότι αυτό απαιτεί η κοινωνία, αυτό απαιτεί ο πολιτικός πολιτισμό, αυτό απαιτούν οι πολύ σημαντικές και ζωτικές ανάγκες που έχει αυτός ο χώρος.
Αγαπητοί εργαζόμενοι του Υπουργείου, αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, θα μου επιτρέψετε, παρότι δεν είναι προφανώς ώρα απολογισμών, να κάνω δυο τρεις επισημάνσεις.
Διαχειριστήκαμε πολλά αυτά τα χρόνια. Έχουμε μια πολυετή θητεία στο Υπουργείο και νομίζω ότι αυτό βοήθησε να υπάρχει μια συστηματική παρακολούθηση των προβλημάτων και των αναγκών και βοήθησε να οργανωθεί σε βάθος χρόνου μια παρέμβαση.
Θεωρώ ότι αυτό που μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα στο τέλος της μέρας, είναι ότι πρώτον, έχει διασφαλιστεί αυτό που κατά την άποψή μας ήταν η μέγιστη προτεραιότητα. Η μέγιστη προτεραιότητα ήταν να έχουμε ένα σύστημα υγείας όρθιο, λειτουργικό, αξιόπιστο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες.
Κατά την άποψή μας, αυτό είναι απολύτως διασφαλισμένο. Προφανώς με πολλαπλά προβλήματα, ακάλυπτες ανάγκες, μεγάλες δυσκολίες, που χρειάζεται η νέα πολιτική ηγεσία να τις δει και να τις αντιμετωπίσει με τη δική της πολιτική προσέγγιση και οπτική.
Αλλά, πραγματικά είμαστε περήφανοι για το ότι καταφέραμε με συλλογικό τρόπο, όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά πιστεύω και όλο το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας, μέσα σε περίοδο κρίσης, μέσα σε περίοδο μεγάλων περιορισμών, μέσα σε περίοδο δημοσιονομικής επιτροπείας και λιτότητας, να διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης.
Αυτό ήτανε μια τεράστια κοινωνική ανάγκη και προτεραιότητα. Και παρά τα όσα κανείς μπορεί να πει και να αναδείξει ως προβλήματα, ως δυσλειτουργίες, ενδεχομένως και ως λάθη, το μείζον είναι ακριβώς αυτό, ότι έχουμε σήμερα και το έχει ο πολίτης αυτό, ένα δημόσιο σύστημα υγείας, στο οποίο υπάρχει εγγυημένη και ευχερής πρόσβαση των πολιτών χωρίς διακρίσεις, υπάρχει η δυνατότητα να παρασχεθούν υπηρεσίες υψηλού επίπεδου, δωρεάν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Και ότι οι πολίτες, ιδιαίτερα οι πολίτες που είχαν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, έχουνε και αυτοί κατοχυρωμένο πλέον με το Νόμο 4368, το δικαίωμα στην ισότιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αυτό θεωρώ ότι είναι το σημαντικό και το μείζον. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που θα μπορούσε κανείς να συζητήσει. Θεωρούμε επίσης σημαντικό, ότι καταφέραμε να δρομολογήσουμε ορισμένες παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα. Ορισμένες αλλαγές που κατά την άποψή μου είναι εθνικοί στόχοι. Και υπερβαίνουν τον ορίζοντα μιας πολιτικής ηγεσίας ή μιας Κυβέρνησης.
Προφανώς κάθε Κυβέρνηση και κάθε πολιτική ηγεσία έχει τη δική της μεθόδευση, τη δική της τακτική, τη δική της πολιτική στρατηγική. Αλλά το να έχουμε για παράδειγμα ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας με επίκεντρό του τον οικογενειακό γιατρό για εμένα είναι ένας εθνικός στόχος.
Το να έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία μέσα από τη θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, της αναδιοργάνωσης των ΤΕΠ κλπ. είναι εθνικός στόχος.
Το να έχουμε ένα αξιόπιστο και ανθρωποκεντρικό σύστημα φροντίδας των ψυχικά ασθενών και των εξαρτημένων και μάλιστα με ολιστική προσέγγιση των αναγκών τους είναι εθνικός στόχος. Το να έχουμε ένα βιώσιμο σύστημα φαρμακευτικής πολιτικής το οποίο να εγγυάται και την πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα είτε αυτά είναι φτηνά και αποτελεσματικά είτε καινοτόμα και ακριβά με τρόπο βιώσιμο για το σύστημα υγείας είναι εθνικός στόχος.
Θα μπορούσα να παραθέσω πάρα πολλούς τέτοιους στόχους αλλά θεωρώ ότι πραγματικά οφείλει κάθε πολιτική ηγεσία διατηρώντας σε γενικές γραμμές αυτή τη στοχοθεσία που αφορά την επιβίωση και την ποιότητα των υπηρεσιών του συστήματος υγείας να βάλει τη δική της σφραγίδα.
Εδώ κλείνω, ευχαριστώ ιδιαίτερα το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου, τα διευθυντικά του στελέχη, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τον κάθε εργαζόμενο ο οποίος αυτά τα χρόνια έκανε με ευσυνειδησία και επαγγελματικό τη δουλειά του.
Το ανθρώπινο δυναμικό του εθνικού συστήματος υγείας που παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες, τις μισθολογικές περικοπές, παρά τη μεγάλη επιβάρυνση την οποία δέχτηκε και αυτός ο κόσμος όπως και όλη η κοινωνία, πραγματικά συνέχισε να προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες.
Είμαστε ευγνώμονες για αυτό και νομίζω ότι είμαστε ευγνώμονες πλέον ως πολιτεία για τους ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι στη δημόσια περίθαλψη.
Και κλείνω ευχόμενος στη νέα πολιτική ηγεσία και στον κ. Κικίλια τον Υπουργό και στον κ, Κοντοζαμάνη να μπορέσουν πραγματικά να δρομολογήσουν τις παρεμβάσεις που θεωρούν απαραίτητες, να μακροημερεύσουν και να έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να δουν να πραγματοποιείται ένα τουλάχιστον κομμάτι από την αρχική τους στόχευση, το όραμα και το πρόταγμά τους.
Η υγεία, αγαπητοί φίλοι, για εμάς και νομίζω για όλους μας είναι ένας χώρος πρωτίστως κατοχύρωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητας των ανθρώπων στην ώρα της ανάγκης, κοινωνικής δικαιοσύνης και θα έλεγα και βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κος ΚΙΚΙΛΙΑΣ:
Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για την ευγενή καλοσύνη που είχατε να είστε εδώ, να μας ενημερώσετε για τα πεπραγμένα του Υπουργείου.
Η αλήθεια είναι ότι είστε ένας πολιτικός ηπίων τόνων κάτι το οποίο εμάς προσωπικά μας ικανοποιεί. Βέβαια καταλαβαίνετε ότι η κοινή γνώμη και η πλειοψηφία των πολιτών ουσιαστικά αποφασίζουν για το ποια είναι η εικόνα της δημόσιας Υγείας στη χώρα. Και αυτή η εικόνα τα τελευταία χρόνια,επιτρέψτε μου να πω, είναι κακή.
Χωρίς να παραγνωρίζω τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία κάθε πολιτική διοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει.
Είναι προφανές ότι για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πρώτη προτεραιότητα μακράν της δεύτερης είναι ο άνθρωπος.
Η πολιτική μας θα είναι ανθρωποκεντρική και όλα τα άλλα έπονται. Ηαγωνία της μέσης ελληνικής οικογένειας σε μια γενική εφημερία ενός δημόσιου νοσοκομείου, ο τρόπος με τον οποίο μια μητέρα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του παιδιού της όταν το φέρνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πρέπει να νοσηλευτεί ή προσπαθεί να βρει την υγειά του, για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα, βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής μας και αποτελεί πρώτη στόχευση.
Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν πρώτα από όλα οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, το προσωπικό των νοσοκομείων. Μετά βέβαια οι συνάδελφοί μου οι γιατροί και θέλω να τονίσω για αυτούς, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων ότι θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να μπορέσουν να προσφέρουν στο λειτούργημά τους, χωρίς να υποστούν αυτά τα οποία υφίστανται πολλές φορές σε γενικές εφημερίες και τα οποία δεν περιποιούν τιμή για την ελληνική κοινωνία.
Και οι διοικητικοί υπάλληλοι όμως και του Υπουργείου και των ΥΠΕ μέχρι και την πιο αποκεντρωμένη, περιφερειακή δομή της χώρας, πρέπει να τύχουν προσοχής. Πρέπει να τους ακούσουμε, πρέπει να αφουγκραστούμε και πρέπει να νιώσουμε τα προβλήματά τους.
Γι’ αυτό και δεν θ’ ακούσετε παραπάνω ανακοινώσεις σήμερα, παρά μόνο αφού, και αυτή είναι μία προσωπική μας δέσμευση, γυρίσουμε όλες τις δομές υγείας της χώρας και ακούσουμε από τον πρώτο, σε θεωρητικό επίπεδο, μέχρι τον τελευταίο.
Ξέρετε, υπάρχουν μικροί ήρωες στο Σύστημα Υγείας. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εφημερεύουν, άνθρωποι οι οποίοι προσέχουν τον κόσμο, άνθρωποι οι οποίοι προσφέρουν. Αυτούς τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα θα αναδείξουμε παράλληλα με το άλλο κομμάτι το τεχνοκρατικό των οικονομικών προβλημάτων τα οποία υπάρχουν, των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, των προϋπολογισμών – απολογισμών – ισολογισμών στο ΕΣΥ.
Θέλω να πω, επίσης, ότι όσοι έχουν διάθεση ή όρεξη ρεβανσισμού ή πολιτικών τέτοιων που έχουν να κάνουν με τα εσωτερικά μας τα κομματικά μας καλό θα είναι να μείνουν μακριά από το Υπουργείο Υγείας. Γιατί στο Υπουργείο Υγείας όλοι οριζοντίως είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετούμε τον άνθρωπο.
Βέβαια είναι προφανές ότι απαιτείται να υπάρχει- και γι’ αυτό με διαβεβαίωσε ο κύριος Υπουργός και τον ευχαριστώ μία ενημέρωση και ένας απολογισμός από όλους τους υπευθύνους σε όλες τις καίριες και κρίσιμες θέσεις, προκειμένου μία νέα πολιτική ηγεσία να ξέρει πραγματικά πού βρίσκεται και τι περιμένει.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι το μέτρο από το οποίο κρινόμαστε είναι εάν θα μπορέσει να υπάρχει μία δεύτερη βάρδια σε έναν αξονικό τομογράφο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, αν θα μπορέσουν να υπάρχουν παραπάνω γάζες ή αναλώσιμα προκειμένου να κάνουνε καλύτερα οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί τη δουλειά τους, εάν θα μπορέσει να υπάρχει δυνατότητα να παρέχεται πιο σύντομα το αγαθό της Υγείας στη χώρα μας και να μην ταλαιπωρείται ο μέσος πολίτης.
Από αυτά τα μικρά, τα καθημερινά, τα οποία έχουν να κάνουν με τους συμπολίτες μας, που έρχονται στο Σύστημα Υγείας μας και προσβλέπουν σε θεραπεία, θα ξεκινήσουν οι μάχες μας, οι μικρές, οι μεσαίες και οι μεγάλες.
Δεν θα μπω στον πειρασμό να μιλήσω για πιο εξειδικευμένα πράγματα, όπως παράδειγμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γιατί ήμουνα νιος και γέρασα σχεδόν μπαίνοντας και βγαίνοντας σε συστήματα Υγείας και άκουγα και ακούω μεγαλεπήβολα σχέδια, προτάσεις, για το τι σημαίνει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα, πώς μπορεί να υπάρχει οικογενειακός γιατρός, πώς μπορεί να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία.
Θα πω αυτό το οποίο τουίταρα εχθές και το οποίο πιστεύω και προσυπογράφω: Ότι για μία ακόμη φορά κρινόμαστε από την ανθρωπιά, κρινόμαστε από τον τρόπο τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που είναι σε ανάγκη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Κος ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ:
Χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε στο Υπουργείο Υγείας. Χαίρομαι που επιστρέφω στο Υπουργείο Υγείας στο πλευρό του Βασίλη Κικίλια, που είναι φίλος μου, που είναι χρόνια φίλος μου. Και νομίζω ότι θα είμαστε ένα πετυχημένο δίδυμο.
Νομίζω το πιο σημαντικό δεν είναι να ρίχνουμε ευθύνες στο τι έγινε σωστά, τι δεν έγινε, τι έκαναν οι προηγούμενοι, τι δεν κάναμε εμείς. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές στις πολιτικές που ασκήθηκαν και σ’ αυτά που είπε ο κύριος Υπουργός, αλλά να δούμε τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. Και αυτή είναι η αγωνία μας, αυτός είναι ο στόχος μας.
Γνωρίζετε όλοι ότι έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό από πίσω έχει συγκεκριμένες δράσεις και όλο αυτό τον καιρό έχει γίνει μία προετοιμασία και νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα δείτε αποτελέσματα.
Θέλω να πω το εξής: ο Βασίλης, εκτός από γιατρός, είναι και μπασκετμπολίστας, οπότε ξέρει τι σημαίνει ομαδική δουλειά. Και νομίζω ότι επειδή είπε ότι ο άνθρωπος είναι ο στόχος μας ήρθαμε εδώ για να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε. Ενωμένοι όλοι μαζί γιατί δουλεύουμε για τον κοινό σκοπό, για τους ανθρώπους.
Να είστε βέβαιοι, το γνωρίζετε άλλωστε, ότι ξέρουμε τι θα κάνουμε, πώς θα το κάνουμε και θα το κάνουμε. Και δεν θ’ αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας πίσω.
Ευχαριστώ πολύ.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Καλημέρα σε όλους. Νομίζω ότι είναι μια ιδιαίτερη στιγμή αυτή. Το καταλαβαίνουμε όλοι. Θέλω πραγματικά να καλωσορίσω τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας: Τον κύριο Κικίλια, τον κύριο Κοντοζαμάνη και τους συνεργάτες τους και να τους διαβεβαιώσω και δημόσια, ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, οι συνεργάτες των γραφείων μας, είμαι σίγουρος και όλος ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Υπουργείου, και οι άνθρωποι που έχουν θέσεις ευθύνης στο σύστημα υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς, θα φροντίσουν να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση και μία συνέχεια στην λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και του Υπουργείου, γιατί νομίζουμε ότι αυτό απαιτεί η κοινωνία, αυτό απαιτεί ο πολιτικός πολιτισμό, αυτό απαιτούν οι πολύ σημαντικές και ζωτικές ανάγκες που έχει αυτός ο χώρος.
Αγαπητοί εργαζόμενοι του Υπουργείου, αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, θα μου επιτρέψετε, παρότι δεν είναι προφανώς ώρα απολογισμών, να κάνω δυο τρεις επισημάνσεις.
Διαχειριστήκαμε πολλά αυτά τα χρόνια. Έχουμε μια πολυετή θητεία στο Υπουργείο και νομίζω ότι αυτό βοήθησε να υπάρχει μια συστηματική παρακολούθηση των προβλημάτων και των αναγκών και βοήθησε να οργανωθεί σε βάθος χρόνου μια παρέμβαση.
Θεωρώ ότι αυτό που μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα στο τέλος της μέρας, είναι ότι πρώτον, έχει διασφαλιστεί αυτό που κατά την άποψή μας ήταν η μέγιστη προτεραιότητα. Η μέγιστη προτεραιότητα ήταν να έχουμε ένα σύστημα υγείας όρθιο, λειτουργικό, αξιόπιστο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες.
Κατά την άποψή μας, αυτό είναι απολύτως διασφαλισμένο. Προφανώς με πολλαπλά προβλήματα, ακάλυπτες ανάγκες, μεγάλες δυσκολίες, που χρειάζεται η νέα πολιτική ηγεσία να τις δει και να τις αντιμετωπίσει με τη δική της πολιτική προσέγγιση και οπτική.
Αλλά, πραγματικά είμαστε περήφανοι για το ότι καταφέραμε με συλλογικό τρόπο, όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά πιστεύω και όλο το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας, μέσα σε περίοδο κρίσης, μέσα σε περίοδο μεγάλων περιορισμών, μέσα σε περίοδο δημοσιονομικής επιτροπείας και λιτότητας, να διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης.
Αυτό ήτανε μια τεράστια κοινωνική ανάγκη και προτεραιότητα. Και παρά τα όσα κανείς μπορεί να πει και να αναδείξει ως προβλήματα, ως δυσλειτουργίες, ενδεχομένως και ως λάθη, το μείζον είναι ακριβώς αυτό, ότι έχουμε σήμερα και το έχει ο πολίτης αυτό, ένα δημόσιο σύστημα υγείας, στο οποίο υπάρχει εγγυημένη και ευχερής πρόσβαση των πολιτών χωρίς διακρίσεις, υπάρχει η δυνατότητα να παρασχεθούν υπηρεσίες υψηλού επίπεδου, δωρεάν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Και ότι οι πολίτες, ιδιαίτερα οι πολίτες που είχαν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, έχουνε και αυτοί κατοχυρωμένο πλέον με το Νόμο 4368, το δικαίωμα στην ισότιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αυτό θεωρώ ότι είναι το σημαντικό και το μείζον. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που θα μπορούσε κανείς να συζητήσει. Θεωρούμε επίσης σημαντικό, ότι καταφέραμε να δρομολογήσουμε ορισμένες παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα. Ορισμένες αλλαγές που κατά την άποψή μου είναι εθνικοί στόχοι. Και υπερβαίνουν τον ορίζοντα μιας πολιτικής ηγεσίας ή μιας Κυβέρνησης.
Προφανώς κάθε Κυβέρνηση και κάθε πολιτική ηγεσία έχει τη δική της μεθόδευση, τη δική της τακτική, τη δική της πολιτική στρατηγική. Αλλά το να έχουμε για παράδειγμα ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας με επίκεντρό του τον οικογενειακό γιατρό για εμένα είναι ένας εθνικός στόχος.
Το να έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία μέσα από τη θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, της αναδιοργάνωσης των ΤΕΠ κλπ. είναι εθνικός στόχος.
Το να έχουμε ένα αξιόπιστο και ανθρωποκεντρικό σύστημα φροντίδας των ψυχικά ασθενών και των εξαρτημένων και μάλιστα με ολιστική προσέγγιση των αναγκών τους είναι εθνικός στόχος. Το να έχουμε ένα βιώσιμο σύστημα φαρμακευτικής πολιτικής το οποίο να εγγυάται και την πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα είτε αυτά είναι φτηνά και αποτελεσματικά είτε καινοτόμα και ακριβά με τρόπο βιώσιμο για το σύστημα υγείας είναι εθνικός στόχος.
Θα μπορούσα να παραθέσω πάρα πολλούς τέτοιους στόχους αλλά θεωρώ ότι πραγματικά οφείλει κάθε πολιτική ηγεσία διατηρώντας σε γενικές γραμμές αυτή τη στοχοθεσία που αφορά την επιβίωση και την ποιότητα των υπηρεσιών του συστήματος υγείας να βάλει τη δική της σφραγίδα.
Εδώ κλείνω, ευχαριστώ ιδιαίτερα το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου, τα διευθυντικά του στελέχη, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τον κάθε εργαζόμενο ο οποίος αυτά τα χρόνια έκανε με ευσυνειδησία και επαγγελματικό τη δουλειά του.
Το ανθρώπινο δυναμικό του εθνικού συστήματος υγείας που παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες, τις μισθολογικές περικοπές, παρά τη μεγάλη επιβάρυνση την οποία δέχτηκε και αυτός ο κόσμος όπως και όλη η κοινωνία, πραγματικά συνέχισε να προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες.
Είμαστε ευγνώμονες για αυτό και νομίζω ότι είμαστε ευγνώμονες πλέον ως πολιτεία για τους ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι στη δημόσια περίθαλψη.
Και κλείνω ευχόμενος στη νέα πολιτική ηγεσία και στον κ. Κικίλια τον Υπουργό και στον κ, Κοντοζαμάνη να μπορέσουν πραγματικά να δρομολογήσουν τις παρεμβάσεις που θεωρούν απαραίτητες, να μακροημερεύσουν και να έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να δουν να πραγματοποιείται ένα τουλάχιστον κομμάτι από την αρχική τους στόχευση, το όραμα και το πρόταγμά τους.
Η υγεία, αγαπητοί φίλοι, για εμάς και νομίζω για όλους μας είναι ένας χώρος πρωτίστως κατοχύρωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητας των ανθρώπων στην ώρα της ανάγκης, κοινωνικής δικαιοσύνης και θα έλεγα και βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κος ΚΙΚΙΛΙΑΣ:
Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για την ευγενή καλοσύνη που είχατε να είστε εδώ, να μας ενημερώσετε για τα πεπραγμένα του Υπουργείου.
Η αλήθεια είναι ότι είστε ένας πολιτικός ηπίων τόνων κάτι το οποίο εμάς προσωπικά μας ικανοποιεί. Βέβαια καταλαβαίνετε ότι η κοινή γνώμη και η πλειοψηφία των πολιτών ουσιαστικά αποφασίζουν για το ποια είναι η εικόνα της δημόσιας Υγείας στη χώρα. Και αυτή η εικόνα τα τελευταία χρόνια,επιτρέψτε μου να πω, είναι κακή.
Χωρίς να παραγνωρίζω τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία κάθε πολιτική διοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει.
Είναι προφανές ότι για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πρώτη προτεραιότητα μακράν της δεύτερης είναι ο άνθρωπος.
Η πολιτική μας θα είναι ανθρωποκεντρική και όλα τα άλλα έπονται. Ηαγωνία της μέσης ελληνικής οικογένειας σε μια γενική εφημερία ενός δημόσιου νοσοκομείου, ο τρόπος με τον οποίο μια μητέρα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του παιδιού της όταν το φέρνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πρέπει να νοσηλευτεί ή προσπαθεί να βρει την υγειά του, για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα, βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής μας και αποτελεί πρώτη στόχευση.
Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν πρώτα από όλα οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, το προσωπικό των νοσοκομείων. Μετά βέβαια οι συνάδελφοί μου οι γιατροί και θέλω να τονίσω για αυτούς, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων ότι θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να μπορέσουν να προσφέρουν στο λειτούργημά τους, χωρίς να υποστούν αυτά τα οποία υφίστανται πολλές φορές σε γενικές εφημερίες και τα οποία δεν περιποιούν τιμή για την ελληνική κοινωνία.
Και οι διοικητικοί υπάλληλοι όμως και του Υπουργείου και των ΥΠΕ μέχρι και την πιο αποκεντρωμένη, περιφερειακή δομή της χώρας, πρέπει να τύχουν προσοχής. Πρέπει να τους ακούσουμε, πρέπει να αφουγκραστούμε και πρέπει να νιώσουμε τα προβλήματά τους.
Γι’ αυτό και δεν θ’ ακούσετε παραπάνω ανακοινώσεις σήμερα, παρά μόνο αφού, και αυτή είναι μία προσωπική μας δέσμευση, γυρίσουμε όλες τις δομές υγείας της χώρας και ακούσουμε από τον πρώτο, σε θεωρητικό επίπεδο, μέχρι τον τελευταίο.
Ξέρετε, υπάρχουν μικροί ήρωες στο Σύστημα Υγείας. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εφημερεύουν, άνθρωποι οι οποίοι προσέχουν τον κόσμο, άνθρωποι οι οποίοι προσφέρουν. Αυτούς τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα θα αναδείξουμε παράλληλα με το άλλο κομμάτι το τεχνοκρατικό των οικονομικών προβλημάτων τα οποία υπάρχουν, των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, των προϋπολογισμών – απολογισμών – ισολογισμών στο ΕΣΥ.
Θέλω να πω, επίσης, ότι όσοι έχουν διάθεση ή όρεξη ρεβανσισμού ή πολιτικών τέτοιων που έχουν να κάνουν με τα εσωτερικά μας τα κομματικά μας καλό θα είναι να μείνουν μακριά από το Υπουργείο Υγείας. Γιατί στο Υπουργείο Υγείας όλοι οριζοντίως είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετούμε τον άνθρωπο.
Βέβαια είναι προφανές ότι απαιτείται να υπάρχει- και γι’ αυτό με διαβεβαίωσε ο κύριος Υπουργός και τον ευχαριστώ μία ενημέρωση και ένας απολογισμός από όλους τους υπευθύνους σε όλες τις καίριες και κρίσιμες θέσεις, προκειμένου μία νέα πολιτική ηγεσία να ξέρει πραγματικά πού βρίσκεται και τι περιμένει.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι το μέτρο από το οποίο κρινόμαστε είναι εάν θα μπορέσει να υπάρχει μία δεύτερη βάρδια σε έναν αξονικό τομογράφο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, αν θα μπορέσουν να υπάρχουν παραπάνω γάζες ή αναλώσιμα προκειμένου να κάνουνε καλύτερα οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί τη δουλειά τους, εάν θα μπορέσει να υπάρχει δυνατότητα να παρέχεται πιο σύντομα το αγαθό της Υγείας στη χώρα μας και να μην ταλαιπωρείται ο μέσος πολίτης.
Από αυτά τα μικρά, τα καθημερινά, τα οποία έχουν να κάνουν με τους συμπολίτες μας, που έρχονται στο Σύστημα Υγείας μας και προσβλέπουν σε θεραπεία, θα ξεκινήσουν οι μάχες μας, οι μικρές, οι μεσαίες και οι μεγάλες.
Δεν θα μπω στον πειρασμό να μιλήσω για πιο εξειδικευμένα πράγματα, όπως παράδειγμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γιατί ήμουνα νιος και γέρασα σχεδόν μπαίνοντας και βγαίνοντας σε συστήματα Υγείας και άκουγα και ακούω μεγαλεπήβολα σχέδια, προτάσεις, για το τι σημαίνει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα, πώς μπορεί να υπάρχει οικογενειακός γιατρός, πώς μπορεί να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία.
Θα πω αυτό το οποίο τουίταρα εχθές και το οποίο πιστεύω και προσυπογράφω: Ότι για μία ακόμη φορά κρινόμαστε από την ανθρωπιά, κρινόμαστε από τον τρόπο τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που είναι σε ανάγκη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Κος ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ:
Χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε στο Υπουργείο Υγείας. Χαίρομαι που επιστρέφω στο Υπουργείο Υγείας στο πλευρό του Βασίλη Κικίλια, που είναι φίλος μου, που είναι χρόνια φίλος μου. Και νομίζω ότι θα είμαστε ένα πετυχημένο δίδυμο.
Νομίζω το πιο σημαντικό δεν είναι να ρίχνουμε ευθύνες στο τι έγινε σωστά, τι δεν έγινε, τι έκαναν οι προηγούμενοι, τι δεν κάναμε εμείς. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές στις πολιτικές που ασκήθηκαν και σ’ αυτά που είπε ο κύριος Υπουργός, αλλά να δούμε τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. Και αυτή είναι η αγωνία μας, αυτός είναι ο στόχος μας.
Γνωρίζετε όλοι ότι έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό από πίσω έχει συγκεκριμένες δράσεις και όλο αυτό τον καιρό έχει γίνει μία προετοιμασία και νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα δείτε αποτελέσματα.
Θέλω να πω το εξής: ο Βασίλης, εκτός από γιατρός, είναι και μπασκετμπολίστας, οπότε ξέρει τι σημαίνει ομαδική δουλειά. Και νομίζω ότι επειδή είπε ότι ο άνθρωπος είναι ο στόχος μας ήρθαμε εδώ για να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε. Ενωμένοι όλοι μαζί γιατί δουλεύουμε για τον κοινό σκοπό, για τους ανθρώπους.
Να είστε βέβαιοι, το γνωρίζετε άλλωστε, ότι ξέρουμε τι θα κάνουμε, πώς θα το κάνουμε και θα το κάνουμε. Και δεν θ’ αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας πίσω.
Ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου