Σεισμός στην Αθήνα: Τι λένε οι Σεισμολόγοι για τον Σεισμό | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σεισμός στην Αθήνα: Τι λένε οι Σεισμολόγοι για τον Σεισμό

ον τρόμο σκόρπισε ο σεισμός στην Αθήνα, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (19.07.2019), χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, και είχε ισχύ 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Αρκετά χρόνια λεγόταν ότι επίκειται να γίνει σεισμός στην Αθήνα και ότι όσο αργούσε τόσο πιο ισχυρός θα ήταν. 
Ο σημερινός σεισμός ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη. Αφού εκτονώθηκε όπως φαίνεται η δύναμη της φύσης με πολύ μικρές συνέπειες. 

Λογικό ήταν να έρθουν μνήμες του 1999 από τον ισχυρό σεισμό στην Αθήνα. Τρόμος και πανικός την ώρα που ο εγκέλαδος "χτύπησε" την πρωτεύουσα. Κατέρρευσαν παλιά κτίρια, ζημιές και σε σπίτια σε αρκετές περιοχές. 


Τον τρόμο σκόρπισε ο σεισμός στην Αθήνα, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (19.07.2019), χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, και είχε ισχύ 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός όπως ήταν φυσικό ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία του 1999, όπου τότε 143 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους. Μάλιστα ο τωρινός σεισμός σημειώθηκε στην… επέτειο των 20 χρόνων εκείνης της καταστροφής.

Η σεισμική δραστηριότητα δεν τελείωσε με τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ, αλλά συνεχείς μετασεισμοί «χτυπούν» την Αθήνα, με τον ισχυρότερο από αυτούς να είναι 4,3 Ρίχτερ.

Τι λένε οι σεισμολόγοι
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι σεισμολόγοι, ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα της Πάρνηθας, απ’ όπου είχε προκληθεί και αυτός του 1999. Ωστόσο δεν πρόκειται για ακριβώς το ίδιο ρήγμα αλλά για «παρακλάδι» του, στην Δυτική Πάρνηθα.

Τσελέντης: Οι μετασεισμοί μπορεί να πλησιάσουν τα 5 Ρίχτερ
Πλούσια αναμένεται να είναι η σεισμική δραστηριότητα στην Αθήνα τις μέρες, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη.

Ο κ. Τσελέντης εκτίμησε πως ο σεισμός στην Αθήνα των 5,1 Ρίχτερ ήταν κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός.

Ωστόσο θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999, το οποίο όπως είπε δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό.

«Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό» σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντεης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός, ωστόσο οι μετασεισμοί μπορεί να πλησιάσουν τα 5 Ρίχτερ.

Χουλιάρας: Η θα εκτονωθεί η κατάσταση η θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός
Την ίδια ώρα ο Γεράσιμος Χουλιάρας με τρεις αναρτήσεις στο Facebook συνιστά ψυχραιμία ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του αναφέρει: «2 σενάρια υπάρχουν. Ή πάμε για εκτόνωση Ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό. Μόνο ο χρόνος και η καταγραφή της ακολουθίας θα το δείξουν αυτό και κανένας βιαστικός άνθρωπος»



Νωρίτερα ο Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ο σεισμός στην Αθήνα των 5,1 Ρίχτερ ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός. Ωστόσο η μετασεισμική ακολουθία αναμένεται πλούσια.

Στην ίδια γραμμή και ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης εκτίμησε ότι «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Λέκκας: Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος
Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας από την μεριά του διευκρινίζει ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Tόνισε πάντως πως είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ. Σημείωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Όπως είπε ο κ Λέκκας ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Σκορδίλης: Δεν περιμένουμε να γίνει σεισμική δόνηση πάνω από 5,1 Ρίχτερ
Σε ένα διαφορετικό μήκος – κύματος,»Ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση μεγαλύτερου σεισμού» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Μανώλης Σκορδίλης.

«Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών.

Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό» τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος».

Συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή του σεισμού
Την ίδια ώρα σοκαριστικές είναι οι εικόνες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας από την στιγμή του σεισμού. Κόσμος να τρέχει πανικόβλητος, πράγματα να πέφτουν, κτίρια να παθαίνουν ζημιές.




Κάποιοι παρέμειναν ψύχραιμοι την ώρα που όλα σείονταν γύρω τους (και μπράβο). Την ώρα που γινόταν ο σεισμός, έγινε και εκκένωση εμπορικών κέντρων.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων