Ένας Έλληνας βρίσκεται από την 1η Ιουνίου 2019 στο «τιμόνι» του αμερικανικού κολοσσού βιοτεχνολογίας στη χώρα μας, στην Amgen Hellas, ο κ. Γεώργιος Τουσίμης.
Ο κ. Τουσίμης ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντής της Amgen Hellas, με αρμοδιότητες και για τη δραστηριότητα της εταιρείας στην Κύπρο.
Ο κ. Τουσίμης ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντής της Amgen Hellas, με αρμοδιότητες και για τη δραστηριότητα της εταιρείας στην Κύπρο.
Ο νέος διευθυντής της Amgen μίλησε για τις προτεραιότητές του, το σχεδιασμό της εταιρείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο φαρμακευτικός κλάδος στις μέρες μας. Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:
1. Κύριε Τουσίμη συγχαρητήρια για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας, ως Γενικός Διευθυντής της Amgen Hellas. Η τοποθέτηση ενός Έλληνα στη θέση αυτή υποδηλώνει και ενισχύει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, που δείχνει στη χώρα μας ο αμερικανικός κολοσσός στον τομέα της βιοτεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια. Ποιές εκτιμάτε ότι θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε το επόμενο διάστημα;
Ευχαριστώ θερμά. Πράγματι η Amgen έχει επιλέξει στρατηγικά να επενδύσει στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, η οποία παρουσιάζει σήμερα αρκετές προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για το μέλλον. Στην Amgen, αποστολή μας είναι να είμαστε στην υπηρεσία των ασθενών, ενώ βασική μας επιδίωξη είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση αυτών σε νέες καινοτόμες θεραπείες.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, η δραματική μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε συνδυασμό με την πλημμελή εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων και την επιβολή του μηχανισμού υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (clawback και rebates), θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και απειλούν πολύ σοβαρά τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου.
Είμαι παρόλα αυτά αισιόδοξος ότι η στενή συνεργασία και ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα προς όφελος των ασθενών.
2. Πείτε μας λίγα λόγια για το πόσο σημαντική είναι για την Amgen η επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπειών. Πού προσανατολίζεται το ερευνητικό της πλάνο;
Στην Amgen είμαστε υπερήφανοι που εργαζόμαστε για μία από τις πιο καινοτόμες εταιρείες φαρμάκου στον κόσμο, η οποία επενδύει σταθερά στην Έρευνα & Ανάπτυξη πάνω από 35 χρόνια. Η Amgen εστιάζει την έρευνά της στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για σοβαρές και ανίατες ασθένειες. Με επίκεντρο τη βιολογία, κατανοούμε καλύτερα τις νόσους και ανακαλύπτουμε καινούριους στόχους για την αντιμετώπισή τους, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε την πολυετή μας γνώση και εμπειρία στον τομέα της βιοτεχνολογίας ώστε να παρασκευάσουμε μοναδικά στο είδος τους φάρμακα.
Τα επόμενα χρόνια η Amgen θα φέρει στην κοινωνία πρωτοποριακές θεραπείες που στοχεύουν σε μορφές καρκίνου που δεν έχει καταφέρει κανείς μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει, όπως π.χ. νεότερης γενιάς ανοσοθεραπείες που βασίζονται στην πρωτοποριακή τεχνολογία BΙΤΕ® .
Στην Ελλάδα δίνουμε μεγάλη έμφαση στη διεξαγωγή κλινικών μελετών, κυρίως μεγάλων διεθνών πολυκεντρικών μελετών, διασφαλίζοντας την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες υπό ανάπτυξη θεραπείες και συμβάλλοντας σημαντικά στην Ελληνική οικονομία.
3. Σύμφωνα με εκπροσώπους και στελέχη του φαρμακευτικού κλάδου, διαβάζω ότι τον τελευταίο χρόνο υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και αποζημίωση νέων θεραπειών στην ελληνική αγορά. Πώς σχολιάζετε το γεγονός αυτό;
Πράγματι, ελάχιστα είναι τα φάρμακα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και αποζημίωσης στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα οι Έλληνες ασθενείς να στερούνται πρόσβασης σε νέες θεραπείες. Επιπλέον, κατηγορίες φαρμάκων όπως τα βιο-ομοειδή θα μπορούσαν να εξαιρεθούν της διαδικασίας ΗΤΑ, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών καθώς και στη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξοικονομώντας πόρους για την κάλυψη επιπλέον καινοτόμων θεραπειών.
Πράγματι, ελάχιστα είναι τα φάρμακα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και αποζημίωσης στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα οι Έλληνες ασθενείς να στερούνται πρόσβασης σε νέες θεραπείες. Επιπλέον, κατηγορίες φαρμάκων όπως τα βιο-ομοειδή θα μπορούσαν να εξαιρεθούν της διαδικασίας ΗΤΑ, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών καθώς και στη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξοικονομώντας πόρους για την κάλυψη επιπλέον καινοτόμων θεραπειών.
4. Δεδομένης, λοιπόν, της 20χρονης εμπειρίας σας στο φαρμακευτικό κλάδο, ποια θα χαρακτηρίζατε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη αγορά και ο τομέας της Υγείας στην Ελλάδα σήμερα; Με κλειστή φαρμακευτική δαπάνη, clawback και rebate, μπορεί μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στη χώρα μας να καταστεί βιώσιμη;
Είναι αλήθεια ότι η υπάρχουσα έλλειψη ρεαλιστικού προϋπολογισμού, που βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς και η αυξημένη αβεβαιότητα ως προς το ύψος της υποχρεωτικής επιστροφής θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας αλλά πάνω από όλα τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπείες. Ο φαρμακευτικός κλάδος έχει φτάσει σήμερα στα όρια της αντοχής του. Όπως προανέφερα, η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και η υλοποίηση διαθρωτικών αλλαγών στο χώρο της Υγείας κρίνεται απαραίτητη.
5. Ποιες πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου στη χώρα μας;
Η βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στην Amgen επιδιώκουμε να είμαστε συνοδοιπόροι της Πολιτείας, στηρίζοντας διαρθρωτικές πολιτικές και παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας που έχουν ως απώτερο σκοπό την ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των διαθέσιμων πόρων.
Βασικός στόχος της νέας ηγεσίας, θα πρέπει να είναι ο καθορισμός ενός πραγματιστικού βιώσιμου δημόσιου φαρμακευτικού προϋπολογισμού καθώς και η θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης ως κριτήριο επιμερισμού της ευθύνης μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικής Βιομηχανίας. Η αύξηση του όγκου συνταγογράφησης βιο-ομοειδών και γενοσήμων μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές εξοικονομήσεις, ενώ παράλληλα η παροχή κινήτρων στις φαρμακευτικές εταιρείες για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών θα διασφαλίσει περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας.
Newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου