Αύξηση των ποσοστών του πρώιμου καρκίνου του εντέρου παρατηρείται σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αύξηση των ποσοστών του πρώιμου καρκίνου του εντέρου παρατηρείται σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες

Τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου αυξάνονται στους νεαρούς ενήλικες εννιά ανεπτυγμένων χωρών που εκτείνονται σε τρεις ηπείρους, σύμφωνα με νέα μελέτη της Αμερικάνικης Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου αυξάνονται στους νεαρούς ενήλικες εννιά ανεπτυγμένων χωρών που εκτείνονται σε τρεις ηπείρους, σύμφωνα με νέα μελέτη της Αμερικάνικης Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Gut», αναδεικνύουν ότι τα αυξανόμενα αυτά ποσοστά έρχονται σε αντίθεση με τη μείωση των περιστατικών αυτής της νόσου στα άτομα μεγαλύτερων ηλικιών. Αυτό μας προδιαθέτει ότι ενδέχεται να υπάρχουν περιβαλλοντικά ερεθίσματα στα οποία εκτίθενται οι νέοι που αυξάνουν τον κίνδυνο της ασθένειας. «Η αύξηση των πρώιμων περιστατικών καρκίνου του εντέρου καθιστά επιτακτική την ανάγκη διερεύνησης της δυνητικής της αιτιολογίας. Αν και τα σχετικά ποσοστά της νόσου στους νέους εξακολουθούν να είναι μικρότερα από αυτά των μεγάλων σε ηλικία, η τάση της ασθένειας να πλήττει τον νεαρό πληθυσμό εξηγεί τις αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου στους οποίους εκτίθενται οι νέοι που προμηνύουν την επέκταση της νόσου στο μέλλον», εξηγεί η Ρεμπέκα Σίγκελ, από την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία.
Ο καρκίνος του εντέρου συνιστά την τρίτη πιο συνήθη μορφή καρκίνου παγκοσμίως. Το 2018 καταγράφηκαν 1,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα. Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά της νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες ακολουθούν καθοδική τάση, πίσω όμως από αυτή την πτώση που παρατηρείται κυρίως στις ΗΠΑ και στον Καναδά ενδέχεται να κρύβεται μια αύξηση των ποσοστών αυτών ανάμεσα στους νέους.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, αναλύθηκαν δεδομένα για τον καρκίνο του εντέρου από 43 χώρες έξι ηπείρων για άτομα κάτω και άνω των 50 ετών. Τα δεδομένα αυτά συνελέγησαν από τις εθνικές καταγραφές των περιστατικών καρκίνου του εντέρου της κάθε χώρας.
Από τις 36 χώρες των οποίων τα δεδομένα ήταν επαρκή ώστε να γίνει η ανάλυση, τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών έμειναν σταθερά τα προηγούμενα 10 χρόνια σε 14 χώρες, μειώθηκαν σε τρεις (Αυστραλία, Ιταλία Λιθουανία) και αυξήθηκαν σε 19, στις οποίες τα αντίστοιχα ποσοστά της ασθένειας για τα άτομα άνω των 50 είτε έπεσαν (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γερμανία) είτε έμειναν σταθερά (Δανία, Σουηδία, Σλοβενία, Βρετανία). Η αύξηση αυτή των περιστατικών πρώιμου καρκίνου του εντέρου ξεκίνησε περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 90.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι στη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Κύπρο τα ποσοστά αυξήθηκαν και για τις δύο ηλικιακές ομάδες, ενώ στη Νότια Κορέα που είχε ήδη τα υψηλότερα ποσοστά η αύξηση των ποσοστών πρώιμου καρκίνου του εντέρου ήταν ταχύτατη (αύξηση 4,2% το χρόνο).
Αυτός ο περιορισμός της νόσου στα άτομα άνω των 50 πιθανώς οφείλεται στην αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων σε αυτές τις ηλικίες τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μάλιστα, στην Αυστρία και την Ιταλία (δύο από τις τρεις χώρες όπου τα ποσοστά πρώιμου καρκίνου του εντέρου μειώνονται) οι διαγνωστικές εξετάσεις από το 1980 και μετά ξεκινούσαν στην ηλικία των 40 και όχι στην ηλικία των 50 όπως γίνεται συνήθως.
Οι ερευνητές φιλοδοξούν ότι οι μελλοντικές έρευνες θα διερευνήσουν τα αίτια αυτής της νέας τάσης και υπογραμμίζουν ότι οι γιατροί έχουν πλέον τη δυνατότητα να μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του εντέρου αν λαμβάνουν πάντα υπόψη τους το οικογενειακό ιστορικό, παρακολουθούν τα συμπτώματα των ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας και παραπέμπουν σε διαγνωστικές εξετάσεις εάν κριθεί απαραίτητο.
ΑΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων