Αντιγριπικό Εμβόλιο : Πόσο κοστίζει και ποιοι το δικαιούνται δωρεάν | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αντιγριπικό Εμβόλιο : Πόσο κοστίζει και ποιοι το δικαιούνται δωρεάν

Στα ράφια των φαρμακείων της χώρας βρίσκονται τα αντιγριπικά εμβόλια για τις ανάγκες του εμβολιασμού κατά της γρίπης, που άρχισε επισήμως την 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Στα ράφια των φαρμακείων της χώρας βρίσκονται τα αντιγριπικά εμβόλια για τις ανάγκες του εμβολιασμού κατά της γρίπης, που άρχισε επισήμως την 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως τα μέσα Νοεμβρίου.


Στις φετινές παραγγελίες περιλαμβάνονται εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.


ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2019-2020) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε το 2009.

Όσον αφορά το κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, ενώ χορηγείται δωρεάν με ιατρική συνταγή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

«Εκτιμούμε ότι οι παραγγελθείσες ποσότητες επαρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Οι πολίτες, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας, δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό» τονίζει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης και προσθέτει: «πέρυσι το ποσοστό των πολιτών που εμβολιάστηκε ήταν μεν ικανοποιητικό, ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα».

Την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού επισημάνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά με σχετική ανακοίνωσή του.

Αν και ορισμένοι μπερδεύουν το απλό κρύωμα με τη γρίπη είναι απαραίτητο επισημαίνει ο ΙΣΠ να γνωρίζει ο κόσμος ότι η γρίπη είναι μια οξεία ασθένεια, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια.

Η ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

“Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και προκαλείται από τον ιό της γρίπης.

Η συμπτωματολογία είναι διαβαθμισμένη από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρή και επί επιπλοκών μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Το επιδημικό κύμα συμβαίνει συνήθως μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου με κορύφωση κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο κάθε χρόνο.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των έξι (6) μηνών, εφόσον το επιθυμούν.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν: 

Όλες οι ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Δηλαδή:


Άτομα άνω των 60 ετών

Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν χρόνια νοσήματα ή επιβαρυντικούς παράγοντες όπως Άσθμα, χρόνιες Πνευμονοπάθειες, Καρδιακή νόσο, Ανοσοκαταστολή, Μεταμόσχευση οργάνων, Σακχαρώδη Διαβήτη, χρόνια Μεταβολικά νοσήματα, χρόνια Νεφρική ανεπάρκεια, Δρεπανοκυτταρική νόσο, Αιμοσφαιρινοπάθειες, Νευρομυϊκά νοσήματα, Παχυσαρκία, άτομα που παίρνουν επί μακρόν ασπιρίνη και κυρίως τα παιδιά αυτής της κατηγορίας.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους επαγγελματίες Υγείας, δηλαδή Ιατρούς, Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό προσωπικό, εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και προσωπικό των μονάδων ΠΕΔΥ.


Πρέπει να προστατεύσουμε τόσο τον εαυτό μας, όσο και τους ασθενείς μας


Ακόμη καλό θα ήταν να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται σε χώρους συνάθροισης κοινού, όπως πχ. εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70% – 80% και εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Είναι καλά ανεκτό και ασφαλές και οι αντενδείξεις του αφορούν σε άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή στο εμβόλιο, καθώς και σε άτομα με ιστορικό Guillain-Barre.”

*Με πληροφορίες απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων