Μπλόκο από τα ΚΤΕΟ στα «πειραγμένα» χιλιόμετρα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μπλόκο από τα ΚΤΕΟ στα «πειραγμένα» χιλιόμετρα

Οι οδηγίες της Ε.Ε. προς τα κράτη-μέλη οδήγησαν και τη χώρα μας στην υιοθέτηση πρόβλεψης ανίχνευσης τυχόν παρεμβάσεων στους χιλιομετρητές.
Ταχύτατα εξελισσόμενο φαινόμενο αποτελεί η αλλοίωση ενδείξεων χιλιομέτρων οχημάτων στη χώρα μας, η οποία ωστόσο αντιγράφει πιστά την αντίστοιχη ευρωπαϊκή τάση. Πρόκειται για μια πρακτική η οποία ακολουθείται χρόνια στη Γηραιά Ηπειρο και στόχο έχει την πλασματική αύξηση της αξίας μεταχειρισμένων Ι.Χ., μέσω της μείωσης των ενδείξεων των διανυόμενων χιλιομέτρων.

Μέχρι πρότινος, ο Ελληνας αγοραστής δεν είχε τρόπο να διαπιστώσει εάν το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που αγοράζει μπορεί να έχει υποστεί κάποια παρέμβαση. Από τις 26 Σεπτεμβρίου, όμως, προβλέπεται η πρόσβαση των ΚΤΕΟ στη βάση δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών που περιλαμβάνει τους προηγούμενους καταγεγραμμένους ελέγχους ΚΤΕΟ. Ετσι, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος από τους παλαιότερους ελέγχους εμφανίζει περισσότερα χιλιόμετρα απ’ ό,τι μεταγενέστερος έλεγχος επιβεβαιώνεται η παρέμβαση στις χιλιομετρικές ενδείξεις.
Οι οδηγίες της Ε.Ε. προς τα κράτη-μέλη οδήγησαν και τη χώρα μας στην υιοθέτηση πρόβλεψης ανίχνευσης τυχόν παρεμβάσεων στους χιλιομετρητές. Σε περίπτωση, όμως, που διαπιστωθεί παραβίαση, αυτός που «πληρώνει τη νύφη» είναι ο τελευταίος ιδιοκτήτης Ι.Χ., ο οποίος είναι συνήθως και το θύμα της απάτης. Και αυτό γιατί εάν διαπιστωθεί απόκλιση από τυχόν προηγούμενο έλεγχο, υποχρεούνται τα ΚΤΕΟ να καταγράψουν ότι διαπιστώνεται σοβαρή ένδειξη αλλοίωσης και να διακόψουν αυτομάτως τον έλεγχο. Ο ιδιοκτήτης, από την ώρα που το όχημά του «κόβεται» από το ΚΤΕΟ λόγω χιλιομετρικών παρεμβάσεων, διαθέτει 20 ημέρες προκειμένου να επισκευάσει τον μετρητή και να προσέλθει εκ νέου για έλεγχο. Θα πρέπει να επισκεφθεί κάποιο πιστοποιημένο τεχνίτη χιλιομετρητών –οι οποίοι σημειώνεται ότι είναι ελάχιστοι– και με τεκμαρτό τρόπο να επαναφέρει την εκτιμώμενη σωστή ένδειξη.
Ο τρόπος υπολογισμού που έχει οριστεί από το υπουργείο Μεταφορών είναι η προσθήκη 12.000 χιλιομέτρων για κάθε χρονιά ανακολουθίας. Εάν για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο διαπιστωθεί ότι προ 5ετίας εμφάνιζε περισσότερα χιλιόμετρα από ό,τι σήμερα, ο πιστοποιημένος τεχνίτης χιλιομετρητών οφείλει να προσθέσει για κάθε ένα από τα πέντε χρόνια 12.000 χιλιόμετρα, συνολικά δηλαδή 60.000 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια, ο τεχνίτης υπογράφει μια βεβαίωση ότι έχει επαναφέρει με βάσει τον παραπάνω τρόπο υπολογισμού τις ενδείξεις στον χιλιομετρητή και ο ιδιοκτήτης προσέρχεται στο ΚΤΕΟ για επανέλεγχο με το όχημα πλέον... να λέει την αλήθεια.
Τα θέματα που εγείρονται, ωστόσο, είναι αρκετά, καθώς όπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ιδιωτικών ΚΤΕΟ Κωνσταντίνος Βήκας αυτός που τιμωρείται είναι ο τελικός αγοραστής, ο οποίος καλείται να υποστεί την ταλαιπωρία της επαναφοράς του χιλιομετρητή και του επανελέγχου ΚΤΕΟ χωρίς επί της ουσίας να φέρει κάποια ευθύνη. «Αν το μέλημα του νομοθέτη είναι να λάβει γνώση ο πολίτης, είτε είναι πωλητής είτε αγοραστής μεταχειρισμένου οχήματος, ποιος ο λόγος να κόβεται από τον έλεγχο ΚΤΕΟ λόγω χιλιομέτρων;» αναρωτιέται ο κ. Βήκας. Πρακτικά ο πολίτης καλείται να διορθώσει την παρανομία με την ίδια παρανομία. Καλείται να παρέμβει στον χιλιομετρητή όπως ακριβώς έκανε και ο παραβάτης, απλώς με πιστοποιημένο τρόπο, συμπληρώνει ο ίδιος. Ακόμη ένα ζήτημα που προκύπτει είναι η περιορισμένη παρουσία πιστοποιημένων τεχνιτών σε ορισμένες περιοχές, ενώ πολλές είναι εκείνες που δεν διαθέτουν ούτε έναν τέτοιο τεχνίτη.
Σήμερα υπάρχει νομοθεσία η οποία προβλέπει την υποχρέωση ελέγχου ΚΤΕΟ για όσα οχήματα μεταβιβάζονται. Θα μπορούσε, προτείνει ο κ. Βήκας, η πρόβλεψη να επιβάλει την επικαιροποίηση του ελέγχου ΚΤΕΟ σε περίπτωση που αυτός έγινε πριν από την ισχύ του νέου νόμου με τον οποίο καταγράφεται το ιστορικό των χιλιομέτρων.
Η πλειονότητα των «πειραγμένων» μετρητών εντοπίζεται στα οχήματα που εισάγονται από το εξωτερικό. Η παρέμβαση μάλιστα γίνεται μετά τον εκτελωνισμό του οχήματος στη χώρα. Και αυτό γιατί συμφέρει τον εισαγωγέα να εισάγει στη χώρα όχημα με αυξημένα χιλιόμετρα, διότι μειώνει το κόστος εκτελωνισμού. Στη συνέχεια μπορεί να παρέμβει στα χιλιόμετρα προσποιούμενος ότι το προς πώληση όχημα είναι λιγότερο «ταλαιπωρημένο» από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. 
Η τρύπα που εντοπίζεται στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα προκύπτει από το γεγονός ότι έρχονται στη χώρα χωρίς καταγραφή ιστορικού χιλιομέτρων (από τους αντίστοιχους ελέγχους ΚΤΕΟ της χώρας προέλευσης). Ενα βήμα προς τη συλλογή πιο αξιόπιστων στοιχείων θα μπορούσε να είναι η καταγραφή των χιλιομέτρων κατά τον εκτελωνισμό και την ταξινόμηση του οχήματος.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται το «όργιο» των ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων, καθώς η διασταύρωση των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών και Οικονομικών εξακολουθεί να εκκρεμεί. Παρά το γεγονός ότι η διασταύρωση προβλέπεται από το 2015, το ελληνικό Δημόσιο φαίνεται ότι αδυνατεί να «παντρέψει» τις δύο βάσεις δεδομένων ώστε να έχει γνώση των ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ Ι.Χ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 4 στα 10 οχήματα δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο, ενώ οι απώλειες για τα δημόσια ταμεία ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Εάν από την άλλη αύριο περνούσαν από ΚΤΕΟ όλα τα υπόχρεα οχήματα, τότε τα δημόσια ταμεία θα συγκέντρωναν 200 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ κάθε επόμενο έτος. 
kathimerini.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων